4. prosinca 2023.

Vrijeme čitanja: 5 minute Ove godine Advent na Ziheru donosi nagrade, ali i zanimljive priče i preporuke.

novo u kinu
3. prosinca 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Svjedočite povratku u renesansu s Beyoncé, zaplivajte s Aquamanom, doživite horor Crnog petka kakav ni zaposlenici u trgovinama nisu mogli zamisliti, poslušajte tišinu Tihe noći u izvedbi Johna Wooa, zasladite se čokoladnim majstorijama Willyja Wonke i, ukratko, proslavite blagdane uz filmove u prosincu.

Izvedbene umjetnosti

Odabrane su predstave za službenu konkurenciju Marulićevih dana

Foto: Jasenko Rasol / www.gavella.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Hrvatsko narodno kazalište iz Splita priopćilo je kako je Vijeće Festivala hrvatske drame Marulićevi dani prihvatilo program predstojećeg 26. izdanja festivala, koje će se održati u Splitu od 21. do 28. travnja ove godine. Ovogodišnji izbornik festivala bio je kazališni kritičar Igor Ružić koji je odabrao deset predstava za službenu konkurenciju. Osam predstava dolazi iz kazališta iz Hrvatske, jedna iz Bosne i Hercegovine, a jedna u hrvatsko-makedonsko-srpsko-slovenskoj produkciji. Festivalskim vijećem predsjedali su zamjenica ministra kulture Ana Lederer i intendanta HNK Split te ravnatelja Marulićevih dana Goran Golovko.

U službenoj konkurenciji bit će izvedena Eurokazova produkcija „Bife Titanik“, kompilacija pripovijetke Bife Titanik Ive Andrića, etičkog traktata Strah i drhtanje Sørena Kierkegaarda i monologa Grofice iz romana Ljubavnik u Bolzanu Sándora Máraija u režiji Branka Brezovca. Zatim će biti izveden autorski projekt Zlatka Burića „Kabaret tamne zvijezde“ koji je producirao Teatar &TD i koji se bavi veselom destrukcijom slike današnjice. Hrvatsko narodno kazalište iz Splita izvest će predstavu „Kašeta brokava“ Elvisa Bošnjaka u režiji Nenni Delmestre. Pozivnicu je dobila i predstava „Od terora. Od borbe. Od boli. RASPLITANJE.“ nastala u produkciji umjetničke organizacija Četveroruka i plesnog centra Puls u režiji Martine Petković Liker.

Osim Eurokaza i Teatra &TD, iz Zagreba stižu i velika kazališta. ZKM će izvesti predstavu Dine Pešuta „(Pret)posljednja panda ili statika“ u režiji Saše Božića, zagrebački HNK dolazi s autorskim projektom Matije Ferlina „Mi smo kraljevi a ne ljudi“, a Gavella s adaptacijom slavnog romana Ante Kovačića „U registraturi“ u režiji Darija Harjačeka. Iz Zadra dolazi predstava „Igre proljeća i smrti“ Teatra VeRRdi po tekstu Vladana Desnicu i u režiji Juraja Arasa. Velika međunarodna koprodukcija „Kompleks Ristić“ Olivera Frljića također će zaigrati u službenoj konkurenciji Marulićevih dana, dok iz Bosne i Hercegovine dolazi predstava Tanje Miletić Oruičević „Sveto S“ u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice. Festival će zatvoriti predstava “Leda” Miroslava Krleže u produkciji kazališta Činoherní klub iz Praga koja će biti izvedena van konkurencije.

[(Pret)posljednja panda ili statika] Foto: facebook.com/zekaem
[(Pret)posljednja panda ili statika]
Foto: facebook.com/zekaem

Pri odabiru predstava izbornik se vodio nastojanjem da svojim autorskim izborom pokaže mrežu odnosa i različitosti koje predstavljaju odraz suvremenosti hrvatskog kazališta, kako institucionalnog tako i, očekivano, izvaninstitucionalnog. Izbornik traži da kazališna umjetnost bude samosvojna i samosvjesna te da, pored svoje baštine i nesumnjivo kvalitetnog dramskog pisma novijeg ili starijeg datuma, traži način da ne bude „sluškinja“ književnosti. Time hrvatsko kazalište, bez obzira je li u granicama Hrvatske ili izvan nje, stječe pravo na izvrsnost izvan kategorija kvalitetne ili manje kvalitetne drame. Drugim riječima, izbornik Ružić ističe da Marulićevi dani nisu i ne bi trebali biti samo festival hrvatske drame.

Na Javni poziv za prijavu predstava na 26. Festival hrvatske drame „Marulićevi dani“ pristigle su 52 prijave iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine. Njih sedam proglašeno je nevažećima jer pet organizacija prijavitelja nije u Očevidniku kazališta, jedna prijavljena predstava datumom premijere prelazi zadani rok, a jedna je prijava pristigla s nepotpunom dokumentacijom. Izbornik festivala Ružić, iskoristivši mogućnost koju mu otvara Pravilnik „Marulićevih dana“, u širem je odabiru pogledao 33 predstave u kazalištima te ostale predstave na dostavljenim snimkama. Uz prijavljene, izbornik je pogledao i nekoliko drugih predstava hrvatskih autora ili prema hrvatskim tekstovima od kojih su neke ušle u službenu konkurenciju, uz suglasnost Vijeća Festivala hrvatske drame.

Na prošlogodišnjim Marulićevim danima nagrade za najbolju predstavu i tekst osvojila je predstava “Potop” Mirana Kurspahića u produkciji Teatra &TD.

Be social

Komentari