Vizart

Noć muzeja 2017: Najbolje i najnovije izložbe u Zagrebu

noć muzeja
Foto: Facebook/ Noć muzeja.hr
Vrijeme čitanja: 5 minute

Kao i svake godine, Noć muzeja manifestacija je koja na par sati otvara vrata muzeja, arhiva, knjižnica, znanstveno- istraživačkih centara, obrazovnih i drugih institucija u Hrvatskoj. U petak, 27. siječnja, od 18 sati do 1 sat ujutro posjetitelji mogu besplatno razgledati i sudjelovati u raznolikosti likovnih, glazbenih i obrazovnih sadržaja. Ove godine tema je Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, a cilj je popularizacija glazbene baštine i njezine muzealizacije. U skladu s tim ponuda na različitim lokacijama uključuje koncerte i predavanja tematski povezana s glazbom.

U Zagrebu sudjeluje trideset i četiri muzeja i za lakše snalaženje u sadržajima donosimo vam listu novootvorenih izložbi, zanimljivih radionica i performansa koje se odvijaju na samo jednu noć.

Izložbe i novosti
Foto: Facebook/ Etnografski muzej, Zagreb

U Etnografskom muzeju dva dana prije same noći muzeja, 25. siječnja, otvorit će se izložba Izgubljeno i nađeno: indonezijsko kazalište svitaka o tradicijskom i suvremenom kazalištu svitaka s otoka Jave. Izložba predstavlja rezultat etnografskog istraživanja dviju kulturnih antropologinja o indonezijskom tradicijskom kazalištu svitaka – wayang beber. Autorice izložbe, Marina Pretković i Tea Škrinjarić, provele su istraživanje na otoku Javi u selima Gedompol i Gelaran, gdje se čuvaju jedina dva preostala seta originalnih wayang beber svitaka. Na izložbi su, uz tradicionalno kazalište svitaka, predstavljena i tri umjetnička kolektiva koja su trenutno najangažiranija na otoku Javi u organizaciji događanja kojima promoviraju wayang beber kazalište.

Uz izložbu dolazi i i bogati popratni program. Tradicijski javanski ples izvest će studentica Akademije dramske umjetnosti, a u nastavku slijedi koncert tradicijskog indonezijskog orkestra gamelana koji izvode studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Na drugom katu održat će se pedagoška radionica Indonezijskog kazališta svitaka od 18 do 19 sati.

Klovićevi dvori također unutar Noći muzeja predstavljaju novu izložbu koja će biti otvorena u srijedu, 25. siječnja. Radi se o retrospektivi Dimitrija Popovića naziva Misterij Metamorfoze koja uključuje njegove radove od 1966. do 2016. godine, gotovo 340 eksponata.

Druga zanimljivost bit će predstavljena u ponoć, u obliku umjetničke instalacije naziva MozArt. Nazivom se implicira na pojam Arta u Wofgangovu prezimenu, a likovna kompozicija od obojene medicinske lubanje i ulja na platnu ukazuje na misterij njegove neponovljive kreativnosti i opsjednutosti smrću.

Gliptoteka HAZU već svojim stalnim postavom zaslužuje pozornost, ali nudi i nove zanimljive sadržaje. Jedan od njih je rad pod nazivom Ispod kože Nenada Laktašića. Pomoću zvučne instalacije posjetitelj je auditivno smješten u jedno drugačije, prošlo okruženje lišeno čvrstih koordinata sadašnjosti i reprezentativnosti muzeja. Instalacija je postavljena kao jednodnevni događaj u Galeriji.

Foto: Facebook/ Gliptoteka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Izložbu Suvremeni odjeci antike moguće je razgledati uz vodstva u 20, 22, i u 24 sata. Izlagači djela mladi su umjetnici i povezani su sa stalnim postavom Zbirke sadrenih odljeva antičke skulpture. Izložbom se ukazuje na povezanost antike sa suvremenom umjetničkom produkcijom u polju kiparstva i proširenih medija.

Novost je izložba koja se otvara u utorak, 24. siječnja, naziva O prvom i drugom Marijana Molnara. Radi se o retrospektivnoj izložbi koja ima tri tematske cjeline: O zemlji i brašnu, O usamljenosti i masi, O aktivnosti i pasivnosti.

U izložbi fotografija 1991. Zorana Filipovića moguće je vidjeti dio do sada neizlaganih fotografija koje je autor snimio kao fotograf agencije MAGNUM Photos, pod pseudonimom ZORO na nizu ratišta u Hrvatskoj.

