Izvedbene umjetnosti

Najbolje hrvatske predstave za djecu i mlade na 18. susretu Assitej u Čakovcu

Foto: www.czk-cakovec.hr
Vrijeme čitanja: 5 minute

U Čakovcu će se od 10. do 15. listopada održati 18. susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej-a. Assitej je međunarodni savez profesionalnih kazališta za djecu i mlade, a na ovogodišnjem će hrvatskom susretu biti izvedeno deset predstava kazališta iz cijele Hrvatske. Selektorica ovogodišnjeg susreta je Renata Carola Gatica, a stručni će žiri dodijeliti nagrade najuspješnijim predstavama u više kategorija.

U sklopu susreta održat će se i 4. konferencija regionalnih centara Assiteja Europa 8+ na kojoj će sudjelovati mladi producenti iz Italije, Austrije, Mađarske, Srbije i Rumunjske. Oni će predstaviti scenu i tendencije iz svojih zemalja te raditi na budućem zajedničkom projektu. Neke od tema konferencije bit će Kriteriji evaluacije predstava, Estetike predstava za djecu i mlade i Kazališni festivali za djecu i mlade u zemljama Mreže Assitej Europa 8+. U popratnom će programu biti otvorena izložba lutaka kazališta Tandarica iz Rumunjske te radionica za roditelje i djecu Assitej stvara s publikom – Obiteljsko razigravanje, koju će voditi glumica i dramska pedagoginja Svetlana Patafta.

Službenu će konkurenciju 10. listopada u 19 sati u Centru za kulturu otvoriti predstava „Vanzemaljci“ Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca. Predstava je autorski rad Peđe Gvozdića, Giulia Settima i Vanje Gvozdića, a scenografiju i kostimografiju potpisuje Morana Petrović. Predstava govori o dva Zemljanina, lovca na vanzemaljce, koji će naučiti brinuti o svom planetu i sprijateljiti se s vanzemaljcima te im pomoći da i oni spase svoju planetu. Predstava traje 45 minuta, a namijenjena je djeci starijoj od 4 godine.

Foto: www.zorin-dom.hr
Foto: www.zorin-dom.hr

Program 11. listopada u 16 sati nastavlja Teatar Tirena s predstavom „To je to?“. Koncept predstave zajedno potpisuju redateljica Tina Hofman, dramaturginja Nina Horvat i glumica Petra Težak, koja u predstavi igra s Darko Horvatom, autorom glazbe. „To je to?“ predstava je o gubitku bliske osobe i prolaznosti života, a uz živu glazbu, pjesmu, elemente neverbalnog kazališta i animaciju predmeta pokušava djeci približiti situaciju gubitka i objasniti što se sve događa kad nekog više nema. Namijenjena je uzrastu 3+, a traje 35 minuta.

U ponedjeljak, 12. listopada, na daske čakovečkog Centra za kulturu izlazi Gradsko kazalište Žar ptica s predstavom „Kraljević i prosjak“. Poznatu priču Marka Twaina adaptirala je i režirala Ivana Čoh Šverko, a u naslovnim su ulogama Petar Cvirn i Zoran Pribičević. Predstava, uz lekciju da „svaki novčić ima dvije strane”, traje 60 minuta i namijenjena je sedmogodišnjacima i starijima.

Istog će dana u 14 sati zagrebačko kazalište Mala scena odigrati predstavu „Ne, ti ne! Ili o drukčijatosti“ Kristine Gavran. “NE, TI NE ili o drukčijatosti” je priča o Rubenu, koji nije odavde, jede čudnu hranu, a njegovi roditelji govore nepoznatim jezikom, to je i priča o djevojčici Tei koja ne voli rozu boju i super igra graničara, i naposljetku, ovo je priča o Teinom starijem bratu Niki, koji ima neobičnu nevidljivu bolest. Nora Krstulović režirala je 45 minuta dugu predstavu u kojoj igraju Mateja Majerle, Marko Hergešić i Petar Atanasoski, a namijenjena je starijima od sedam godina.

Foto: www.mala-scena.hr
Foto: www.mala-scena.hr

Domaćini iz čakovečke Kazališne družine Pinklec 13. će listopada u 10 sati odigrati predstavu „Bremenski svirači“. Klasična basna braće Grimm kao stvorena je za formu mjuzikla čijim se elementima poigravaju četiri glazbeno nadarene životinje, isluženi magarac Jure, lovački pas Riki, ofucana mačka Matilda i pijetao Đurek. Zajedno postanu putujući glazbeni sastav koji svoju karijeru krene tražiti u dalekom gradu Bremenu. Karolina Horvat, Davor Dokleja, Igor Baksa i Bruno Kontrec igraju u 45 minuta dugoj predstavi u režiji i dramatizaciji Romana Bogdana.

Istog dana u 13 sati Scena Gorica izvest će predstavu „Neispričana bajka“, autorski projekt Radovana Ruždjaka, Aleksandre Naumov i Damira Klemenića. „Neispričana bajka“ je priča o svakome od nas jer nam se svima bez obzira na godine, dogodi taj trenutak u životu kad nas nešto pozove na pustolovinu da pronađemo ono što smo izgubili u djetinjstvu. Predstava traje 40 minuta, a prikladna je za starije od pet godina.

