Izvedbene umjetnosti

Ljubljanska kazališta objavila program iduće sezone, kako stoje zagrebačka kazališta?

Foto: facebook.com/sngdramaljubljana
Vrijeme čitanja: 6 minute

Drama Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, središnje slovenske kazališne kuće, 20. je svibnja na press konferenciji predstavila cjelokupni program sezone 2015/16. Stanovnici Ljubljane i njihovi gosti već od danas, sredinom svibnja, mogu planirati posjete kazalištu idućih godinu dana, točnije od rujna 2015. do svibnja/lipnja 2016. U tome će im pomoći i činjenica da je Mestno gledališče ljubljansko (Ljubljansko gradsko kazalište) na svojoj web stranici također objavilo program naredne sezone. Europske trendove počinje pratiti i HNK Zagreb pod ravnateljskom palicom Dubravke Vrgoč, koje je otkrivanje sezone najavilo za idući tjedan, kada će to učiniti i još jedno slovensko kazalište, Drama SNG iz Maribora. Čime se bave ostale hrvatske nacionalne i veće zagrebačke kazališne kuće?

Dva velika ljubljanska kazališta za iduću su sezonu najavila dvadesetak predstava, a okosnicu programa čine suvremeni dramski tekstovi – slovenski, ali i britanski, austrijski, njemački, pa i hrvatski. U manjoj su mjeri prisutni klasični dramski tekstovi, no ljubljanska se kazališta ne ograničavaju s lektirnim naslovima i autorima, već prevladavaju autori s kraja 19. i početka 20. stoljeća koji nisu toliko često igrani, kao što su Schnitzler, Molnar i Jarry. Predstave će gotovo isključivo režirati slovenski redatelji. Prošlih su se sezona od hrvatskih redatelja na slovenske pozornice uspjeli probiti tek Ivica Buljan i Oliver Frljić, dok su s druge strane slovenski redatelji česti gosti hrvatskih kazališta.

SNG Drama Ljubljana, pod ravnateljskom palicom glumca Igora Samobora, u sljedećoj sezoni najavljuje sedam premijera na velikoj sceni i četiri na maloj. Valja podsjetiti da je isključivo riječ o 11 dramskih premijera, dok su Opera i balet SNG-a odvojena ustanova s vlastitim programom. U ovoj se sezoni Drama bavila propitkivanjem identiteta u današnjim vremenima, dok će naredna sezona nastaviti tim putem i pokušati otkriti istinu o današnjem svijetu i nama samima pod okriljem – karikature. Gledatelje očekuje puno humora, od burleske, preko crnog humora, do groteske i apsurda.

Foto: facebook.com/sngdramaljubljana
Foto: facebook.com/sngdramaljubljana

Na velikoj sceni Drame zaigrat će Goetheov „Faust“ u režiji hrvatskoj publici dobro poznatog Tomaža Pandura. Njemu će to biti prva suradnja s Dramom SNG-a nakon predstave „Rikard II + III“ iz 2014. godine, a „Faust“ će nastati u koprodukciji sa 63. Ljubljanskim festivalom. Renata Vidić režirat će tekst „Evropa“ suvremenog slovenskog pjesnika, novelista i dramatičara Vinka Möderndorfera. Najnoviju dramu engleskog dramatičara Martina Crimpa „U republici sreće“ (In the Republic of Happiness) režirat će Sebastijan Horvat, koji je prošle jeseni u Gavelli režirao predstavu „Hrvatski bog Mars“.

Ovosezonski hrvatski gost bio je i Jernej Lorenci („Lulu“ u HNK Zagreb), a u Ljubljani će iduće sezone režirati nadrealistični tekst „Kralj Ubu“ francuskog simbolista Alfreda Jarryja. Mlada bosansko-hercegovačka redateljica Selma Spahić režirat će dramu „Liliom“ madžarskog klasika Ferenca Molnára, a Eduard Miler „Valentiniadu“ Žanine Mirčevske po skečevima i djelu bavarskog komičara Karla Valentina. Obnovljena će biti predstava „Ana Karenjina“ u dramatizaciji i režiji Dušana Jovanovića, inače premijerno izvedena u sezoni 2005/06.

