Film

Odabrani dobitnici godišnjih nagrada HRT-a: Nagradu za životno djelo dobio Branko Uvodić

Foto: facebook.com/HRTvijesti
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nagrada za životno djelo “Ivan Šibl” dodjeljuje se istaknutim radnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali, a čija ostvarenja ostaju trajno dobro HRT-a. Ove je godine tu nagradu dobio Branko Uvodić, djelatnik HRT-a od 1974. godine. Uvodić je autor i producent emisija kao što su Televizijski obiteljski  magazin, Hit do hita, Domovnica i Lijepom našom kroz koju, zajedno s uređivanjem brojnih festivala i smotri folklora, posljednjih 25 godina njeguje hrvatsku tradicijsku kulturu.

Godišnja nagrada “Joško Martinović” za najbolju TV reportažu u protekloj godini dodijeljena je Marku Stričeviću, autoru reportaže Droge, emitirane 20. veljače 2015. na Prvom programu HTV-a u emisiji Hrvatska uživo. Nekoliko dana nakon smrti 15- godišnjaka, Stričević je napravio reportažu o legalnoj prodaji preparata kojima se drogiraju maloljetnici. S kolegom Đuranom tajno je snimio prodaju narkotika maloljetnicima, unatoč nedavnoj tragediji i obećanjima institucija da će je zaustaviti. U reportaži je, u skladu s pravilima profesije i obvezama javne televizije, primjerom dokazao i upozorio da su institucije države zakazale. Ovaj pristup podsjetio je na možda najvažniju uloga novinara – biti korektiv društva i institucija koje ne rade svoj posao.

Godišnju nagradu “Gordan Lederer“ za najbolji snimateljski ili kamermanski rad u protekloj godini dobio je Mario Britvić za snimateljski rad na dokumentarnoj seriji Adam i Eva koja propituje muško-ženske odnose i zagovara razumijevanje i priznavanje svih aspekata spolnih različitosti.  Britvić je u ovom radu pokazao umijeće koje karakterizira precizno kadrirana, dojmljiva i visokostilizirana slika, snažnih boja i kontrasta. U ovoj seriji hrabro je istraživao i nadograđivao nove mogućnosti filmske odnosno televizijske fotografije.

Foto: www.facebook.com/hrt3.htv3
Foto: facebook.com/hrt3.htv3

Za osobiti doprinos u programskom sadržaju Godišnju nagradu dobio je Dean Šoša koji je od osnutka Trećeg programa, a posebno tijekom sezone 2014/2015. od novopokrenutog kanala specijaliziranog za kulturu, umjetnost i obrazovanje napravio sadržajem i formom kvalitetan kanal. Zahvaljujući njemu, ove smo i protekle godine imali priliku uživati u klasicima kao što su animirani filmovi studija Ghibli, Deer Hunter (1978), Bugsy Malone (1976) te Woody Allenovi, Kurosawini, Hitchcockovi i Bergmanovi stariji i noviji filmski uradci te ciklusi mnogih stranih filmova i žanrova koje nemamo često priliku vidjeti na drugim programima, a potrefio se tu i tamo koji dobar dokumentarac kao što su primjerice dokumentarci Hrvatsko podmorje, Ušća rijeka i Kroz tvoje oči.

Za osobit doprinos u produkciji programskog sadržaja, Godišnju nagradu zaslužili su Branko Schmidt, Tamara Bregeš i emisija Gladne uši urednika Ljudevita Grgurića. Schmidt je dobio nagradu zato jer je kao urednik i pokretač projekta Domovinski rat zaslužan za realizaciju filma Broj 55 koji je prvi dugometražni akcijski igrani film o Domovinskom ratu. Broj 55 osvojio je 8 zlatnih Arena, Veliku zlatnu Arenu za najbolji film, Zlatni štep te je prikazan na brojim filmskim festivalima, a čak se neko vrijeme prikazivao i u multipleksima kao što je Cinestar koji su poznati po tome da hrvatske filmove puštaju “na kapaljku”.

Foto: waynesradios.tumblr.com
Foto: waynesradios.tumblr.com

Tamara Bregeš godinama je prikupljala i detaljno obrađivala arhivsku građu Hrvatskog radija te je radom i zalaganjem na tom području zaslužna za stvaranje izvrsne radijske emisije Zaboravljeni glasovi sačinjene od arhivske građe tonskih zapisa koji datiraju još od vremena od kad postoji tehnička metoda bilježenja zvukova. Slušateljima je tako pružena prilika da čuju  ljude iz bliže i dalje hrvatske i svjetske povijesti o kojima mnogo znaju iz opće kulture ali nam možda im nikad nije palo na pamet zapitati se kako su zvučali. Tako su recimo ovaj utorak, 21.4., slušatelji imali priliku čuti kako je zvučao prijenos koncerta Elle Fitzgerald koji je bio je emitiran u emisiji iz ciklusa Svjetla pozornice koju je godine 1979. pripremila Ljiljana Gajski. Ne morate žaliti ako ste propustili emisiju, jer se neki njezini segmenti mogu pronaći na radio.hrt.hr.

Emisija Gladne uši na Drugom programu Hrvatskog radija  kontinuirano se emitira više od 300 tjedana.  U Gladnim ušima se o odabranoj temi ili neobičnim pitanjima priča na pristupačan i razumljiv načina, emisiju se može slušati četvrtkom od 10 do 14 sati. Svakoga tjedna u njoj sudjeluju gosti iz zabavnih, kulturnih i političkih segmenata društva. Tako je u četvrtak 9.4. gošća emisije bila Hanka Paldum, sarajevska pjevačica, kraljica sevdaha i narodne glazbe koja se pjevanjem bavi već četrdeset godina. I ovu radio emisiju možete preslušavati do mile volje klikom na link.

Za osobit doprinos tehnološkom unapređenju i razvoju HRT-a, Godišnju nagradu dobili su Zvonimir Jukica i tim za povezivanje radijskih, televizijskih i News sustava: Ivana Prpić, Hrvoje Mikulandra i Tihomir Bilić. A za osobit (netehnološki) doprinos unapređenju i razvoju HRT-a, Godišnju nagradu dobio je Željko Vrhovec.

Be social

Komentari