Dan kasnije u Čakovec u Gradsko kazalište lutaka Split s autorskim projektom Olje Lozice „Darmarzemska“. Predstava prati dječaka Daria i djevojčicu Mariju, iste dobi i posve različitih karaktera, koji ostaju sami u kući, no ni ne pokušavaju komunicirati jedno s drugim. Zbog iznenadne oluje i nestanka struje gase se ekrani njihovi računala, zatvaraju prozori u virtualne svjetove i otvaraju vrata u svijet mašte, u kojem će dvoje djece izmaštati zemlju Darmarzemsku i shvatiti da su puno sličniji nego što bi se na prvi pogled moglo pomisliti. U 50 minuta dugoj predstavi igraju Andrea Majica, Nikša Arčanin i Petar Konkoj, a namijenjena je petogodišnjacima i starijima.

Foto: www.gkl-split.hr
Foto: www.gkl-split.hr

Kazalište Virovitica 14. će listopada u 14 sati odigrati predstavu „Gospodin Mrak i tri bijela šeširića“. Malim Marulićem nagrađena drama za djecu jedne od najhvaljenijih suvremenih spisateljica za najmlađe Silvije Šesto, na virovitičke kazališne daske dospjela je u režiji glumca Draška Zidara. Glavni lik predstave, spomenuti Gospodin Mrak, personifikacija je noćne pojave – tame – koju djeca vrlo često doživljavaju kao prijeteću i zastrašujuću. Upravo zbog tog straha Mrak, po prirodi senzibilan i nježan iza svojeg sablasnog naličja, pati u uvjerenju da ga nitko ne voli. U predstavi igraju Antun Vrbenski, Ana Majhenić, Snježana Lančić Prpić i Blanka Bart, traje 45 minuta, a mogu je pogledati već trogodišnjaci.

Zadnjeg će dana festivala u 10 sati Gradsko kazalište lutaka Rijeka izvesti predstavu „Doktor Dolittle“. Slavni roman Hugha Loftinga o cijenjenom liječniku koji je više volio društvo napuštenih i bolesnih životinja nego vlastitih sugrađana dramatizirao je Marko Botić, a režirao Zoran Mužić. Mate Matišić skladao je glazbu za 45 minuta dugu predstavu u kojoj igraju Zlatko Vicić, Almira Štifanić Karin Frohlich, Goran Zelić, David Petrović, Alex Đaković, Andrea Špindel i Božena Delaš, a prikladna je za uzrast 4+.

Festival će 15. listopada u 18 sati zatvoriti Kazalište lutaka Zadar predstavom „Hamletova istina“ u režiji Dražena Ferenčine. Može li se golobradi i „nenaoružani“ mladić rastrgan emocijama, pitanjima, dvojbama, nesigurnošću i pubertetom suprotstaviti, a u konačnici i pobijediti moćnika s krunom koji mu bez maskiranih riječi nudi jedini mogući izlaz: pokoravanje i pristajanje na svijet odraslih, na svijet bez vrijednosnog sustava. Kraljević mogućnost, medij i „oružje“ pronalazi u svojoj velikoj ljubavi, u kazalištu, i u svesrdnoj pomoći odanih i vjernih prijatelja, dvorskih lutkara Gilde i Lara. Imaju li pozornica, lutka, tekst i čarolija iza podignutog zastora takvu moć?

Foto: www.klz.hr
Foto: www.klz.hr

U popratno će programu biti izvedena i hvaljena predstava Kazališne družine Pinklec „A tko si ti?“ na engleskom jeziku. U predstavi se po motivima iz bajke Neposlušno mače I. Bjeliševa, u dramatizaciji i režiji Romana Bogdana, propituju odnosi jednakosti i različitosti. Iz amorfnih mekanih jastuka nastaje priča o likovima koji se međusobno prepoznaju, po nečemu isti, a po nečemu različiti. To je prepoznavanje osmišljeno u scenskoj igri lutaka i glumaca, koji uvijek postaju netko drugi, igrajući se svojom formom, glasovima, jezikom i smislom. U predstavi za uzrast od tri do deset godina igraju Karolina Horvat, Mario Jakšić i Davor Dokleja.

U sklopu festivala bit će predstavljen i Kazališni Epicentar, interaktivni centar zamišljen kao platforma za umrežavanje mladih umjetnika iz regije. U Varaždinu će se održati popratni program „Repriza 2015.“ u sklopu kojeg će svoje predstave odigrati polaznici dramskih i kazališnih studija iz Varaždina i Čakovca. Riječ je o predstavama „Vi ste dobrodošli!“, „Plava boja snijega“ i „Carevo, ne – caričino! – novo ruho“ Kazališnog studija mladih varaždinskog HNK te predstavi „ZOO!“ Dramskog studija Dada Kazališne družine Pinklec.

Be social

Komentari