Izvedbene umjetnosti

U Varaždinu počinje Kliker, festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade

Foto: http://klikerfestival.com
Vrijeme čitanja: 4 minute

Od 1. do 14. listopada u Varaždinu, Rijeci i Zagrebu održava se Kliker Festival, festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade. Festival je 2016. godine pokrenula umjetnička organizacija VRUM u suradnji s nacionalnom platformom KLIKER. Riječ je o je međunarodnom festivalu posvećenom novim formatima prezentacije, produkcije, istraživanja i edukacije u polju suvremene plesne umjetnosti. U sklopu festivala održavaju se plesne izvedbe i različiti rezidencijalni, edukativni i interdisciplinarni programi za djecu i mlade.

Prvi dio festivala održava se od 1. do 6. listopada u Varaždinu. Festival će otvoriti premijera dječje plesne predstave “Patka, smrt i tulipan” u produkciji HNK u Varaždinu. Patku je već duže vrijeme pratio jedan čudan osjećaj. Kao da je netko promatra, kao da joj je netko blizu. Onda se napokon pojavila pred njom – Smrt. No Patka još nije spremna, ali Smrti se ne žuri. Zajedno provode ljeto, kupaju se u jezeru, sjede na stablu ili na livadi, razgovaraju i zajedno šute. Prema motivima istoimene dječje slikovnice njemačkog ilustratora Wolfa Erlbruchsa, redatelji i koreografi Sanja i Till Frühwald pokušavaju pronaći pravi način kako govoriti o pitanju smrti, koje u nekom trenutku postavljaju sva djeca. Predstavu izvode Ana Mrak, Maja Katić i Petra Bokić, kostimografkinja je Žarka Krpan, autor glazbe Damir Šimunović, a oblikovatelj svjetla Marino Frankola.

U utorak, 2. listopada u 10h na velikoj sceni HNK u Varaždinu gostuje austrijski kolektiv Kunststoff s predstavom “Zemlja je ipak ravna ploča” koja govori o digitalnoj transformaciji društva, pokušava definirati iluziju i stvarnost te potiče gledatelje na važnost formiranja vlastitog mišljenja. Četiri protagonista predstave provode svoje dane uz vlastitu asistenticu Iris, čip koji u obliku leće nose na oku. Iris je uvijek online. Zna kad su gladni i kad su umorni. No što se dogodi kada virus jednog dana obriše sve podatke, fotografije, postavke? Koliko su protagonisti ovisni o svojoj asistentici? Predstava je namijenjena djeci starijoj od osam godina.

Foto: http://klikerfestival.com

Dan kasnije iz Austrije također dolazi predstava “Skoči!” dječjeg kazališta Dschungel iz Beča. Predstava “Skoči!” (orig. “Hüpfen”) inspirirana je dječjom knjigom “The Soul Bird” Michala Sunita, a govori posebnoj ptici koja živi u duši svakog čovjeka. Zaigrana plesna predstava Elde Matia Gallo i Gat Goodovitch za publiku stariju od tri godine puna je osjećaja i pokreta. Istom dobnom uzrastu namijenjen je projekt “Muzej plesa” koji će 4. i 5. listopada biti otvoren u Palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin. Muzej plesa pruža stimulirajuće i interaktivno iskustvo kroz koje djeca uče o vlastito tijelu, što im daje slobodu kreativnog izražavanja s bezbroj mogućnosti. Kroz ples, zabavu i kreativnost, djeca isprobavaju različite sobe te instalacije, a svaka se bavi drugim aspektom plesa – kvaliteta pokreta, auditivni i vizualni faktori,  osjetilno i dodirno iskustvo, kao i arhitektonski aspekt. Izvedbe u trajanju 45 min na rasporedu su u 9:30 i 11:00.

U četvrtak, 4. listopada u 18 sati na velikoj sceni HNK u Varaždinu na rasporedu je hrvatska premijera predstave “Tiger Lilies“. Riječ o koprodukciji umjetničke organizacije VRUM i kazališta Dschungel Wien. Šest žena, šest životnih dobi, šest priča. Najmlađoj je devet, najstarijoj 80 godina. Cijeli je jedan život između njih. Što su proživjele, a što je tek pred njima? Jesu li one obitelj? Jesu li one jedna te ista osoba? “Tiger lilies” su istovremeno divlje i osjetljive. Traže onu posebnu, bosonogu, nježnu, buntovnu, jaku, slabašnu, osjećajnu, moćnu, jednostavnu, duhovitu, ozbiljnu, intuitivnu, divlju djevojčicu koja se skriva u svim ženama. Zajedno promišljaju o starenju, solidarnosti, osnaživanju, preživljavanju i kako ostati “zauvijek mlad”. Autorica teksta i redateljica je Sanja Frühwald, dramaturg Till Frühwald, a scenografkinja i kostimografkinja Zdravka Ivandija Kirigin.

Varaždinsko izdanje festivala zatvorit će u subotu, 6. listopada izvedbe dviju predstava za najmlađe, “Gdje su nestale čarapice?” Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke i “Astronauti” umjetničke organizacije Shooma. “Gdje su nestale čarapice?” doživljajno je kazalište za bebe i djecu do 3 godine. Radi se o obliku izvedbene umjetnosti koja je na rubu između plesne izvedbe s animacijskim elementima i likovno-zvučne instalacije u prostoru. Autorica koncepta i redateljica je Mila Čuljak, a predstava igra u 10 i 11 na Sceni Rogoz HNK u Varaždinu. Predstava “Astronauti” redateljice Maje Zećo interaktivna je plesno-dramska predstava za djecu. Publika zajedno s izvođačima provodi astronautske vježbe kao pripremu za “putovanje u svemir”. Izvedbe su također u 10 i 11, u Palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin.

[Tiger Lilies] Foto: http://klikerfestival.com

Nakon Varaždina, festival se nastavlja u Rijeci i Zagrebu izvedbama predstave “Tiger Lilies“, 9. listopada u HKD na Sušaku u Rijeci te 11. listopada na sceni F22 Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Zagrebačko izdanje festivala obilježit će i premijera predstave “Misli u boji” u produkciji Plesnog centra Tala. Predstava “Misli u boji” istražuje prepoznatljive obrasce ponašanja kod pojedinca i njihov utjecaj na okolinu, odnosno stvaralačku snagu. Predstava naglašava važnost zajedništva i ljepotu zajedničkog stvaranja, s uzajamnim poštovanjem i prihvaćanjem da smo svi različiti i takvi kakvi jesmo smo potpuno u redu. Autori i izvođači su Tamara Curić i Tomislav Brezičevič.

U zagrebačkom izdanju programa na rasporedu su i predstava “Astronauti” 13. listopada u Plesnom centru Tala te site-specifi projekt “Zebre su u gradu” Plesnog centra Tala koji se odvija na gradskim ulicama, a u čijem su središtu pješački prijelazi. Izvedba iskorištava već postojeću fluidnost pješačkog prijelaza kojem nadograđuje staru funkciju i pretvara ga u mjesto izvedbe, u urbanu pozornicu.

Be social

Komentari