boris bućan
25. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 3 minute Boris Bućan, jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara preminuo je 18. svibnja u 77. godini, a u nastavku donosimo pregled njegovih najpoznatijih djela.

tina turner
24. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Knjige

Održani 19. Dani Antuna Šoljana

Foto: Darko Dragić/pečat s Matoševim likom, izradio Petikat
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: Darko Dragić/moderator Ivica Matičević i predsjednik DHK-a Božidar Petrač
Foto: Davor Dragić/moderator Ivica Matičević i predsjednik DHK-a Božidar Petrač

Ovog vikenda, 4. i 5. travnja, u Rovinju su se po 19. put održali Dani Antuna Šoljana. Manifestacija je ove godine bila posvećena 100. obljetnici smrti našeg velikog pisca, pjesnika i polemičara – Antuna Gustava Matoša, a organizirali su je  Pučko otvoreno učilište grada Rovinja, Gradska knjižnica Matija Vlačić Ilirik i Društvo hrvatskih književnika. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture, Istarska županija i Grad Rovinj. Matoš kao književnik, kritičar, novinar, esejist, putopisac i umjetnik u odmaku od 100 godina ostao je nevjerojatno suvremen i aktualan i dan danas. Viktor Vida, hrvatski književnik, opisujući Matoša 1954. godine, rekao je: „Inteligentni, umni, nadareni i naobraženi Matoš bio je u prvom redu čovjek srca i dobri sanjalica. Mladež, koja sve prima, pa i politički nauk kroz filtre srca, uspostavila je od prvog časa afektivni most između njega i sebe, a veze te simpatije ne bi se mogle istrgnuti a da tako iščupane ne rane dušu, ne pomame krv i živo meso. Naš Age se zavazda stopio s onima koji misle i osjećaju srcem od dvadeset godina, kao što se za kupača, koji iz mora stupa na pržinu, uhvatio dio flore i faune ljeta i mora, školjke i jodna alga i kap sunca u pravilnim kristalima soli.

Foto: Darko Dragić/pečat s Matoševim likom, izradio Petikat
Foto: Davor Dragić/pečat s Matoševim likom, izradio Petikat

U petak, 4. travnja, dodijeljene su nagrade učenicima srednjih škola Istarske županije za najbolji radove na temu Književno djelo i lik Antuna Gustava Matoša u povodu 100. obljetnice piščeve smrti, a zatim je održana književna tribina na kojoj su Sibila Petlevski, Milana Vuković Runjić i Zdravko Zima govorili o Antunu Gustavu Matošu. Zdravko Zima izjavio je: „Za mene je Matoš možda i najvažniji hrvatski književnik 20. stoljeća. Pisac apsolutno europskog formata. Znamo da je objavio vrlo malo pjesama, a zapravo je široj publici poznat upravo kao pjesnik.“ Moderatorica tribine bila je Melita Jurkota. Prvi dan zaključen je kazališnom predstavom naziva Antun Šoljan: Romanca o tri ljubavi održanoj u kazalištu Antonio Gandusio u produkciji Scene Gorica, a pod režiserskom palicom Tomislava Pavkovića.

Foto: Darko Dragić/vijenac postavljen ispod spomen-ploče na kući Antuna Šoljana
Foto: Davor Dragić/vijenac postavljen ispod spomen-ploče na kući Antuna Šoljana

U subotu ujutro posjetitelji su mogli sudjelovati u tradicionalnom polaganju vijenca pod spomen-ploču na kući Antuna Šoljana.  Manifestacija se nastavila znanstveno-književnim kolokvijem na kojem su ugledni hrvatski pisci, povjesničari književnosti, teoretičari, kritičari i antologičari govorili o Matošu i njegovu radu. Moderator skupa bio je Ivica Matičević, a sudjelovali su: Vinko Brešić, Cvijeta Pavlović, Dubravka Crnojević Carić, Božidar Petrač, Ivica Matičević. Izlaganje je otvorio Božidar Petrač rekavši da je Antun Šoljan 1964. na Matoševom grobu izrekao govor o tome da mu nakon svega i toliko godina nakon smrti “nisu donijeli ništa, samo kisele plodove”. Na izlaganju je Petrač govorio o Matoševu pogledu na Bosnu i Hercegovinu referirajući se na njegov Putopis iz Sarajeva. Matoš nije pripadao Matici hrvatskoj i bio je kritičan prema nekim njezinim službenicima kao i prema Društvu hrvatskih književnika – o čemu je govorio Ivica Matičević. Dubravka Crnojević Carić izlagala je o Matoševu kazališnom radu i utjecajima Ibsena na njegov rad, dok se Cvijeta Pavlović osvrnula na Matošev odnos prema Šenoi kojeg je on vrlo često spominjao u radovima. Svoje su radove također izlagali studenti Diplomskog studija kroatistike Odjela za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli pod mentorstvom dr. Daniela Mikulaca, a njihove su teme bile: Poredbena analiza novela E. A. Poea i A. G. Matoša (J. Kasaš), Motiv smrti u pjesmama A. G. Matoša (J. Pavić) i O Matoševim ogledima i putopisima (A. Hlavati).

Nakon književnog kolokvija predstavljen je zbornik radova Mate Ujević danas u izdanju Male knjižnice DHK, a o kojem su nekoliko riječi rekli predsjednik DHK-a Božidar Petrač, dopredsjednik DHK-a Boris Domagoj Biletić, ravnatelj LZ Miroslav Krleža Bruno Kragić te urednik knjige Ivica Matičević. Dani Antuna Šoljana završeni su projekcijom filma I dok je srca, bit će Kroacije – A. G. Matoš  iz 1993. u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom, scenarista Mladena Jurana i urednika Nedjeljka Fabria i Ive Štivčića. Od 31. ožujka do 5. travnja u Rovinju se održao i Tjedan Društva hrvatskih književnika pa su tom prigodom svi zainteresirani mogli kupiti knjige u izdanju DHK-a po promotivnim cijenama.

Foto: Darko Dragić/stol s literaturom o Matošu
Foto: Davor Dragić/stol s literaturom o Matošu

Književna manifestacija Dani Antuna Šoljana održava se od 1996. godine svake godine u čast i na spomen hrvatskom književniku Antunu Šoljanu koji je za života veći dio godine boravio u Rovinju. Svake godine na Danima sudjeluje dvadesetak sudionika – književnika, teoretičara, glumaca, glazbenika – na književno-znanstvenom kolokviju na zadanu temu, susretima s učenicima srednjih škola, književnim večerima, dramskim predstavama, koncertima i izložbama. Neke od tema Šoljanovih dana bili su Krsto Špoljar, Viktor Vida, Josip Pupačić i Ivan Slamnig.

(Visited 535 times, 2 visits today)
Be social

Komentari