4. prosinca 2023.

Vrijeme čitanja: 5 minute Ove godine Advent na Ziheru donosi nagrade, ali i zanimljive priče i preporuke.

novo u kinu
3. prosinca 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Svjedočite povratku u renesansu s Beyoncé, zaplivajte s Aquamanom, doživite horor Crnog petka kakav ni zaposlenici u trgovinama nisu mogli zamisliti, poslušajte tišinu Tihe noći u izvedbi Johna Wooa, zasladite se čokoladnim majstorijama Willyja Wonke i, ukratko, proslavite blagdane uz filmove u prosincu.

Glazba

Najava: Lačni Franz ponovno je mlad!

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Press
Foto: Press

Riječki OKC Palach će ih ugostiti 19., a zagrebačka Tvornica Kulture 20. prosinca. Za početak velikog povratka na glazbenu scenu, Lačni Franz objavio je singl/videospot Jebiveter Junior. Ova energična balada na osebujan, crnohumorni način pjeva o uvijek popularnom konformizmu i na najbolji način povezuje stara i nova vremena. Lačni Franz je ponovo mlad.

Pjesma Jebiveter objavljena je prvi put 1984.godine na ploči Slon med porcelanom. Jebiveter Junior stiže 30 godina kasnije, a alfa i omega Lačnog Franza, Zoran Predin, kaže da nikada nije bio zadovoljan snimkom iz te 1984. Priča kako se u svakom čovjeku za sedam godina obnove sve stanice. Trideset godina čovjeka svakako višestruko promijeni. Čekala se prilika da se pjesma snimi ponovo. Poletno i čvrsto. Jebiveter Junior o legendarnim Slovencima daje pravu informaciju, ovdje se ne radi o pospanoj nostalgiji, već o novoj energiji koja može odsvirati pjesme iz 80-ih na pravi način. Snimljena je i jedna sasvim nova, s naslovom Aleluja, koja je u planu kao drugi singl i trebao bi izaći u studenom.

Lačni Franz osnovan je 1979.godine, prvi veći nastup imali su na Omladinskom festivalu u Subotici 1981. godine, kada su objavili prvi album pod nazivom „Ikebana“ (koji su snimili za samo 36 sati!). Uslijedili su albumi „Adijo pamet“, „Ne mi dihat za ovratnik“, koji im donosi prvi hit, Slišiš, školjka poje ti!, „Slon med porcelanom“, „Na svoji strani“, „Sirene tulijo“… U danima kada su odlučivali da li da nastave dalje ili ne, 1994. objavljuju album simboličnog naziva „Zadnja večerja“. Nakon dugogodišnjeg nagovaranja publike, Zoran Predin je 2014. odlučio oživjeti koncertni program Lačnog Franza i krenuo na klupsku turneju po regiji. U sastavu su Zoran Predin (vokal), Anej Kočevar (bas), Luka Čadež (bubanj), Boštjan Artiček (klavijature) i Klemen Lombar (gitara). Kultna slovenska grupa 20.12. nastupa u Tvornici Kulture i donosi vazdazelene tekstove Ne mi dihat za ovratnik, Naj ti poljub nariše ustnice, Jebiveter, Čakaj me, Na svoji strani,  te legendarnog Praslovana.

 “Ništa ne može povezati bend bolje od turneje. Svirka u klubu je najbolji test benda u svim pogledima. Istovremeno, u koncertni program ubacujemo i sasvim nove pjesme za naš novi album, koji ćemo snimiti početkom 2015. Kondicijske pripreme radim svakog jutra, 10 kilometara na biciklu i još malo veslanja. Moja legendarna stara kožna jakna me nestrpljivo čeka”– zaključio je Predin.

Ulaznice za koncert u OKC palachu u Rijeci možete pronaći u sustavima Entrio i Eventim u pretprodajnoj cijeli od 60 kn ili na dan koncerta 80 kn. Za zagrebački koncert, koji će se održati u Tvornici Kulture, također u sustavima Entrio i Eventim možete pronaći po cijeni od 55 kn do 23.10., 70 kn do 16.11., 85 kn do 19.12., a na dan koncerta cijena ulaznice iznosit će 100 kn.

Be social

Komentari