novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Film

Oscari 2016: Inarritu drugi puta zaredom ili neko novo lice?

Foto: facebook.com/RevenantMovie
Vrijeme čitanja: 2 minute

Konkurencija od pet zanimljivih imena koja se natječu za zlatni kipić u jednoj od najpraćenijih kategorija, onoj za najboljeg redatelja, jamče oštru borbu i moguće iznenađenje. Svojevrsno iznenađenje pojavilo se već pri izostavljanju Ridley Scotta s popisa nominiranih. Alejandro Inarritu, lanjski pobjednik u ovoj kategoriji, ponovno se nalazi među konkurentima, a slobodno možemo reći i favoritima. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li mu Akademija drugu godinu zaredom odati priznanje za najboljeg redatelja ili će kipić doći u ruke George Millera koji se nameće kao najveća konkurencija Inarrituu. Iz pozadine kao moguća iznenađenja rasplet čekaju Adam McKay, Lenny Abrahamson i Tom McCarthy.

Adam McKay redatelj je kojeg smo do sada znali po mahom komičnim naslovima, no ovog puta se okušao u ozbiljnijoj formi s filmom The Big Short i odmah se našao u prestižnoj konkurenciji. S obzirom na jaku konkurenciju, morat će se zadovoljiti nominacijom i činjenicom da je sada svjetla reflektora skrenuo na svoj rad izvan standardne, komične, forme.

Nadareni irski redatelj Lenny Abrahamson zasluženo se nalazi u ovom društvu nakon što je režirao slojevitu dramu Room koja je iznjedrila nekoliko impresivnih glumačkih uloga, u prvom redu onu koju tumači Brie Larson. Njegovi uraci krenuli su od malih art filmova, do afirmacije na velikoj sceni do koje je došao specifičnim stilom i sposobnošću portretiranja ekscentričnih likova.

Redatelj i glumac Tom McCarthy zna kako je biti nominiran za Oscara. Kao redatelja publika ga je upoznala po nezavisnim uracima, a s prvim „većim“ filmom odmah mu je stigla i nominacija za redatelja. Spotlight sa šest nominacija bi mogao biti iznenađenje ovogodišnjih Oscara ali i gubitnik, malo je vjerojatno kako će Tom redateljsku konkurenciju ostaviti iza sebe.

Foto: facebook.com/MadMaxMovie
Foto: facebook.com/MadMaxMovie

Sedamdesetogodišnji George Miller veteran je u ovoj kategoriji koji je već primio Oscara za animirani film Happy Feet iz 2006. godine. Ipak, najpoznatiji je kao tvorac filmskog junaka Mad Maxa. Nakon podužeg autorskog izleta u animirane vode, Miller se na velika vrata pojavio četvrtim filmom o Maxu Rockatanskom, junaku koji luta postapokaliptičnim pustarama. Mad Max: Fury Road jedan je od favorita ovogodišnjih Oscara, a možda najviše u kategoriji redatelja, u kojoj bi veteran George Miller lako mogao dobiti još jedan kipić. Takvom scenariju nitko ništa ne bi mogao prigovoriti, a račune bi mu jedino mogao pomrsiti:

Alejandro Inarritu koji je lani osvojio zlatni kipić u ovoj kategoriji. On također dolazi s jednim izuzetno jakim naslovom The Revenant i bit će zanimljivo vidjeti hoće li osvojiti Oscara za režiju drugu godinu zaredom. Kao i u svakom filmu do sada, Inarritu i ovog puta pomiče granice filma uz vjernog suradnika, genijalnog direktora fotografije, Emmanuela Lubezkog i Leonarda DiCapria kojeg su mediji i fanovi već okrunili dugo iščekivanim Oscarom za glavnu ulogu. Akademija će teško ostati imuna na ovakvo ostvarenje, pa možemo zaključiti kako nas iščekuje napeta završnica u kojem će jedno od ovih imena ipak morati, možda u fotofinišu, ostaviti iza sebe druga, ništa lošija imena.

Predviđanje:

Pobjednik: Alejandro Inarritu

Moguće iznenađenje: George Miller

Be social

Komentari