Vizart

Organ Vida uzima festivalsku pauzu i okreće se suradnjama – prva takva posvećena je ljubavi

Alisha Doody, "How to Love"
Vrijeme čitanja: 3 minute

Organ Vida nakon uspješnih deset godina održavanja istoimenog Međunarodnog festivala fotografije, ove godine radi zaokret. Festival će se od sada pa nadalje održavati bijenalno, dok će festivalska off godina biti obilježena suradnjama s lokalnim organizacijama i festivalima. Prvu takvu suradnju realizirat će s festivalom Ekstravagantna tijela te preuzeti i temu – Ljubav. Projekt pod nazivom “Organ Vida Sezona 01 Epizoda Ljubav” vodit će četveročlani kustoski kolektiv, formiran iz dosadašnjeg festivalskog tima: Barbara Gregov, Klara Petrović, Luja Šimunović i Lea Vene.

Dvije izložbe u rujnu

Nastavno na spomenutu temu u periodu od 17. do 21. rujna Organ Vida organizira dvije izložbe – mlade poljske fotografkinje Karoline Sobel u Galeriji Šira te izložbu pokojnog kineskog fotografa Ren Hanga u Galeriji Kranjčar. U okviru projekta OV izdavaštvo 17.9. u 18 sati u Botaničaru predstavit će se nova fotografska knjiga Igora Ilića pod nazivom “Fake it until you make it”.

Uz izložbeni program Organ Vida u suradnji s Kontejnerom organizira i zajedničku međunarodnu konferenciju “Razveži vezu: Redefiniranje normativnosti u ljubavi” koja će se održati 21. rujna (od 10 do 20 sati) u Hali 5 Tehničkog muzeja.

Izložba Karoline Sobel (17. rujna, Galerija Šira)

Karolina Sobel, “If U are ok I am ok” (2019)

Samostalna izložba Karoline Sobel “Ako si ti dobro, i ja sam dobro” otvara se 17. rujna u 20 sati u galeriji Šira. Umjetnica se bavi poljskom LGBTQ zajednicom suočenom s problemima homofobije i isključenosti. Projekt propituje queer identitet, istovremeno kritizirajući socijalne norme u poljskom društvu. Queer identiteti reflektiraju se kroz prikaze intimnih portreta i fragmentarnih prizora Varšave. Umjetnica se posebno osvrće na koncept brige kao ranjivog, krhkog i često nevidljivog pojma koji podrazumijeva intimnost i blisku komunikaciju s drugima.

Izložba Rena Hanga (19. rujna, Galerija Kranjčar)

Ren Hang

U suradnji s OstLicht galerijom iz Beča Organ Vida će u galeriji Kranjčar 19. rujna u 19 sati predstaviti izložbu “Zakorači ravno u moje srce” kineskog fotografa Ren Hanga. Izložba donosi pregled njegovog radikalnog opusa kojim predstavlja portret vlastite generacije i komentira kinesko društvo. Intimne fotografije prijatelja, s dozom humora, propituju društvene i moralne tabue u Kinu ali jednako tako progovaraju i o ljudskim odnosima, emocijama i prijateljstvima.

Konferencija “Razveži vezu” (21. rujna, Tehnički muzej)

Međunarodna konferencija “Razveži vezu: Redefiniranje normativnosti u ljubavi” održat će se 21. rujna od 10 do 20 sati u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu. Kroz tri izlagačka panela predavači/ce će temi ljubavi pristupiti iz različitih perspektiva. Izlaganja će obuhvatiti analize intimnih odnosa s obzirom na nove načine preklapanja javnog i privatnog uslijed popularizacije društvenih mreža, zatim kritike diskursa prirodnih i društveno-humanističkih znanosti koji oblikuju dominantna shvaćanja ljubavi i seksualnosti te refleksije o odnosu ljubavi i umjetnosti (studije o reprezentacijama ljubavi u umjetnosti i promišljanja o prevođenju praksi ljubavi i brige u umjetnički rad).

U suradnji s odsjecima za sociologiju i psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u sklopu konferencije bit će održan i okrugli stol na temu “Može li mononormativnost prestati biti norma (u Hrvatskoj)?” u sklopu kojeg će se diskutirati o poliamoričnim vezama – ljubavnim konfiguracijama u kojima partneri/ce sporazumno započinju i održavaju ne-binarne privržene, intimne i seksualne odnose.

Na konferenciji će biti održano izvedbeno predavanje umjetničkog dua Blaue & Poppy u kojem će umjetnici govoriti o isprepletenosti svog umjetničkog rada i ljubavnog odnosa te ponovno izvesti važne trenutke svog umjetničkog ljubavnog arhiva.

Falk, “Julian og Edy”

Tjedan otvorenja zatvorit će se party programom koji će se u suradnji s kolektivom Ćelija održati u AKC Medika.

Ovogodišnji program nastavit će se 6. listopada svečanom dodjelom Nagrade Marine Viculin za 2019. u Galeriji Kranjčar.

Be social

Komentari