Film

Otvoren 14. HRFF: Danas na festivalu niz raznovrsnih filmskih naslova i LGBT autor godine

Foto: Mladen Pobi, Press: HRFF
Vrijeme čitanja: 4 minute

Projekcijom dva dokumentarca, Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta Wernera Herzoga te Vodi me kući Abbasa Kiarostamija, sinoć je otvoreno 14. izdanje Human Rights Film Festivala. Festival je službeno otvorio direktor i selektor Petar Milat, a svi posjetitelji u narednih će šest dana moći uživati u 35 dokumentarnih i igranih naslova koji potiču na razmišljanje i angažman. Pored kina Europa, dio filmskog programa bit će prikazan u Multimedijalnom centru Studentskog centra, a valja istaknuti i zanimljiv popratni program festivala.

Današnji filmski program započinje u 16 sati u kinu Europa (dvorana Müller) projekcijom filma Izkor autora Eyala Sivana. U spomenutom naslovu ovaj renomirani izraelsko francuski dokumentarist ukazuje na to kako su Židovi iz čitava svijeta ujedinjeni oko “službene” kolektivne memorije, koja je dovela do formiranja Izraela, do njegove geografske i političke sudbine danas. Kako je to kolektivno sjećanje osmišljeno, kako je razvijeno? Koji su i kako simboli upleteni i u koje se svrhe to sjećanje koristi? Sivan nudi vizualne, pragmatične i osobne odgovore na ta pitanja. Pratimo odrastanje i formiranje mladih Izraelaca i Izraelki, od vrtića do vojske, metode i prakse indoktrinacije u službi sveprožimajućeg “službenog sjećanja” koje, kako film odmiče, sve više postaje “diktatura memorije”. Eyal Sivan je gost ovogodišnjeg festivala, u sklopu kojeg će biti prikazana još dva njegova naslova, Specijalist te Jaffa, paklena naranča, a u suradnji sa Restartom Sivan će održati i masterclass O političkom i povijesnom dokumentarnom filmu, u petak, 9. prosinca u Dokukinu KIC.

U 18 sati u kinu Europa bit će prikazan dokumentarni film Dobar Amerikanac redatelja Friedricha Mosera, u kojem autor kroz portret tihog i nenametljivog kriptoanalitičara oslikava stanje američkih obavještajnih i sigurnosnih službi, potpuno podređenih korporativnim interesima.
Večernji program u kinu Europa u 20 sati uključuje igrani film Mačak austrijskog redatelja Klausa Händla, u kojem prikazuje izgon dvojice ljubavnika iz raja. Otvarajući pitanje inherentne faličnosti ljudske psihe koja se manifestira u trenutku okrutnosti, sugestivno, bez osude, ukazuje na slijepe točke naših osobnosti. No, više od samog čina nasilja Händla zanima fragilnost ljubavi; onaj trenutak koji poput tektonskog poremećaja ljubavnika može pretvoriti u potpunog stranca. Nemoguće je znati hoće li nastala pukotina tu ostati zauvijek ili će najednom zacijeliti, nestati kao što se i pojavila. Taj magični trenutak u kojem ljubav nastaje i nestaje, Händl je utjelovio u najzagonetnijem liku – liku mačke. Film Mačak osvojio je nagradu Teddy na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu za najbolji film s LGBT-tematikom, dok je Händl nagrađen priznanjem za najboljeg novog autora na Hong Kong Film Festivalu. Klaus Händl je također gost ovogodišnjeg HRFF-a, a nakon projekcije s njime ćemo porazgovarati o mačkama, ljudima i filmovima.

Foto: Mačak, Press: HRFF
Foto: Mačak, Press: HRFF

Filmski program u kinu Europa završava u 22 sata projekcijom igrano-eksperimentalnog filma Sunce, sunce me zaslijepilo; riječ je o uratku autora Wilhelma i Anke Sasnal, vizualnih umjetnika, koji su adaptirali najpoznatiji Camusov roman s dojmljivim minimalizmom. Iz književnog predloška preuzeli su i razvili motive apsurda, ravnodušnosti prema majčinoj smrti i odbacivanja religije. S premještanjem radnje u novi društveni kontekst, Poljsku tijekom izbjegličke krize, upravo je stav prema crkvi ono što dijeli poljskog Mersaulta i njegovu okolinu. Ubojstvo se još i može cinično opravdati jer je ubijeni imigrant, ali odbijanje religijskog ceremonijala kao društvenog cementa rezultira izopčenjem.

Program u MM centru započinje projekcijom igranog filma Razmjena autora Cynthie Mitchell i Roberta Arnolda u 18 sati; riječ o je hommageu francuskim filmovima i bremenitim dijalozima, u tradiciji Jeana Eustrachea, Erica Rohmera i Mauricea Pialata. Tekst je, izvorno napisan na engleskom, prvi put preveden na francuski i izveden u Francuskoj u režiji Rachela Kriefa. Nakon pariške premijere Krief, Mitchell i američki producent/redatelj Robert Arnold odlučili su surađivati na ovoj filmskoj adaptaciji, snimljenoj u Parizu i Normandiji. Film govori o odnosu između ljubavi i izvedbe, na i izvan pozornice.

U 20 sati u MM centru na rasporedu je dokumentarac Priče iz Illinoisa, filmski esej autorice Deborah Stratman koji prati povijest „najprosječnije američke savezne države“, počevši od sedmog stoljeća i zapisa o pretkolumbijskim naseljima sve do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća. Omeđen prizorima polja uz rijeku Illinois, film nas vodi na povijesno putovanje koje, među ostalim, slijedi Stazu suza plemena Cherokee, rekonstruira gradove uništene tornadom i ubojstvo pripadnika Crnih pantera.

Foto: Priče iz Illinoisa, Press:HRFF
Foto: Priče iz Illinoisa, Press:HRFF

Popratni program Human Rights Film Festivala u utorak donosi tribinu pod nazivom U dobroj vjeri: vjernici koji žive svoju vjeru uvažavajući uvjerenja drugih u sklopu koje će biti prikazan i film katoličke udruge vjernika laika Chatolics for Choice pod nazivom Catholics for Choice: The Secret History of Sex, Choice and Catholics. Nakon projekcije filma uslijedit će rasprava u kojoj će sudjelovati Jadranka Brnčić, (Filozofski fakultet u Zagrebu), Srećko Koralija (teolog i svećenik) te Branko Anić (Institut za društvena istraživanja). Uz kritički osvrt na film, rasprava će otvoriti sljedeća pitanja: postoje li različitosti uvjerenja među katolicima u Hrvatskoj oko pitanja kontracepcije, predbračnih odnosa, homoseksualnosti, zabrane pobačaja; postoji li prostor za te različite glasove među vjernicima u Hrvatskoj te gdje su prostori za uvažavajući dijalog o ovim temama? Koja je uloga vjernika laika i njihovih udruga u Hrvatskoj; postoji li pluralizam mišljenja i rada tih udruga? Tribinu će moderirati Lana Bobić i Martina Horvat, a organizira je skupina volontera Gonga i Kuće ljudskih prava.
Ulaz je na sve projekcije i događanja besplatan!

Be social

Komentari