HDLU u utorak, 25. siječnja otvara izložbu Jovane Popović naziva Što želiš zaboraviti? Umjetnički projekt održava se povodom dana sjećanja na žrtve Holokausta (27.siječnja), a autorica će ga premijerno predstaviti u Galeriji Bačva. Instalacija se sastoji od pet uvećanih interpretacija ljudskog kralješka, koje označavaju gigantsko ljudsko tijelo kao simbol najizravnijeg nositelja identiteta. Jedinstveno, individualno i subjektivno tijelo susreće se s kolektivnim “tijelom” zajednice na razmeđu vizualne i akustične dimenzije ovog rada: svaki kralježak nosi nevidljivi zvučnik, koji prenosi osobna svjedočanstva žrtava (ili potomaka žrtava) Holokausta, porijeklom iz tri glavna grada bivše Jugoslavije.

Foto: Eleonora Glišić/ Ziher.hr

A ako to još niste učinili, na Noć muzeja moći ćete razgledati nedavno otvorenu izložbu njemačkog slikara Antona Franza Högera Ravnoteža, u Galeriji Prsten.

Muzejski dokumentacijski centar za posjetitelje je pripremio izložbu kataloga i muzejskih plakata posvećenih glazbenoj baštini pod nazivom Glazbena baština na plakatima. Večer će posebno obilježiti predavanje Ive Josipovića pod nazivom Glazba i politika. U njemu će kroz niz glazbenih primjera, elemente povijesti glazbe, filozofije glazbe i politike ilustrirati načine na koji su povezani glazba i politika.

Likovne radionice

Ove godine ne nedostaje zanimljivih radionica koje se bave likovnošću, glazbom, ali i knjigom. U Arheološkom muzeju kroz cijelu večer odvija se radionica Gutenbergov stroj na kojoj se tiska na replici Gutenbergovog tiskarskog stroja, u sklopu izložbe Post Scriptum- povijest i značenje umijeća pisanja.

Centar za kulturu Trešnjevka u Noći muzeja predstavlja Odsjek za medijski dizajn Sveučilišta Sjever iz Koprivnice i četiri radionice vode upravo studenti tog smjera. Organizirane su scenografska radionica Alisa u zemlji čudesa, radionica uveza i radionica kaligrafije i fotografska radionica. O njima više na stranici.

HAZU Knjižnica pripremila je radionicu Robot NAO pleše i čita u kojoj se prezentira maleni humanoidni robot NAO, kao i Gradionicu- LEGO edukaciju i STEMI- učenje stvaranje!. Više o rasporedu i radionicama na stranici.

Glazbeni sadržaji

Konfucijev institut otvora izložbu Putevima kineskog rocka’n’rolla koja se bavi tematikom razvoja kineske alternativne glazbene scene. video projekcije kratkih dokumentarnih filmova o kineskoj glazbenoj sceni i spotovi najpopularnijih kineskih bendova. Osim izložbe odvit će se i kineska punk čajna ceremonija. Sve je smješteno u predvorje Kina Studentskog centra. U njemu će također biti održano predstavljanje novog autorskog jazz albuma Vedrana Ružića Spiritual Market. U svom umjetničkom projektu note je pretvorio u vizualnu umjetnost i napravio istoimeni art film.

U predvorju MSU-a okupit će se sastav B’s FUNstallation (skraćeno od Baja’s), glazbenici mlađe hrvatske jazz generacije od 19,30 sati. U 21 sat nastupa zbor DomaćiGosti uz glazbene obrade pjesama iz kojih članovi zbora potječu, izvode ih izbjeglice, stranci i domaći koji žele ostvariti bolju integraciju izbjeglica u hrvatsko društvo. Na drugom katu u isto vrijeme je Le Zbor, prvi hrvatski lezbijsko- feministički zbor koji izvodi obrade popularnih pjesama. U dvorani Gorgona u 22 sata nastupa Duo Ars, harmonikaški duo.

MSU također nudi bogati izložbeni program, radionice i predavanja koja su navedena na stranici.

Mnoštvo sadržaja nudi mogućnost svim građanima da na jednu noć vide ljepotu i zanimljivosti koje se kroz cijelu godinu kriju u muzejima i obrazovnim ustanovama, a koje ne posjećuju dovoljno radi nedostatka novca, ali i interesa.

Be social

Komentari