advent
4. prosinca 2022.

Vrijeme čitanja: 8 minute Ove godine provedite Advent na naš način, upoznajte nas kroz male božićne rituale, tradicije i sadržaje koji ispunjavaju naše adventske dane bojama veselja.

navijačke
23. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 10 minute Izvadite tu majicu s motivom hrvatske šahovnice s dna ormara, otvorite si pivo, kad ga već navijači u Kataru ne mogu popiti, i krenite s nama u potragu za navijačkim duhom.

Glazba

Nova glazba: Lu Jakelić i Josip Palameta, Baden Baden, And The Kid i drugi

Vrijeme čitanja: 3 minute

Pobjednički singl prošlog tjedna A good actor imaju Mr. Lee & IvaneSky.

Domaće i regionalne snage ovog tjedna odmjerit će Marei, Zebas, Detour, Nina Bajsić, Lu Jakelić i Josip Palameta, And The Kid, Tonka i Marijan Ban, dRUMELODY i Baden Baden.

Strane preporuke za slušanje su Taylor Swift, Robbie Williams, Joss Stone, King Gizzard and the Lizard Wizard i Charlotte Cardin. 

Vi odlučujete koji novitet je zaslužio biti na prvom mjestu. Pomaknite svog favorita na vrh liste i donesite mu vječnu slavu!

Domaća i regionalna glazba

Marei – Smrznuto je sve

Marei pjeva da Smrznuto je sveali ova pjesma baš nekako grije. Zvuči kao zagrljaj uz kamin, kao rum u čaj i kao snijeg koji je tek počeo padati. Zvuči lijepo!

Zebas – Alarm

Zebas ima pjesmu koja podsjeća na ranu Vatru, tamo negdje iz doba „Sputnika”, i to je kompliment. Uz Alarm plešeš od jutra!

Detour – Slavlje

Novi Detour, arhivske snimke života prije 2020. „Ovaj svijet je puk’o još prije nas, pa zašto ne bi i mi” stihovi su Slavlja koji će najbolje zaokružiti pandemijsku godinu u kojoj se nismo ni okrenuli, a već je gotova. I neka je, ostaje nam slavlje. Ako nam dopuste.

Nina Bajsić – I think I lied

U sklopu drugog izdanja „Femme nouvelle” slušamo i novu pjesmu Nine Bajsić I think I lied je ispovijed, prvenstveno sebi. Tko nije barem jednom sa sobom vodio ovakav razgovor, ne zna što je težina. A Nina to radi uz gitaru pa zvuči nekako lakše, ali i iskrenije.

Lu Jakelić i Josip Palameta – Božić si ti

Svake godine dobijemo onu jednu novu božićnu koja bi mogla biti reklama za blagdane – ove godine poklonila nam ju je Lu Jakelić s kolegom Josipom Palametom (The Voice). Sukladno godini iza nas i činjenici da smo možda konačno shvatili smisao međuljudskih odnosa, vremena s dragim ljudima i Božića općenito (okej, možda govorim u svoje ime), Božić si ti neka ostane podsjetnik na ono što je zaista važno. Jer treba nam samo mir…

And The Kid – Don’t fight it

Od And The Kida se opraštamo uz Don’t fight it (iako bi se možda i malo borili da ostanu još koju godinu na sceni). Momci su najavili da im je ovo zadnji album i da motaju kablove. Ritualno su spalili sve papire u spotu i odlaze. Pa dečki, neka vam je sa srećom, pamtit ćemo vas…

dRUMELODY – NewLAND

dRUMELODY je uspio u 4 minute spota sažeti posljednjih 10 mjeseci naših života! NewLAND je tapkanje, popikavanje, traženje, nespretnost, opreznost, nesigurnost s maskom na očima. Lekcija se krije na kraju spota. A i glazbena pozadina pomaže u neizvjesnosti.

Tonka i Marijan Ban – Srce se ne predaje

Srce se ne predaje nekako je prošla ispod radara jer je objavljena prije gotovo tri tjedna, i to potpuno nezasluženo jer radi se o možda jednoj od najljepših balada ove godine. Tonka je probudila Marijana Bana iz hibernacije (nismo ga čuli od Ne voliš me više) i dobili smo nasljednicu Čuvaj me. Slušat će se dugo!

Baden Baden – Među guzovima

Baden Baden se vratio nakon tri godine s pjesmom koja možda neće sjesti svima, ali svi mi sada imamo nešto – Među guzovima. 

 

 

Strana glazba – preporuke za slušanje

Charlotte Cardin – Passive Agressive

Charlotte Cardin jedna je od onih pjevačica za koje bi trebalo čuti više ljudi i koja bi trebala postati mainstream, a istovremeno bi time izgubila ovu čaroliju koju posjeduje. Zapravo, nek ostane na ovoj nekoj sredini i radi pjesme kao što je Passive agressive. Tko je treba otkriti, otkrit će je.

Taylor Swift ft. The National – coney island

Taylor Swift ove je godine podigla letvicu i stekla reputaciju možda najradišnije pjevačice na globalnoj sceni – objavila je dva nenajavljena albuma, od kojih posljednji prošlog tjedna, a jedna od pjesama s njega i ova je suradnja s The Nationalomconey island. Nije to jedina suradnja na „evermore”, ovdje su još Bon Iver i HAIM, a ako ovako nastavi izbacivati deluxe izdanja s po 17 pjesama, Tay-Tay je osigurana za koncertnu sezonu, kad god ona bila.

Robbie Williams – Can’t stop Christmas

Daj Bože da će Can’t stop Christmas biti aktualna samo ove godine, ne zato što Robbie Williams ima lošu pjesmu, već zato što je to pr(a)va pandemična božićna pjesma. Zabavan spot, no ne želimo je pjevati idućeg Božića. Shvatit ćete zašto ako proučite stihove.

King Gizzard and the Lizard Wizard – If not now, then when?

Četiri minute King Gizzarda, a ne bi smetalo ni da netko napravi 10-satnu verziju. If not now, then when? postavlja to ključno pitanje svih ljubitelja spontanosti, isto kao što meni spontano dođe da ubacim u petu radnu brzinu kad si je pustim na repeat. Može.

Joss Stone – Walk with me

Joss Stone dolazi s gospel pojačanjem u Walk with me – pa hodajte s njom, tu i tamo pucnite prstima samo zato jer imate stav i uhodajte u novu godinu s nadom da ćemo u idućoj hodati svi skupa.

 

Novu glazbu ovog je tjedna birala Zrinka Kunić.

(Visited 537 times, 2 visits today)
Be social

Komentari