Vizart

Pantone: Boja 2015. godine

Foto: pinterest.com/sarahgailbanks
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: pinterest.com/sarahgailbanks
Foto: pinterest.com/sarahgailbanks

To je boja vina kojeg miješate s kolom u bambus! To je boja crnog vina, ali nije crna. Zna se da crno vino još nazivaju crvenim, no to nije ni crvena. U modi, posebice u SAD-u, tu boju nazivaju burgundy, po francuskoj pokrajini Burgundiji poznatoj po proizvodnji vina. Mi, u Hrvatskoj, tu boju nazivamo bordo, nesvjesno se referirajući na grad Bordeaux na jugozapadu Francuske, koji je prepoznatljiv po svojim brojnim vinogradima. Autoritet u svijetu boja, korporacija Pantone tu je boju nazvala – Marsala.

Foto: pinterest.com/castlefarms
Foto: pinterest.com/castlefarms

Inspiracija za naziv ovogodišnje hit boje je, vidi čuda, grad Marsala poznat po proizvodnji istoimenog desertnog vina. No, Marsala je sicilijanski grad, nasuprot spomenutim francuskim gradovima. Gledajući iz Hrvatske, Francuska i Italija su zapravo vrlo slične (baguette vs. pizza, macaronsi vs. sladoled, majoneza vs. maslinovo ulje, vino vs. vino…), obje kulture njeguju hedonistički, lagodan način života ili se bar trude stvoriti takvu sliku o sebi, baš kao što se i Hrvatska svim snagama trudi stvoriti imidž turističke Meke.

Foto: pinterest.com/rossiinteriors
Foto: pinterest.com/rossiinteriors

Pantone je korporacija sa središtem u New Jerseyju, koja je standardizirala boje i uvrstila ih u sustav podudaranja boja. Koristeći jedinstveni brojevni sustav označavanja, moguće je prepoznati određenu boju bez izravnog vizualnog doticaja. Pantone ima nekoliko paleta boja. Prva je The Pantone Solid paleta s 1.114 boja koja se originalno koristila u grafičkoj industriji. Oznaka za matiranu crvenu u ovoj paleti bi izgledala ovako: Pantone 199M. Postoji i Process paleta, Textile paleta, Plastics paleta i Goe paleta. Dakle, govoreći u ovom diskursu, ne nosite ni crvenu košulju, ni krvavo-crvenu, ni Valentinovo-crvenu niti SDP-crvenu, nego 18-1550 Aurora Red košulju.

Foto: pinterest.com/culasseexpress
Foto: pinterest.com/culasseexpress

Prema Pantoneu, boja 2015. godine je 18-1438 Marsala. To je prirodna, topla, zemljana boja, s crvenim i smeđim podtonovima. Elegantna i sofisticirana, idealna je temeljna boja drugim bojama i lako je spariva, posebice s nijansama sive, bež i zlatno žute. Istovremeno, spram nekih nježnijih, pastelnih nijansi može biti i akcentna boja. Posebno je lijepa na baršunu, vuni i umjetnom krznu, a na koži je već uobičajena. Upravo ta povezanost s kožom, ladanjem, drvetom i prirodom evocira neko zaboravljeno vintage ozračje. Iz modne perspektive, izvrsno pristaje i ženama i muškarcima. Modno i kozmetički pristaje raznim tonovima kože. Dramatična, ali istovremeno smirujuće zemljana, Marsala u interijere unosi toplinu. U mat obliku izgleda nježno i prirodno, a sjajem se dodaje doza glamura i luksuza.

Foto: pinterest.com/geraghty1288
Foto: pinterest.com/geraghty1288

„Dok je PANTONE 18-3224 Radiant Orchid, zadivljujuća boja 2014. godine, poticala kreativnost i inovacije, Marsala obogaćuje naš um, tijelo i dušu, izražavajući povjerenje i stabilnost“, zaključila je izvršna direktorica Pantone Color Instituta Leatrice Eiseman.

Foto: pinterest.com/gabberts
Foto: pinterest.com/gabberts

Razne industrije prihvatile su Pantoneov imperativ i svrstale Marsalu u prvi plan. Ogledajte se oko sebe, gdje god da jeste! Zasigurno postoji nešto, makar neki detalj ove boje u vašoj okolini. Boja zida, posteljina, šal, vesta, ukrasni jastuk, lak za nokte, ruž za usne, stolić iz Ikea-e, kožni ručni sat… Bravo za vas! Pronašli ste nešto Marsala boje u vašoj okolini (ili ste barem to vizualizirali u glavi jer ne reagirate na tekstualne naredbe vama imaginarne autorice). Čestitam vam – to znači da ste in, u trendu, fensi, čeče i sve ostalo.

Foto: pinterest.com/simongregg
Foto: pinterest.com/simongregg
Be social

Komentari