Glazba

Playlista: Božićno vintage raspoloženje može početi

božić
Foto: Pinterest.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Božić je jedno od divnijih razdoblja u godini, bez obzira na današnju opsjednutost njime i estetiku koja prelazi granice normale i prelazi u kič. Predbožićno ludilo krenulo je sa svih strana, posvuda iskaču reklame kao iz paštete, jednako kao i poluprazna obećanja. Najčešća su laganja malenoj dječici kako Djed Božićnjak postoji. Definicija izmišljenoga donosi za pravo roditeljima natjerati svoju djecu da konačno očiste svoje cipele ili dnevni boravak kako bi time dobili veći broj blagdanskih poklončića. Ponekad majke i očevi znaju biti puno lukaviji nego što bi voljeli vjerovati. No, zamarat ćemo se drugim stvarima.

Dugo sam razbijala glavicu o tome kakvu bih zihericu od playliste mogla sklepati. Naposljetku, pala je odluka da bih mogla uploviti u predbožićno raspoloženje i sastaviti jednu za ubrzani uplov. Preznojavala sam se, konzultirala sama sa sobom, vodila monologe te uspjela pronaći i podtemu – vintage. Zašto ne?

Ova playlista donosi neke već popularne naslove – u svoju obranu – te pjesme su neizbježne. Inače, uzbudljive emocije znaju me u to vrijeme čarolije izbaciti iz takta. Vječno nespremna i vječno nezainteresirana. Prije nego što se transformiram u mrguda koji struže svojim pilećim laktovima o rub stola i tuguje bez razloga, obično zujim u ekran laptopa i nailazim na taktove uzbudljivih, divnih pjesama za godišnji period koji ionako ima kratki rok trajanja. Ljubitelj sam zime, ali ne volim hladnoću. Od tuda isijava silna čangrizavost.

Hommage o boljim božićnim jutrima i danima

Pjevanje božićnih pjesmuljaka dolazi iz davnih vremena. Zauzimaju topla mjesta u našim srcima koja su rezervirana za berbu divnih mješavina emocija iz prošlih epoha. Ziher playlista donosi glazbene uratke koje sam povezala s gripoznom hladnoćom ledenih zagrebačkih večeri. Uz okus vruće čaše kuhanog vina začinjene cimetom i miomirisima klinčića. Naziru se osnovnoškolski dani i šuškanja papira u formi ukrasa. Dane i sate uzaludno sam istrošila na besciljna maštanja o padanju bijelih pahuljica na otoku Krku, točnije Vrbniku. (Odrasla sam na tom manje-više neobičnom mjestu).

Krećem u dubiozna analiziranja o srži Božića. Rat sa svim morama i strahovima da Božić nije više ono što je nekad bio. Poseban i radostan. Danas sve nešto moraš. Kupiti jednu sitnicu, zatim drugu stvar, vječno pod pritiscima da nešto moraš. A zapravo ne moraš ništa. Preostaje ti uživati i slušati pahulje snijega kako padaju na prljave ulice. Slušati zvukove vlastitih kostiju kako jecaju pred hladnoćom. Moj prvi Božić u Zagrebu. U iščekivanju snijega.

Vintage božićna i radosna glazbena lista

Little Drummer Boy/Peace on Earth, David Bowie & Bing Crosby iz 1982. godine. Teško je zamisliti uparivanje ovo dvoje umjetnika, ali ta zajednička suradnja rezultirala je veličanstvenim odjekom. Snimljena je u rujnu 1977. godine za nadolazeći Bing Crosby božićni televizijski program, učinili su pjesmu darom s neba. Ova pjesma nadilazi tradicionalno božićno ruho i generacijski jaz.

Happy Xmas (War is Over): John&Yoko/Plastic Ono Band, pjesma iz 1971. godine. Ako vam ova pjesma ne izmami pokoju smrznutu suzicu, postoji vjerojatnost da ste Grinch. Pjesma govori o prosvjedu protiv Vijetnamskog rata i postala je neizbježna blagdanska himna. Temelji se na kampanji iz 1969. godine, u kojoj su John i Ono postavljali plakate po gradovima s natpisom RAT JE GOTOV! Producirana je od strane Phila Spectora i postavlja pitanja cijelom čovječanstvu koliko daleko možemo ići u ime mržnje.

Thank God It’s Christmas u izvedbi grupe Queen, pjesma iz 1984. godine, zaslužuje da bude velika i dramatična, a takav epitet postigla je zbog karizme Freddyja Mercuryja. Brian May i Roger Taylor napisali su pjesmu kojoj je Freddy udahnuo život. Pjesma se ne može pronaći na njihovim albumima; nalazi se jedino u sklopu Greatest Hits III i na ostalim božićnim kompilacijama.

Vrijeme je za vintage božićnu glazbenu playlistu koja vas poziva da se odvažite i omotate u svoju najomiljeniju dekicu, užarite uz radijator i krenete uz Elvisa, Ellu, Cosbyja i Beatlese u svijet gdje je Božić divno, toplo mjesto. Dašak retra uz izbor bezvremenskih, fantastičnih blagdanskih melodija.

Be social

Komentari