Film

Pobjednički filmovi 14. LFF-a i njihovi autori gostuju u Dokukinu KIC

Foto: Turizam, Dokukino KIC
Vrijeme čitanja: 3 minute

Pobjednički filmovi lanjskog Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma koji se krajem kolovoza održava u Opatiji, sredinom veljače kreću na filmsku turneju Hrvatskom pod nazivom Liburnia uplovljava, a prva stanica „uplovljavanja“ bit će Zagreb.

Dokukinu KIC (Preradovićeva 5) u subotu i nedjelju, 11. i 12. veljače, u terminima od 18 i 20 sati zagrebačka će publika upoznati najbolje dokumentarce 14. LFF-a i njihove redatelje te ekipu filma.

Film koji otvara program, u subotu u 18 sati, bit će Slobodni (73′) redatelja Tomislava Žaje, dobitnik LFF-ove nagrade za najbolju režiju. Žaja je pratio ljude zatvorene u hrvatskim institucijama za osobe s intelektualnim teškoćama i njihov put u slobodu, o čemu će više govoriti nakon projekcije.

Foto: Kratki obiteljski film, Dokukino KIC

Od 20 sati slijedi Kratki obiteljski film (21′) redatelja Igora Bezinovića, dobitnik nagrade za najbolji regionalni film, čija je središnja figura živahna starica Marica koja je dvije godine provela u ženskoj kaznionici zbog napada nožem na snahu. Uvid u pozadinu događanja dat će redatelj Igor Bezinović te koscenarist i producent (HRT) Leon Rizmaul.

Posljednji film u subotu bit će nagrađivani Dum Spiro Spero (52′) redatelja Pere Kvesića, čija je posljednja u nizu nagrada „The Night Award“ s berlinskog festivala „ Zeichen der Nacht“. „Dum Spiro Spero“, osobna redateljeva priča a ujedno i autorov dokumentarni prvijenac, proglašen je najboljim filmom 14. LFF-a. Kako je poznati hrvatski pisac postao dokumentaristom saznat ćemo u Dokukinu od samog autora.

Nedjeljni program u 18 sati otvara Iza lica zrcala (42′) Katarine Zrinke Matijević, dobitnik LFF-ovog posebnog priznanja žirija te nagrada za najbolju fotografiju i dizajn zvuka. Nevjerojatno magnetičnim, ali i jezovitim scenama Like, redateljica prenosi svoja i životna iskustva svojih predaka, u nastojanju da pronađe ključ za prevladavanje osobnih gubitaka. O filmu će s publikom razgovarati Katarina Zrinka Matijević, zatim dizajneri zvuka Vesna Biljan Pušić i Ivan Zelić te direktor fotografije Vjeran Hrpka.

Foto: Iza lica zrcala, Dokukino

Slijedi dobitnik nagrade za najbolju montažu, Turizam! (52′) Tonćija Gaćine koji je uhvatio komadić Jadrana u vrijeme sezone, kad na njemu niču nevjerojatni sadržaji namijenjeni upotpunjavanju turističke ponude. Film će predstaviti Gaćina te montažer Jan Klemche.

Program „Liburnia uplovljava u Zagreb“ zatvara, u 20 sati, dobitnik nagrade LFF-ove publike, talijansko-hrvatska koprodukcija Tanka linija (80′) redateljica Nine Mimica i Paole Sangiovanni. Upoznajemo Bakiru, žrtvu ratnih silovanja koja se ni dan-danas nije prestala boriti za pravdu te Mikelea, talijanskog pripadnika jedinice UN-a umiješane u zločine u Somaliji. O filmu će se razgovarati s hrvatskom producenticom Dijanom Mlađenović.

Grupna ulaznica za oba dana iznosi 35 kuna, za jedan slot 15 kuna a za dva slota 22 kune. Moguće ih je nabaviti na blagajni kina dok je rezervacije moguće izvršiti putem web stranice http://dokukino.net/programi-i-rezervacije.html

Program „Liburnia uplovljava u Zagreb“ organiziraju Udruga Liburnia Film Festival i Restart.

Trailere svih filmova možete pogledati na:
Slobodni 
https://vimeo.com/155009690
Kratki obiteljski film 
https://www.youtube.com/watch?v=fh5UKNaWdYY
Dum Spiro Spero 
https://vimeo.com/156003602
Iza lica zrcala 
https://vimeo.com/46444601
Turizam! 
https://vimeo.com/165162157
Tanka linija 
https://vimeo.com/143133146

Pobjedničke filmove 14. LFF-a možete pogledati prema rasporedu:

11.02. subota, 18h

SLOBODNI + Q&A Tomislav Žaja

Tomislav Žaja, HR, 73’

11.02., subota, 20h

KRATKI OBITELJSKI FILM + Q&A Igor Bezinović i Leon Rizmaul

Igor Bezinović, HR, 21’

DUM SPIRO SPERO + Q&A Pero Kvesić

Pero Kvesić, HR, 52`

12.02. nedjelja, 18h

IZA LICA ZRCALA + Q&A Zrinka Matijević, Vesna Biljan Pušić i Ivan Zelić

Zrinka Matijević, HR, 42’

TURIZAM + Q&A Tonći Gaćina i Jan Klemsche

Tonći Gaćina, HR, 51’

 

12.02., nedjelja, 20h

TANKA LINIJA 1 + Q&A Dijana Mlađenović

Nina Mimica, Paola Sangiovanni, HR 80’

Be social

Komentari