Glazba

Nova glazba: Svemirko & Peki Pele, IDEM, KIL Digital i drugi

nova glazba
Vrijeme čitanja: 2 minute

Nova godina, nova glazba! U poznatom formatu u 2023. godini nastavljamo na tjednoj bazi predstavljati najnovije glazbene novitete domaće i regionalne scene po izboru glazbene redakcije, ali uz par noviteta.

Glasovanje za singl tjedna od sada traje od subote do subote, a svaki redakcijski pobjednički singl tjedna ući će u izbor za singl mjeseca, koji će dalje izglasati naša glazbena redakcija. Izvođače s pobjedničkim singlom mjeseca ćemo ugostiti u brzopoteznom intervjuu, a njihov singl automatski ulazi u konkurenciju za singl godine.

Da ne bi ispalo da vaši glasovi nemaju neku daljnju svrhu, glasove publike u tjednom glasovanju također ćemo zbrajati i pobjednik će biti proglašen. Pratit ćemo glasove iz mjeseca u mjesec, a na kraju godine ćemo objaviti anketu za singla godine po izboru publike. I vi odlučujete koji novitet je zaslužio biti na prvom mjestu. Glasujte za svog favorita i donesite mu vječnu slavu!

Ovog tjedna za rubriku Nova glazba snage će odmjeriti KIL Digital, IDEM, Svemirko & Peki Pele, Slavuj & Folklorelektro, Mrave brojim i Polaridi.

Ovotjedna nova glazba – domaći singlovi

​KIL Digital – Pure

Novi elektro pop sastav KIL Digital započeo je svoje djelovanje kao DJ kolektiv, no Martina i Davor su željeli stvarati autorsku glazbu i uz pomoć Filipa polako ali sigurno ostvaruju svoje želje. Singlom Pure najavljuju album prvijenac, a oni koji su čuli njihov dosad snimljen materijal uspoređuju njihov zvuk s dark wave, synth i electro pop bendovima poput Boy Harsher, Tr/st i sličnima.

IDEM – ŠtetaŠtetaŠteta

IDEM je novi kreativni ispušni ventil Antuna Alekse, aktivnog člana bendova Porto Morto, Trophy Jump i JeboTon Ansambl. Pokretanje solo projekta motivirano je ranim prototipom pjesme ŠtetaŠtetaŠteta snimljene na Zlarinu još u rujnu 2020. godine. Tako je, simbolično, baš ta kompozicija izabrana za prvi singl i uvod u emotivno-anksiozni svijet Antunovog glazbenog stvaralaštva. Ova post-pop-punk himna oda je bezbrižnom djetinjstvu i ljetima provedenim na otoku. IDEM će nas kroz narednih par mjeseci uz još nekoliko singlova dovesti do svog prvog albuma koji će svjetlo dana ugledati u kasno proljeće.

Svemirko & Peki Pele – Nosi me na duši

Singlom Nosi me na duši Svemirko i Peki Pele najavljuju moguće naredne suradnje. Tekst, glazbu i produkciju Vuković i Pečur potpisuju zajedno, a u pogledu stilskih odrednica, singl je klupska udarnica kroz koju se provlače house, disko, synth, funk i pop elementi.

Slavuj & Folklorelektro – Lipa

Nakon objave prvih singlova Hajstra i Kaj mati u siječnju, cijelog albuma „kolectrified” u ljetu i singla Povi u prosincu prošle godine, Folklorni ansambl gradišćanskih Hrvata Kolo Slavuj i zagrebački duo Folklorelektro nastavljaju svoj umjetnički rad sa singlom Lipa. Autori pjesme su Hrvoje Crnić, Štefan Kocsis i Boris Harfman. Vokale pjeva zbor ansambla Kolo Slavuj, a produkciju potpisuje Folklorelektro.

Mrave brojim – Samoubojica

Nakon prvijenca „Zemlja Kamenog Bizona”, riječki narančasti art kolektiv Mrave brojim u nešto promijenjenoj postavi objavio je drugi singl Samoubojica.

Polaridi – Voda

Polaridi su nastali početkom 2020. godine kada su Višeslav Šošić i Sven Pavlović svoju strast prema glazbi i stvaranju, pretočili u prvu pjesmu, do sada su objavili pet singlova, a šestim singlom Voda najavljuju izlazak debut albuma. Pjesma je snimljena u Sunday Studiju u Svetoj Nedelji, a za miks i mastering zaslužan je Jelenko Hodak iz Green Hill studija.

 

Ovotjednu Novu glazbu birala je Helena Kezerić.

Be social

Komentari