Istaknuto
05.08.2022.

Vrijeme čitanja: 6 minute Lik Eddieja Munsona na neki je način arhetip i možemo ga svrstati u široku mrežu svojevrsne morfologije priče (gospon Propp, no pun intended), no on je također i tragedija našeg društva koje, iako čvrsto vjerujemo da nije tako, zapravo ne napreduje mnogo.

23.07.2022.

Vrijeme čitanja: 4 minute Nekoliko frendova je išlo slušati Deathhammer na Black Silesia festival u Poljsku. Novi Immolation je i dalje u vrhu death metala, ali nisam se uspio zakačiti. Le Dom je nastupio u Attacku u organizaciji No Balancea. Kad će opet neka korona da se malo smanji učestalost koncerata?

Vizart

Osma “Noć muzeja” zagrijala Hrvate!

27.01.2013. Selma PezerovićVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Zlatko Ivančok/Ziher.hr

Foto: Zlatko Ivančok/Ziher.hr

Ovaj petak održana je još jedna u nizu godina “Noć muzeja”. Iako je tu večer bila polufinalna utakmica naših rukometaša i ne  tako topla večer, razne muzeje diljem Lijepe naše posjetilo je više od 300.000 posjetitelja u periodu od 18h do sat poslije ponoći. Razni muzeji, galerije i kulturne ustanove otvorili su svoja vrata svima onima koji su željeli ući i pogledati ono što im se nudi, tako da je Areheološki muzej sa svojim postavom  privukao 10.400 posjetitelja dok je Muzej suvremene umjetnosti privukao čak 12.000 posjetitelja. Vrlo posjećena bila je i Hrvatska akademska zajednica umjetnika, Etnografski muzej, Umjetnički paviljon i tako u nedogled. Da je “Noć muzeja” atrakcija govori i činjenica da su se ove godine razni programi nudili na 200 lokacija diljem zemlje što je za 10 posto više nego lani.

Foto: Zlatko Ivančok/Ziher.hr

Foto: Zlatko Ivančok/Ziher.hr

Foto: Zlatko Ivanković/Ziher.hr

Foto: Zlatko Ivanković/Ziher.hr

Zanimljivo je i da je nedavno otvoreni Muzej automobila Ferdinand Budicki imao oko 10.000 posjetitelja. Velik broj posjetitelja nije zaobišao niti trgove i ulice drugih gradova. Prema priopćenju Hrvatskog muzejskog društva, u Splitu je bilo oko 40.000 posjetitelja, a u Zadru i Rijeci 23.000. Nezanemariva je i Pula s 9.000 posjetitelja kao i Dubrovnik i Varaždin sa 7.000. Napredujemo, nema što. Međutim, nisu posjetiteljima bile omogućene samo posjete izložbama nego i razne radionice, predavanja, koncerti, modne revije… Predsjednik Ivo Josipović posjetio je Umjetnički paviljon gdje je vrlo popularna izložba “Praška četvorica”, odakle je i službeno krenula “Noć muzeja”. Mogli ste kupiti suvenire i kataloge po povoljnijim cijenama, družiti se sa umjetnicima, posjetiti zvjezdarnice. Unatoč tome što ovaj događaj u Hrvatskoj izazove kulturni boom, mnogi su onog mišljenja da tijekom ostatka godine muzeji zjape prazni. O problematici muzeja možda mogu pričati samo oni adekvatni, no što je s eksponatima koji doživljaju šok za tu noć? Reklo bi se, izlošci se mogu žrtvovati jednu noć za Hrvate. No, možda postoje i druga rješenja. Niz zemalja imaju besplatan dan u tjednu za posjete muzejima. Bi li to bilo i u Hrvatskoj uspješno ne znamo. Dotada smo sretni jer dok je kruha i igara i toj muzejskoj noći mora se skinuti kapa.

Foto: Zlatko Ivančok/Ziher.hr

Foto: Zlatko Ivančok/Ziher.hr

Foto: Zlatko Ivančok/Ziher.hr

Foto: Zlatko Ivančok/Ziher.hr

 

(Visited 129 times, 1 visits today)

Komentari