Glazba

Najgori coveri albuma u 2012.

Photo: archive.foolz.us
Vrijeme čitanja: 5 minute
Photo: archive.foolz.us
Photo: archive.foolz.us

Bez obzira na to u kolikoj ste mjeri nostalgični za 2012., morate priznate da nam je ona donijela mnogo dobrih stvari! Mnogo dobrih i mnogo onih… zabavnih! Među tim stvarima su i, rekla bih, The Worst Album Covers Of 2012, koje je odabrao Yahoo. Očigledno, uspješnost albuma ne ovisi samo o kvaliteti pjesama na njemu, već i o grafičkom, tj. idejnom, rješenju covera. Stoga, pogotovo ako ste član benda koji uskoro namjerava izdati album, proučite ove covere!

12. John Travolta and Olivia Newton-John, This Christmas 

Photo: blogs.btedmonton.ca
Photo: blogs.btedmonton.ca

Da se razumijemo, Božić je simpatično razdoblje, vrijeme naivnosti i veselja, ali gledati Johna Travolta kako pijucka vrući napitak nadilazi prosječne granice naivnosti. Unatoč tome što je pored njega božićna jelka. To je Vincent Vega, on ne pije vrući napitak u božićnoj atmosferi, osim ako će ga iskoristiti kako bi nekoga njime usmrtio.

11. Ke$ha, Warrior 

Photo: Facebook
Photo: Facebook

Koliko god Ke$hina haljina bila sjajna (doslovno), moram priznati da mi pažnju odvraćaju i zelena mrlja pored njezine glave, kao i ljubičaste planine, crvena trava, a i sam tekst koji, ovim decentnim bojama, daje naslutiti da je u pitanju album jedne izrazito “uravnotežene osobe”. Štoviše, umijeće korištenja Photoshopa autora ovog covera te prirodnost koju je njime postigao, čini Ke$hu jednom girl next door!

10.  Carrie Underwood, Blown Away

Photo: Facebook
Photo: Facebook

Ako može Angelina Jolie, ne vidim razloga zašto Carrie Underwood ne bi mogla otkriti jednu nogu! Dobro, vidim…  Carrie nije Angelina. Ali, koliko god bi možda npr. Left Behind bio bolji naslov albuma, mislim da i ovaj relativno dobro opisuje njezin styling, Blown Away (by Angelina’s Leg).

9.  Ministry, Relapse

Photo: Wikipedia
Photo: Wikipedia

Bez obzira na moju ograničenost prilikom pokušaja shvaćanja ovog covera, pokušat ću ga objasniti. Narkobos s poremećajem emocionalnog prejedanja, uzrokovan neuspješno vođenim biznisom. Osim što se očigledno odaje prehrani, odaje se i alkoholu po kojem je povratio. Zbog čega album nosi to ime, je jedna velika šahovska ploča, čime ovaj umjetnik daje na znanje da je pijan pijun.

8. The Killers, Battle Born

Photo: michaelbelong.com
Photo: michaelbelong.com

Bend se zove The Killers, Bitka je rođena, a oni se biraju boriti protiv konja?  Unatoč tome što će se možda na kraju boriti protiv boraca za prava životinja… možda shvaćam poantu! Zapravo poručuju svima koji ne podržavaju njihovu glazbu, a smatraju ih konjima, da će ih zgaziti.

7.  David Byrne and St. Vincent, Love This Giant

Photo: Wikipedia
Photo: Wikipedia

Ova blago deformirana lica zasigurno upućuju na umjetnost. Jer ako je čudno, ima dobre predispozicije da se predstavi kao umjetničko djelo. Pretpostavljam da je to zapravo iskazivanje divljenja prema američkoj umjetnosti. Sudeći po kadru, posebice Davidu Woodu i njegovoj slici American Gothic.

 6. Blake Shelton, Cheers, It’s Christmas

Photo: viz4u.net
Photo: viz4u.net

Promatrajući ovaj cover, za razliku od Travoltinog, čak mogu biti naivna! Malo me brine kolokvijalno značenje riječi „Cheers“ u kontekstu Božića, no, mogu biti naivna!

5. Swans, The Seer

Photo: Facebook
Photo: Facebook

Labudovi, Vidovnjak, a na coveru je nešto što se ugleda na Taylora Lautnera, kad je vukodlak u Sumraku. Možda su bili kod vidovnjaka, koji im je prorekao slavu, ako će im nova ciljana publika postati djevojčice koje prate Sumrak, a koje bi se mogle ponadati, vidjevši takav cover, da je iznutra Taylor Lautner bez majice. Na primjer!

4.  Lupe Fiasco, Food and Liquor 2

Photo: Facebook
Photo: Facebook

Nemam ništa protiv ovog covera. Osim što sam izgubila nekoliko dragocjenih minuta svog života, čekajući da se „učita“, zaista nemam ništa protiv. Malo mi smeta što je crn… ali nema ništa drugo što bi mi smetalo.

3. Blood On The Dance Floor, Evolution

Photo: viz4u.net
Photo: viz4u.net

Ne znam koliko bi se Darwin složio s analogijom naslova albuma i covera. Ne mogu puno reći o coveru, jer nisam sigurna iz kojeg smjera evoluira. No, svakako je moguće da je krv koja se spominje u imenu benda, ona koju su popili Darwinu na slamku.

2.  Game, Jesus Piece (Deluxe Edition)

Photo: Wikipedia
Photo: Wikipedia

Isprva mi je izgledalo kao da Isus drži MasterCard, no, tada bi bio presofisticirani gangster. Ma, mislim, i meni je Isus definitivno frajer, ali ne mogu reći da ga zamišljam u toj stilizaciji i pored odabranih riječi za tekst naslovne pjesmu (sviđa mi se, doduše, jedan stih „Take that chinchilla off, poor kids is freezing“). No, ono što me zaista zaintrigiralo u svemu, jest ovaj dodatak u naslovu albuma, „Deluxe Edition“. Možda neki psalam dolazi uz to?

1.  Two Door Cinema Club, Beacon

Photo: Facebook
Photo: Facebook

Beacon kao svjetionik? Tj. na ovom coveru, beacon kao svjetleća stražnjica koja viri s plafona? Stražnjica, vodilja u noći? Ne, i dalje ne povezujem s plafonom. No, o kakvoj god stražnjici bila riječ, ne želite da se u njezinom kontekstu spominje vaš album.

Be social

Komentari