Na maloj sceni igrat će drama „Demokracija!“ ruskog nobelovca Josifa Brodskog u režiji Matjaža Župančića, „Inventura“ Vesne Hauschild u režiji Ajde Valcl, projekt „Tarzan“ Eve Nine Lampič te Shakespeareov „Macbeth“ u režiji talijansko-slovenskog redatelja Igora Pisona, koji je ove sezone u HNK Zagreb režirao operu „Ekvinocij“ Ive Brkanovića. SNG Drama organizira i niz popratnih programa, poput Drame Laboratorija, koja će producirati predstavu „Absintu režiji Sare Lucu po motivima „Kaspara” Petera Handkea i autorski projekt „Iskanje izgubljenega namenau režiji Nine Ramšak, zatim Dramu Akustika, čitanja novih dramskih djela, natječaje za mlade autore i druga događanja.

Foto: Peter Uhan / ww.drama.si
Foto: Peter Uhan / ww.drama.si

Dok je SNG Drama Ljubljana ipak više orijentirana klasičnim djelima, što potvrđuju Shakespeare, Goethe i “Ana Karenjina”, Mestno gledališće ljubljansko voli slovenskoj publici premijerno prikazivati suvremene europske dramske tekstove. MGL je na velikoj sceni najavilo šest premijera, a na maloj pet. Sezonu će otvoriti novi tekst slovenske dramatičarke Simone Semenič „sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije“, ovogodišnji dobitnik Grumove nagrade za najbolji novi dramski tekst (prošlogodišnji je dobitnik spomenuta „Evropa“ Vinka Möderndorfera). Predstavu će režirati Diego de Brea. Ibsenovog „Peer Gynta“ u koprodukciji sa Stalnim slovenskim gledališčem iz Trsta režirat će Eduard Miler. Mladi redatelj Marko Čeh režirat će dramu „Kolo“ (Reigen) austrijskog dramatičara Arthura Schnitzlera, premijeru čije drame „Daleka zemlja“ čekamo ove subote u HNK Zagreb.

Tekst suvremenog škotskog dramatičara Davida Greiga „Dunsinane“ režirat će stalni makedonski gost ovih prostora Aleksandar Popovski, dok će Ivana Djilas režirati mjuzikl „Tisuću i jedna noć“ po libretu slovenske pjesnikinje Katje Perat i na glazbu Boštjana Gombača. Nama je najzanimljiviji naslov drama „3 zime“ Tene Štivičić, koja je bila praizvedena u National Theatre u Londonu i za koju je Štivičić osvojila prestižnu nagradu isključivo za dramatičarke Susan Smith Blackburn. Predstavu će režirati Barbara Hieng Samobor, ravnateljica MGL-a (i supruga ravnatelja Drame SNG-a), a možemo iščekivati hoće li i neko hrvatsko kazalište iduće sezone postaviti spomenutu dramu.

U oba kazališta iduće će sezone, uz Milera, režirati i Eva Nina Lampič, koja će na maloj sceni MGL-a režirati „Samorastnike” Simone Hamer. Nikita Milivojević postavit će dramu Ingmara Bergmana „Pogovori na štiri očih” (Enskilda samtal). Također će biti postavljeno niz suvremenih tekstova – „Komad plastike” Mariusa von Mayenburga u režiji Primoža Ekarta, „Čudežna terapija” austrijskog pisca Daniela Glattauera u režiji Tijane Zinajić i „Iluzije” ruskog dramatičara Ivana Viripajeva u režiji Anje Suša. MGL će sudjelovati i u produkciji diplomske predstave Mateje Kokol, autorskog projekta „Medeja, Medeja, Medeja”.

Foto: facebook.com / Mestno gledališče ljubljansko
Foto: facebook.com / Mestno gledališče ljubljansko

A kako stoje hrvatska kazališta s programom iduće sezone?

Ravnateljica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč jučer je za Večernji list potvrdila da će HNK svoj program službeno predstaviti  26. svibnja, a od 1. lipnja kreću s upisom pretplate. No, već je jučer otkrila tri naslova na programu, koje predvodi Verdijeva opera „Sicilijanska večernja”, dosad u Hrvatskoj tek koncertno izvođena. Nakon što je prošla godine na daske ZKM-a dovela „Petra Pana” u režiji Roberta Waltla, taj će naslov zaigrati i u HNK, samo u baletnoj verziji Brune Bjelinskog. Glavni adut Drame bit će autorski projekt Pippa Delbona pod ranim naslovom „Evanđenje/Opsada” u koprodukciji s kućom Emilia Romagna Teatro, a u kuloarima je poznato da će Bobo Jelčić u HNK-u postaviti svoj novi autorski projekt. No, prije kraja trenutne sezone očekuje ih spomenuta premijera predstave “Daleka zemlja” i premijera baleta “Bayadera” 6. lipnja.

