Vizart

Petra Bojovski za Sketchbook Station: Ispreplitanje ideja u različitim tehnikama

Petra Bojovski
Foto: Petra Bojovski
Vrijeme čitanja: 3 minute

Među autorima izabranim za Sketchbook Station projekt u organizaciji udruge Prizma našla se i svestrana umjetnica koja kod kuće kroji, šiva, slika i crta, dok na Akademiji istražuje svijet kiparstva, a svoje radove predstavlja pod imenom „Fantastična“.

Petra Bojovski rođena je 1993. godine u Koprivnici. U Zagrebu je završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna gdje je stekla zvanje dizajnera tekstila, a trenutno je na 5. godini studija likovne pedagogije na katedri kiparstva Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Opisana kao „istinska umjetnička duša nove generacije“ Petra Bojovski se tijekom školovanja upoznala s mnogim materijalima koje danas primjenjuje u formi ilustracija, crteža, slika, skulptura, ali i izrade torbi i ruksaka te umjetničkog nakita. Sve što Petra stvara odraz je njezinih misli, osjećaja i proživljenih situacija. Stvaralački proces uvjetovan je trenutkom, bilo da je riječ o bezbroj nepovezanih misli odjednom ili izostanku razmišljanja o nečemu konkretnom, što omogućuje autorici da jednostavno stvara ono što voli.

Foto: Petra Bojovski

Teme u ilustracijama Petre Bojovski se razlikuju, ovisno radi li ilustraciju slobodno, za sebe ili po narudžbi. Obično napravi nekoliko skica koje uklopi u jedan rad – prazan crtež koji potom upotpunjuje bojom, a sve ilustracije su rađene kombiniranom tehnikom – crtanjem, slikanjem i kolažiranjem. Slijedeći intuiciju, Petra spontano odabire tehnike koje najbolje odgovaraju karakteru pojedine ilustracije. Posebnu pažnju javnosti privukle su sanjive ilustracije nastale na starom recikliranom papiru. Petra je koristila stare francuske časopise kao podlogu za istraživanje ljudskog tijela koje je uvijek drugačije i posebno, te omogućuje da se kroz određene položaje izraze najrazličitije ljudske emocije.

Skup ideja koje se svakim danom isprepliću i spajaju umjetnica interpretira u različitim medijima. Ideje su uvijek tu, no bitan je način na koji će biti realizirane. Širina mogućnosti interpretacije presudila je u odabiru kiparstva kao glavnog područja rada. Upravo u kiparstvu Petra je pronašla mogućnost da spoji slikarstvo, grafiku i crtež.

Foto: Petra Bojovski

Radovi Petre Bojovski nastaju posve spontano. Autorica dopušta mašti i idejama da se same razvijaju, a ona ih potom objedinjuje i oblikuje u jednu cjelinu. Gotovo sve što stvara Petra izrađuje od recikliranih materijala koje sama pronalazi i sakuplja, a uporabni predmeti koje izrađuje često su obogaćeni njezinim ilustracijama i crtežima. Umjetnica uvijek radi na više projekata odjednom, a upravo joj je studij kiparstva omogućio da može ispreplesti ideje, tehnike i materijale te stvoriti nešto jedinstveno.

Rad koji je Petra Bojovski napravila za Sketchbook Station umjetničku mapu povezan je s njezinim dosadašnjim djelovanjem kroz prepoznatljiv rukopis i motive koji su se već ranije pojavljivali u njezinom radu. Ljudska figura kao stalan motiv Petrinog opusa zauzima središnju poziciju Sketchbook Station rada, dok su prisutni i elementi Zemlje i Mjeseca, kao i stilizirana biljka sa zlatnim listovima u pozadini ljudskog lika. Naglašena simbolika predimenzionirane figure odjevene u crni ogrtač koja u rukama drži niti na kojima se lagano ljuljaju motivi planeta, dok biljka oblikuje svojevrsni tron prikazane figure, pobuđuju raznovrsne asocijacije i interpretacije prikaza. Rad je nastao u kombiniranoj tehnici olovke, akrila i vodenih boja, a naziv rada Zemlja je okrugla može nagnati promatrača u smjeru odgonetanja što je autorica htjela reći, ali i dopušta svakom pojedincu da sam dođe do određenih zaključaka.

Foto: Petra Bojovski

Da biste osobno mogli interpretirati simbole koje je Petra utkala u svoj rad, morat ćete se strpjeti do završne izložbe Sketchbook Station projekta, a u međuvremenu vas ostavljamo u promišljanju koje asocijacije u vama pobuđuje naziv rada Zemlja je okrugla? Uz to, pozivamo vas da pobliže upoznate svijet Petre Bojovski na Facebooku i Instagramu.

Autorica teksta za potrebe projekta je povjesničarka umjetnosti i slovakistkinja, muzeologinja, te kustosica i urednica internetskog portala o umjetnosti PerceiveArt Sonja Švec Španjol.

Be social

Komentari