Knjige

Najava: 10. Revija malih književnosti u Booksi

Foto: facebook.com/Revija malih književnosti 2014.: Albanija!
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/Revija malih književnosti 2014.: Albanija!
Foto: facebook.com/Revija malih književnosti 2014.: Albanija!

Kao i svake godine, već 10. put zaredom u Booksi će se održati književni festival Revija malih književnosti. Ove će se godine, 15. i 16. listopada, predstaviti šestero albanskih autora koji su afirmirani u svojoj zemlji, a još neobjavljeni u Hrvatskoj.

Prve večeri Revije predstavit će se dvije autorice i jedan autor – Sabina Veizaj koja je objavila zbirku poezije Myshku i muzgut (Mahovina sutona, 2014). Dobitnica je prve nagrade na Međunarodnom festivalu poezije u Podujevu i sudionica je međunarodnih festivala Poeteka. Objavljuje poeziju u časopisima i literarnim prilozima uz novine u Albaniji. Lisiana Demiraj objavila je pjesničku zbirku Xanax, poeziju i prozu objavljuje u časopisima MM i Poeteka. Sudjelovala je na festivalima Poeteka, festivalu mladih pjesnikinja i Festivalu video poezije Danska na kojem je dobila glavnu nagradu. Eljan Tanini, novinar je u Top Channel i dnevnim novinama Shqip. Napisao je 2009. godine svoj prvi roman Tržnica Zero. Piše za mjesečnik Psikologjia u rubrici ‘Pisma iz Republike Škrabotina’ što je ujedno ime njegovog bloga gdje objavljuje reportaže i tekstove s temama iz kulture, estetike, likovne kritike i filozofije.

Druge večeri predstavit će se još tri mlade albanske književne snage. Prva je Gresa Hasa. Ona objavljuje prozu i poeziju u časopisu Poeteka. Za njen literarni rukopis karakteristična je sklonost ka refleksivnim i postmodernim tehnikama, a sudjelovala je u više književnih aktivnosti i radionica. Lindita Komani književne tekstove objavljuje od 2003. godine u književnim časopisima. Njena prva knjiga, zbirka poezije Postimpresion, objavljena je 2012. u Tirani, a prva zbirka priča upravo je u tisku. Arti Lushi sudjelovao je u djelatnostima posvećenima knjizi i literaturi, kao što je Međunarodni Literarni Festival Poeteka. Objavio je zbirku kratkih proza Humus koje pokazuju sklonost za egzistencijalizam, postmodernizam, magijski realizam i svete knjige, kao i zbirku poezija Fryma (Duh, 2014.)

Revija malih književnosti festival je koji predstavlja suvremene autore iz zemalja regije, a koji se održava svake godine u Booksi. Gostujući autori u svojim su zemljama dobro poznati i uspješni kod publike i kritike, dok su u Hrvatskoj još neobjavljeni. Dosadašnje Revije bile su: Bosna i Hercegovina (2005.), Slovenija (2006.), Crna Gora (2007.), Bugarska (2008.), Srbija (2009.), Rumunjska (2010.), Kosovo (2011.), Grčka (2012.) i Makedonija (2013.).

Više informacija možete pronaći ovdje i na facebook stranici Revije.

Be social

Komentari