Film

Najzločestiji Disneyjevi zlikovci

Photo: Facebook
Vrijeme čitanja: 4 minute
Photo: Facebook
Photo: Facebook

U svim crtanim filmovima imamo dvije strane – pozitivce koje volimo i negativce koje mrzimo. Iako kod Disneyja priča gotovo uvijek završi sretno, a zlikovac ostane poražen, neke od njih ipak treba istaknuti. To su oni najgori – pohlepni, pomalo ludi, ali i okrutni (i toliko zli da se čak začudim kad se sjetim da takvi zaista postoje u stvarnom svijetu! Naravno, bez čarolija i slično).

Lady Tremaine – Cinderella (1950.)

Pokvarena i egocentrična žena koja psihički zlostavlja Pepeljugu. Tretira je kao roba i igra se njezinim osjećajima i snovima. Kao vrhunac, zaključava je u sobu, da Pepeljuga ne bi slučajno dobila priliku otići od kuće i početi živjeti kao normalan čovjek. Dok sam gledala crtić, kao mala sam doživljavala živčani slom svaki put kad bi je ova ružno pogledala, a Pepeljuga poslušala. Tko tako muči svoju pokćer? U ovom je crtanom velika doza psihičkog mučenja i zato je ova luda pomajka veliki zlikovac.


 

Governor Ratcliffe – Pocahontas (1995.)

Pohlepni Englezi dolaze u Ameriku željni zlata. Kopaju, kolju, ubijaju i ne prezaju ni pred čim. Evo jednog lijepog primjera! Guverner Ratcliff, debeli pohlepni gad koji će učiniti bilo što samo da se dokopa američkog zlata. Kad su pronašli domoroce, njegova je zapovijed bila da ih napadnu, pod izlikom da su opasni i „divljaci“. Još mi je iz tog crtića ostala riječ divljaci kao „savages, savages, savages“ iz pjesme koju su pjevali, kad god čujem riječ savages, debeli mi gad padne na pamet. Kada je gad saznao da divljaci ipak nemaju zlato, svejedno ih je išao napasti i objavio „drums of war“. Dobra priča iz povijesti, barem do pred kraj (kad su svi sretni i pomireni… Ne baš kako je uistinu bilo.).

 

Jafar – Aladdin (1992.)

Prijetvorni čarobnjak koji se predstavlja savjetnikom, dok zapravo pokušava ukrasti sultanovo prijestolje i zavladati Agrabahom. Također se preobražava u bogalja, sultana, kobru i duha. Toliko je, kao i svi zlikovci, želio moć da bi učinio sve da je dobije, pa tako i pokušao ubiti zaljubljeni par, slao čovjeka u špilju iako je znao da će čovjek poginuti… Sve u svemu, gadan i antipatičan tip. Disney se potrudio da i vizualno izgleda onakav kakav je… Gadan.

 

The Queen of Hearts – Alice in Wonderland (1951.)

Njezin je trademark rečenica: “Off with their head!” svaki put kad joj se malo povisi tlak, što je često. Ne zanima ju pravda, dobrota, već samo to da njezini podanici slijede pravila koja im ona vrištajući naređuje (a mijenjaju se svake sekunde), a ako to ne rade, ode im glava. Ali ono što opravdava njezino skidanje glava je to što je ona zapravo luda, jer kad si lud, normalno je da skidaš glave.

Shan-Yu – Mulan (1998.)

Nemilosrdni vođa Huna koji žarko želi pokoriti Kinu. Njegov je cilj s vojskom prijeći preko Kineskog zida i pokazati caru da je bolji i snažniji i veći i sve to što ide s nadobudnim vladarima… Ono što ga čini pravim zlikovcem je to da mu nije problem oduzimati živote. Ok, ako je to pokazano u crtanom, znači da je stvarno zlikovac. Ubija čak i samo iz zabave, tako imamo scenu u kojoj upita: „Koliko je ljudi potrebno da prenese poruku?“, a nakon što mu pajdo odgovori „Jedan“, Shan Yu uperi svoju strijelu prema jednom od dvojice zatočenih kineskih špijuna.

Doctor Facilier – The Princess and the Frog (2009.)

On je stvarno bad guy. Igra se s voodoo-om i crnom magijom da bi dobio što želi. Bavi se demonima i sjenama. Mračan i karizmatičan,  pretvara Naveena u žabu te to koristi kako bi postao najbogatiji čovjek u gradu. Ali ono što je najgore – ubija glavnog lika, što je stvarno jako čudno za Disney gdje se na kraju svi pozitivci slože u miru i harmoniji. Zbog toga zaslužuje biti među najvećim zlikovcima!

 

Cruella de Vill – 101 Dalmatians (1961.)

Ta je žena opasnost za sve što ima krzno. Sve životinje koje možemo zamisliti, a oko je posebno bacila na slatke male psiće s točkicama. Poput nekakvog predatora čini sve da bi se domogla svog točkastog kaputa. Psići, zar stvarno? Iako na kraju nije dobila svoj kaput (bilo bi malo potresno za djecu da ipak jest), svrstava se na listu najgorih zločinaca zbog ove izjave koja govori dovoljno: „Otrujte ih, utopite ih, udarite ih u glavu! Imate li kloroforma?“ Brr.

 

Scar – The Lion King (1994.)

Iako je Cruella stvarno zanimljiva sa svojim psićima i bolesnom ludošću prema krznu, prema meni nema većeg zlikovca od ovog bratoubojice, pohlepnog, pokvarenog, zavidnog strica malom princu, čije su kandže simbolično uvijek prikazane vani. Scar je ubio kralja, svog brata, potjerao Simbu uvjeren da će Simba poginuti te zauzeo prijestolje koje je prijevarom dobio. Zbog njega je jadni mali Simba bio uvjeren čitav svoj mladenački život da je upravo on sam kriv za očevu smrt. Nije ni čudo, s obzirom da ga je Scar otpremio s riječima: „Odlazi daleko, i nikad se nemoj vratiti.“

Mislim da ovom ljigavcu nema premca. I vjerojatno ga mrzi cijeli svijet. Ali je zato Kralj lavova po meni najljepši, najdivniji, najtužniji i najpoučniji Disneyjev crtić. Ekipa se jako potrudila oko njega – Disneyjevi animatori otputovali su u Afriku kako bi mogli promatrati ponašanje životinja te njihovu interakciju u divljini. A za anatomiju lavova i njihovo kretanje donijeli su jednog odraslog lava i jedno mladunče u studio za animaciju kako bi ih mogli promatrati i po tome napraviti animacije. Pa, trud se isplatio, Kralj lavova smatra se jednim od najboljih crtanih filmova, a osvojio je i dva Oscara za najbolju glazbu.
Ako ste emotivni, nemojte napraviti grešku i opet pogledati ovaj video.

Be social

Komentari