novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Film

Zlatni globusi 2016.godine: Iñárritu kraljuje drugu godinu zaredom

Foto: www.facebook.com/GoldenGlobes
Vrijeme čitanja: 2 minute

Sinoćna dodjela Zlatnih globusa i svojevrsni uvod u sezonu nagrada završila je iznenađujuće pogodno za prošlogodišnjeg dobitnika zlatnog kipića, meksičkog redatelja – Alejandra Gonzáleza Iñárritua i njegovu filmsku ekipu. Nešto neugodnije iznenađenje doživio je autorski tim Spotlighta (r.Tom McCarthy) koji je u dosadašnjim kritičarskim predviđanjama prednjačio kao favorit sezone.

Iñárritu, osim što je sam zaradio Globus za najbolju režiju, priskrbio je svom djelu The Revenant i nagradu za najbolji film u kategoriji drame, a potpomognuo je i miljeniku publike i 9gaga – Leonardu di Capriu da se ovjenča lovorikom za glavnu ulogu u spomenutom filmu (također u kategoriji igrane drame).

Žiri Zlatnih globusa osvojio je i Scottov The Martian koji se istaknuo kao najbolji film u žanru komedije tj. mjuzikla (ili bolje rečeno – u žanrovskoj kategoriji). Ujedno je i Matt Damon odabran kao najbolji glumac navedene kategorije.

U pogledu animiranog i stranog filma, nije bilo mnogo iznenađenja – Pixarov Inside Out kao što je i bilo za očekivati, kao i mađarski film Son of Saul ponijeli su sa sobom nagrade da krase njihove police do Oscara koji su im sve manji izvjesni.

Najbolji glumački performans na filmskome platnu u ženskome timu odradile su Brie Larson u Room (r. Lenny Abrahamson) i američka miljenica – Jennifer Lawrence u Joy (r. David O. Russell). Globusi za sporedne uloge pripali su Sylvesteru Staloneu za Creed (r. Ryan Coogler) te Kate Winslet za Steve Jobs (Danny Boyle). Aaron Sorkin je ujedno nagrađen za najbolji scenarij za spomenutu biografsku dramu o junaku Applea.

Još jedan predvidivi ishod dogodio se u kategoriji najboljeg soundtracka te je Globusom nagrađen Ennio Morricone za najnoviji Tarantinov film – The Hateful Eight.

Game of Thrones u kategoriji najbolje dramske serije, ove je godine pokorio Mr. Robot, ali je Rami Maleku nagradu za glavnu ulogu je preoteo John Hamm za seriju Mad Men. Najboljom serijom žanrovskog opredijeljena (komedija ili mjuzikl) ispostavio se Amazonov Mozart in the Jungle, a ujedno je i Gael Garcia Bernal i sam ponio kući malenu pozlaćenu statuu za svoju glumačku izvedbu u toj seriji.

Najboljom limitirana serijom tj. televizijskom filmom pokazao se PBS-ov Wolf Hall, a čak je i Lady Gaga okrunjena na Globusima za svoju ulogu American Horror Story: Hotel. 

Puni popis dobitnika kao i nominirane, možete pronaći na linku.

Ishod ovogodišnjih Zlatnih globusa postavio je zasigurno izazov za The Revenant i njegova redatelja – je li moguće dvije godine zaredom osvojiti srca Akademije?

Be social

Komentari