Film

Nick Cave, Pipsi, Kultur Shock i Damir Avdić dolaze na Motovun Film Festival!

Foto: motovunfilmfestival.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: motovunfilmfestival.com
Foto: motovunfilmfestival.com

Australac intenzivne, energične i duboko iskrene glazbe, koju mnogi smatraju depresivnom, a ustvari je samo eklektičan spoj širokog raspona utjecaja – Nick Cave, dolazi na Motovun Film Festival. Međutim, ne u svom fizičkom izdanju već je u pitanju o hrvatskoj premijeri dokumentarnog filma 20.000 Days on Earth koji je dobitnik brojnih nagrada na 31. Sundance Film Festivalu.

Film prati lik i djelo Nicka Cavea, odnosno priča o njegovoj glazbenoj karijeri, umjetničkim interesima i osobnom životu. Radnja filma počinje na 20.000 dan Caveova života i od tada pratimo 24 sata njegovog dvadesttisućitog dana. Devedeset i sedam minuta ovog filma hibrid su drame i realnosti glazbene ikone te s dubokom iskrenošću i intimnim portretom života, prikazuju što nas čini onakvima kakvi jesmo. Iain Forsyth i Jane Pollard, redatelji dokumentarca o legendarnom australskom glazbeniku osvojili su redateljsku nagradu u kategoriji World Cinema Documentary, dok je Jonathan Amos primio Editing Award u istoj kategoriji za najbolju montažu.

Foto: www.facebook.com/20000daysonearth
Foto: www.facebook.com/20000daysonearth

Osim bogatog filmskog programa na kojem se našao i ovaj dokumentarac o metamorfozi snage jedne toliko kreativne glazbene duše, Motovun Film Festival priprema i odličan spektar koncerata, a na vama je da odaberete iz široke ponude. Pips, Chips & Videoclips, Kultur Shock i Damir Avdić samo su neka od kultnih glazbenih imena čije ćete stihove pjevušiti između i/ili nakon odgledanih čudesa sedme umjetnosti. Pipsi koji su, eto, baš jučer osvojili Porina za rock album godine, sami po sebi ne trebaju neki predugi preludij budući da se radi o dugogodišnjim velikanima hrvatske glazbe.

Kultur Shock bend je koji je motovunsku publiku već zapalio nastupom 2011. godine, a ove se godine opet vraćaju. Bend koji uspješno spaja i miksa stilove zbog čega ih uspoređuju s Gogol Bordellom, Manu Chaom, The Poguesima i sličnima, ali ništa od toga ne priprema slušatelja na ono što ga očekuje na koncertu ovog energičnog benda iz Seattlea. Bend je najpoznatiji upravo po svojim dinamičnim i strastvenim koncertima što je idealno za pozadinski soundtrack energičnog Motovuna.

Foto: www.facebook.com/MotovunFilmFestival
Foto: www.facebook.com/MotovunFilmFestival

Damir Avdić ključan pjesnik i performer političkih i socijalnih tema zbog čega se i smatra specifičnom pojavom regionalne glazbene scene. Radikalnom i beskompromisnom oštricom reže sve što u društvu brutalnog kapitalizma primjećuje kao krivo. Avdić publici donosi glazbeno ogoljenu istinu koja boli samo zato kako bi udarila u glavu i potaknula na misao i djelovanje.

Ako vas sve ovo još uvijek nije u potpunosti zagrijalo za MFF, možda vas oraspoloži vijest da su za publiku i posjetitelje svi festivalski koncerti u potpunosti – besplatni.

Be social

Komentari