Izvedbene umjetnosti

Najava: Tri kazališta, tri redatelja, tri premijere – jedan vikend

www.zekaem.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute
www.zekaem.hr
www.zekaem.hr

Prvi vikend u svibnju tri su najjače zagrebačke kazališne kuće odlučile otvoriti s premijerama. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, središnja nacionalna kazališna kuća, premijerno će izvesti „Noru“ Henrika Ibsena u režiji Saše Božića. ZKM ugošćuje bosanskohercegovačkog redatelja Dinu Mustafića, koji je kao predložak predstave „Kako smo preživjele“ uzeo eseje Slavenke Drakulić. Gavella ima koprodukciju s HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke, a riječ je o romanu Franza Kafke „Amerika“ u režiji Janusza Kice.

HNK polako otvara vrata mladim redateljima, dajući priliku jednom od najzanimljivijih autora mlađe generacije Saši Božiću da zatvori sezonu u kojoj su, uz njega, režirali velikani Tomaž Pandur, Paolo Magelli i Krešimir Dolenčić. Božić je najpoznatiji po radu sa Ksenijom Zec, s kojom je postavljao najčešće dječje predstave u Trešnji i Maloj Sceni, te nekoliko predstava u Exitu i Teatru &TD. No da je sposoban uhvatiti se u koštac s kompleksnijim dramskim komadima dokazuje njegova autorska vizija Marinkovićeve “Glorije'”u &TD-u.

www.hnk.hr
www.hnk.hr

HNK je voljan raditi s mladim redateljima ako su oni dorasli tim zahtjevima, čemu smo se mogli uvjeriti u triptihu predstava “U znaku vage”, gdje bismo kao pozitivan primjer mogli izdvojiti III. dio, onaj Olje Lozice. Stoga se od Božića i HNK, u najmanju ruku, očekuje nešto zanimljivo i originalno. U predstavi glume Dušan Bućan, Daria Lorenci Flatz, Luka Dragić, Lana Barić, Slaven Španović, Ivana Boban i Vito Krpan. Na predstavi su surađivale i Petra Hršćanec, zadužena za koreografiju, te već spomenuta Ksenija Zec, zadužena za scenski pokret.

ZKM nastavlja sa zanimljivim projektima i suradnjama, angažiravši sarajevskog redatelja Dinu Mustafića da napravi predstavu po esejima Slavenke Drakulić. On je tim esejima, koji govore o preživljavanju i prilagodbi u nekoliko društvenih sistema (komunizam, Domovinski rat i tranzicija), pridodao sjećanja glumica, bila ona pozitivna ili negativna. Zadao je glumačkom ansamblu da izdvoji i zapiše nekoliko sjećanja, koja su uprizorena i usklađena s Drakulićinim esejima, čime se pokriva nekoliko generacija i povijesnih razdoblja.

www.zekaem.hr
www.zekaem.hr

Uz sve to, možda je i najveća zanimljivost činjenica da glumački ansambl čine isključivo žene – osam glumica, ali i, kako je rekao sam redatelj, osam karaktera i osam lica. Pa zamislite kako je raditi predstavu s osam žena, ali i ovako odličnih glumica. Katarina Bistrović-Darvaš je prošle godine imala sezonu iz snova, uz uloge u Jelčićevom “Galebu”, Lorencijevom “Tartuffe” te glavnu ulogu u “Mirnim danima u Mixing Partu” u režiji Borisa Liješevića. Nataša Dorčić briljirala je u Krležinoj “Ledi” u režiji Anice Tomić. Jadranku Đokić ne treba previše predstavljati, kao ni Kseniju Marinković. Urša Raukar i Lucija Šerbedžija također su poznata imena, a zadnje su također briljirale u “Mirnim danima u Mixing Partu”. Doris Šarić-Kukuljica prošle je godine dobila Nagradu hrvatskog glumišta za ulogu Broja 1 u “Alan Fordu”, a uz to je bila izvrsna u “Tartuffeu” i “Sada je, zapravo, sve dobro”. Nina Violić isto ne treba posebne najave, dovoljno je spomenuti da je zadnje radila Frljićev “Hamlet”.

Dino Mustafić režirao je po cijeloj Europi, a ravnatelj je najstarijeg regionalnog kazališnog festivala MESS. Od ovakve ekipe, s ovakvom temom, očekujemo nešto uistinu zanimljivo i originalno. U cijeloj ovoj igri još je jedna žena – Dubravka Vrgoč – koja iz ZKM-a odlazi u na čelno mjesto HNK, u kojem bi trebala otvoriti mogućnost za još više mladih redatelja, poput Božića, i stranih gostiju, poput Mustafića, da režiraju i podijele s publikom svoje autorske vizije.

www.gavella.hr
www.gavella.hr

Treća premijera je koprodukcija Gavelle i HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke, a riječ je o “Americi” Franza Kafke u režiji Janusza Kice. Kafkina priča je dobro poznata, a za ovo uprizorenje je Gavellin glumac Živko Anočić rekao da je spoj Kafke i slapstick komedije. Uz redateljsko ime kao što je Kica, koji već dugi niz godina režira u Hrvatskoj i surađuje s brojnim kazališnim kućama, očekuje se također kvalitetna, uvjerljiva i originalna predstava. U predstavi igraju Živko Anočić, Olivera Baljak, Davor Jureško, Hrvoje Klobučar, Igor Kovač, Jelena Lopatić, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Nika Mišković, Siniša Ružić, Aleksandra Stojaković i Biljana Torić.

Iako su sve tri spomenute kazališne kuće imale dobre sezone s intrigantnim naslovima, ova završnica sugerira da će sve završiti u grandioznom stilu. Premijera “Kako smo preživjele” prva je na redu, u četvrtak, 8. svibnja. U petak je premijera “Nore” u HNK, a službena zagrebačka premijera “Amerike” rezervirana je za subotu, 10. svibnja (u Rijeci je premijera bila prije dva tjedna). Koliko su ovi datumi slučajnost možemo samo špekulirati.

Be social

Komentari