Što se ostalih kazališnih kuća tiče, Gavella je zadnju sezonsku premijeru, Shakespeareovog “Othella” u režiji Franke Perković, održala još 10. travnja. Na svojim su stranicama za rujan već najavili Moliereovog „Umišljenog bolesnika” u režiji Krešimira Dolenčića, o čemu smo pisali prošloga tjedna, dok će program cijele sezone biti objavljen do 25. lipnja. Ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović u intervjuu za Radio Student najavila je program tog kazališta do kraja godine. U rujnu je na rasporedu hrvatska premijera predstave „Drakula”, koja će u režiji mladog vojvođanskog redatelja Andraša Urbana i u koprodukciji sa SNG Drama iz Maribora i Teatro Due iz Parme 22. svibnja biti premijerno izvedena u Mariboru.

Još će jedan mladi srpski redatelj dobiti priliku raditi u ZKM-u. Beograđanin Igor Vuk Torbica režirat će ekspresionističku dramu „Hinkemann” njemačkog pisca Ernsta Tollera, a bit će to njegova hrvatska premijera. Na samom će kraju godine Janusz Kica režirati jednu veliku adaptaciju romana, no naslov još nije otkriven. U studenom će također biti realizirana koprodukcija s Montažstrojem u režiji Boruta Šeparovića pod naslovom „Crna knjiga”, a time se nastavlja suradnja Montažstroja i ZKM-a započeta ove godine s predstavom „A gdje je revolucija, stoko?”. No, Šeparović je jedini hrvatski redatelj među spomenutima, a vidjet ćemo hoće li tajnoviti naslov biti hrvatskog autora ili stranog. Program cijele sezone još je u dogovorima, a prema riječima Snježane Abramović bit će predstavljen u lipnju, iako se ne zna hoće li biti predstavljen u cijelosti ili samo do kraja 2015.

[Drakula] Foto: facebook.com/dramasngmaribor
[Drakula] Foto: facebook.com/dramasngmaribor

Što se preostalih nacionalnih i većih zagrebačkih kazališnih kuća tiče, najskuplje hrvatsko kazalište Komedija realiziralo je tek pola najavljenih ovosezonskih premijera (tri od šest), a uz ogromne dugove upitna je realizacija ostatka programa. Nitko ni ne razmišlja od idućoj sezoni. Kerempuh 5. lipnja priprema posljednju ovosezonsku premijeru, „’ko živ, ‘ko mrtav” u režiji Dine Mustafića, nakon čega ih još čekaju Dani satire pa će se tek potom posvetiti sljedećoj sezoni.

HNK Split realiziralo je sve premijere najavljene za ovu sezonu, no još nisu najavili program ovogodišnjeg Splitskog ljeta, koje počinje za manje od dva mjeseca. Štoviše, program još nije ni završen jer je zbog sukoba s Ministarstvom kulture festival ostao bez nacionalnog statusa i polovice državne subvencije. Program iduće sezone objavit će u rujnu, kada i organiziraju pretplatu.

HNK Osijek sutra očekuje posljednja ovosezonska dramska premijera, „Sumnjivo lice” Branislava Nušića u režiji Olje Đorđević, iako je ove sezone bila najavljena i „Staklena menažerija” Tennesseeja Williamsa, koju očito nećemo dočekati. Program sezone obično objavljuju sredinom rujna, kao i HNK Varaždin, koje u subotu očekuje varaždinska premijera predstave „The killer in me is the killer in you, my love”. „Mislibolesnik ili Hipohondrijakuš” u režiji Ozrena Prohića priprema se za lipanj, a još je nekoliko naslova najavljeno za srpanj i rujan. No, varaždinsko se kazalište zadnjih mjeseci ionako bavi izborom novog intendanta – lobiranjem, a ne izradom programa.

HNK Zajc nije realiziralo jednu najavljenu premijeru Talijanske drame, “U agoniji” Miroslava Krleže u režiji Nenada Glavana, no nekoliko su drugih naslova dodali tijekom sezone, poput drame “Sh.Sh.” Nataše Antulov i koprodukciju s Teatro Stabile di Trieste “Zoran i pas od porculana” čija je premijera najavljena za 12. lipnja. Prije objavljivanja programa naredne sezone očekuju ih i Riječke ljetne noći, koje počinju 18. lipnja, a program će objaviti unutar iduća dva tjedna.

Be social

Komentari