Glazba

Nova glazba: Lika Kolorado, Cinkuši, Killed A Fox, Žen, Sassja i drugi

nova glazba
Vrijeme čitanja: 3 minute

Još nas samo nekoliko dana dijeli od obiteljskih okupljanja i otvaranja pažljivo odabranih darova. Vjerojatno opet nećemo imati bijeli Božić, ali uvijek postoji sljedeća godina. Potrošačka groznica na svom je vrhuncu pa treba uzeti mali predah od šetanja po dućanima i poslušati nešto drugačije od Mariah Carey ili Whama. Ovu listu nije radio Grinch, ali Božiću na njoj nema ni traga.

Domaća i regionalna glazba

Đorđe Balašević – Dno dna

Da situacija nije dobra znamo svi, ali neki ipak malo jasnije i glasnije o tome govore. Đorđe Balašević odlučio je tako objaviti pjesmu s porukom. Nakon prošlotjedne Mati, Dno dna kritika je politike i društva, onako lijepo sročena na način kako to samo Đole može izvesti. Dok nam nadolazeći blagdani skreću misli od stvarnosti, Balašević podsjeća na nju i hvala mu na tome.

Bang Bang – Papar i sol

Bang Bang će s pjesmom Papar i sol nastupiti na 65. Zagrebačkom festivalu, a sada nam predstavljaju spot u režiji Ljube Zdjelarevića i Raula Brzića. Tekst i glazbu napisao je Hrvoje Prskalo, gitarist benda, i pomirio različitosti iz naslova. Ovaj singl nije samo ljubavne tematike, može se primijeniti na sve situacije u kojima različite strane mogu postići dogovor.

Cinkuši – Deca moja deca

Tradicionalna međimurska pjesma Deca moja deca uvrštena je na ovogodišnji album “Krava na orehu” Cinkuša. Odabrali su je jer je aktualna, a u obradi su im se priružili Marko First, Darko Rundek, Zoran Perić, Krešo Oremuš i Igor Pavlica. Tomislav Fiket režirao je spot.

Lika Kolorado – Samuraj

Zagrebačka četvorka Lika Kolorado predstavila je novi spot za singl Samuraj. Pjesma najavljuje i njihov prvi album. Za aranžman je odgovoran cijeli bend, glazbu je napisao gitarist Vanja Senčar, a tekst frontmen Filip Riđički koji je ujedno i redatelj spota za ovu lijepu ljubavnu pjesmu. Uživo ih ulovite 23. prosinca u AKC Mediki, gdje nastupaju na humanitarnom festivalu “Svi za jednog!” kako bi pomogli oboljelom umjetniku Ivorinu Vrkašu.

Killed A Fox – Still Life Mirror

Still Life Mirror novi je singl benda Killed A Fox i najava je njihovog trećeg albuma. Bend koji je dio kolektiva House of Pablo i za sobom ima puno odsviranih koncerata širom regije odlučio se za maskiranje i snimanje horora. Pjesma je snimljena u Dora Maar studiju, a uz sam bend, miks i mastering odradio je bivši bubnjar Leonard Klaić.

Žen – Pusti me da hodam

“Sunčani ljudi” treći je album grupe Žen, a Pusti me da hodam je drugi singl s izdanja. Damir Janeček odgovoran je za spot u kojem glavnu ulogu ima Zlatko Lemut, čovjek koji je nakon skoka u plićak ostao nepokretan. No to ga nije pokolebalo da pokuša i dalje uživati u životu, što i vidimo kroz prikazane kadrove.

Sassja – Mahale

Sassja je nedavno objavila novi album “No Problemo”, a već drugi singl s njega je Mahale. Obrušila se Sassja na sve one koji se javljaju iz koristoljublja i svojataju tuđe uspjehe. “Oduvijek su svi vjerovali u moj uspjeh, pa na albumu nemam producenta iz Tuzle”, stihovi su koji šalju najjasniju poruku o podršci okoline.

Strana glazba

Eminem ft Beyoncé – Walk On Water

“Revival” je album s kojim se Eminem vratio nakon duge pauze. Singlovi i suradnje se nižu, a sada je na red došao  Walk On Water na kojoj je gošća Beyoncé. Nostalgična i emotivna, malo i patetična, podebljana njenim vokalom, pjesma je iznenađujuće blaga.

Ed Sheeran ft Andrea Bocelli – Perfect Symphony

Ed Sheeran također je gostovao na novom Eminemovom albumu, no sebi je pozvao respektabilnu zvijezdu. Andrea Bocelli, slijepi operni pjevač, dao je pjesmi Perfect Symphony veću vrijednost. Bez njega, bio bi to samo još jedan singl Eda Sheerana.

Waterparks – Lucky People

Američki bend Waterparks krajem siječnja obajvit će novi album “Entertainment”, a najavljuju ga singlom Lucky People. Božić im nije tematski bio zanimljiv, ali lampice su tu. Pjesma je poziv na sreću, ostaje u uhu, ali pitanje do kada.

Belle and Sebastian – I´ll Be Your Pilot

Belle and Sebastian odlučili su izdati seriju EP izdanja pod nazivom “How To Solve Our Human Problems”. Drugi po redu bit će objavljen u siječnju sljedeće godine i na njemu će se nalaziti I´ll Be Your Pilot. Lijepa pjesma mami osmjeh na lice i prenosi neku dobru vibru.

Awolnation – Miracle Man

Alt rock bend Awolnation za veljaču su najavili novo studijsko izdanje, “Here Come The Runts”, singlom Miracle Man. Energična pjesma tjera na pomicanje s mjesta ili barem na lupkanje u ritmu kojeg ovoj pjesmi ne nedostaje.

Novu glazbu ovog je tjedna birala Vlatka Semenčić.

Be social

Komentari