Izvedbene umjetnosti

Pet dana suvremenog kazališta i plesa na petom izdanju Ganz novog festivala

Foto: ganznovi.sczg.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Peto izdanje Ganz novog festivala, međunarodnog festivala razvojnog kazališta, održat će se od 19. do 23. rujna u Studentskom centru, a postfestum Ganz poslije Ganza slijedi 26. rujna. Ove će godine festival ugostiti 40-ak umjetnika iz osam zemalja koji će kroz 14 programa ganz novoj publici predstaviti suvremene tendencije u kazalištu i plesu te zaigranim instalacijama intervenirati u javni prostor.

Na ovogodišnjem festivalu, osim nadolazećih europskih kazališnih i plesnih imena, sudjelovat će i renomirana hrvatska umjetnica s pariškom adresom Ivana Müller. Nakon sedam godina, Ivana se vraća na zagrebačku scenu s dvije predstave: „We Are Still Watching“ s kojom je sudjelovala u programu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala te „Positions“, predstavom koja, riječima autorice, formalno funkcionira gotovo kao igra pokera međutim kontinuirano postavlja pitanja o mehanizmima razmjene, vlasništva i vrijednosti, a koja je ujedno i dio aktualnog Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj.

Premijerno ćemo na Ganzu moći gledati predstave „The Cosmic Dust Practice“, mladog hrvatskog plesnog umjetnika Pavla Heidlera, te „Genezu“  slovenske koreografkinje i plesačice Male Kline, također iz programa Rendez-vous festivala. „Geneza govori o stvaranju svijeta kroz naše sanjanje. Povratak je na način sanjanja koje smo poznavali kao djeca, a kojega se kao odrasli rijetko sjećamo“, objašnjava umjetnica Mala Kline.

Foto: ganznovi2015.sczg.hr
Foto: ganznovi.sczg.hr

Uz potporu HIPP-a i ZPC-a te u suradnji s Ganzom premijerno stiže i „Out of Season“, autorski rad kanadske koreografkinje Ame Henderson i mladog hrvatskog umjetnika Matije Ferlina kojega je New York V Magazine proglasio jednim od vodećih mladih koreografa 2011. godine. „Možda će vas zanimati, kao nas, iskustvo provedenoga vremena, pažnje i pozornosti, povjerenja i posvećenosti onome što se rađa između nas. I kad kažemo „nas“, mislimo na sve nas“, dodali su Henderson i Ferlin.

Iz Španjolske dolaze kazališni umjetnik David Espinosa s najvećom/najmanjom predstavom na svijetu „My Great Work“ koja na pozornici okuplja čak 300 glumaca, vojni orkestar, rock bend, životinje, auto i helikopter, te svestrana umjetnica Maria Jerez koja s novim solom-u-nastanku „What is Third“ pokušava odgonetnuti enigmu susreta dvoje ljudi. Emocija, trenje, kritika, ljubav, drugost te granica govornoga jezika, ono je što tvori njezinu predstavu.

Tijekom festivala bit će postavljena instalacija stoičke kupke za odrasle Terme francuskih umjetnika Annaloro/Defoorta/Fourneta/Goergera/Vialajoš jednom u suradnji s Rendez-vous festivalom. „Imat ćete osjećaj kao da ste na najčudnijem mjestu ikada da dobijete informacije o stoičkoj filozofiji, a nakon nekog vremena u bazenu poželjet ćete da ste studirali filozofiju na takav način“, najavljuju autori projekta.

Pomoću Ibsenove priče o sudbini Doktora Stockmanna i njegove obitelji, u brehtijanskoj formi dijalektičkoga kazališta, redatelj Zlatko Paković s glumcima i glazbenikom na sceni oblikuje jedan sasvim originalan kazališni organizam estetike i etike otpora, predstavu „Ibsenov neprijatelj naroda kao Brechtov poučni komad.“

Foto: ganznovi2015.sczg.hr
Foto: ganznovi.sczg.hr

U subotu, 26. rujna, u sklopu manifestacije Bijela noć, ‘besane noći’ suvremene umjetnosti i završnog događanja Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj, te u suradnji s Goethe institutom, njemačko-francuski umjetnik Jan Vormann će plastičnim kockicama popunjavati narušene i oštećene zidove te pukotine u Zagrebu. S radom Dispatchwork,Jan je uljepšao 36 gradova diljem svijeta, od Ljubljane do Taipeia te od Venecije do Quita u Ekvadoru. Iste večeri, polaznici radionice luminoakustike, multimedijskog umjetnika Bojana Gagića i inženjera elektroakustike Miodraga Gladovića, izvest će noćni performans u zagrebačkom Oktogonu koristeći razne kreativne tehnike intervencije u prostoru.

Za svoj 5. rođendan Ganz svojoj publici daruje tri zanimljiva edukativna programa, radionicu razvoja umjetničkih projekata autorice i redateljice Nataše Rajković, već spomenutu radionicu luminoakustike umjetničkog dvojca Gagić/ Gladović te niz prezentacija dobre prakse u sklopu programa produkcije umjetničkih projekata. Za glazbeni dio programa zadužen je The Projection Band, koji će improvizirati uz video projekciju, inače rad Hidden Landscapes umjetnika Ivana Mršića.

Festival je dio projekta apap-Performing Europe,  koji se održava uz potporu Europske komisije – Kultura 2007-2013. Festival se realizira uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba te u suradnji s Rendez-vousom, festivalom Francuske u Hrvatskoj, Francuskim institutom, projektom TransARTE, programom TEATROSKOP, organizacijom Acción Cultural Española, Goethe Institutom u Hrvatskoj, Hrvatskim institutom za pokret i ples i Zagrebačkim plesnim centrom. Najbolje od svega je to što je ulaz na festival – besplatan!

Be social

Komentari