Izvedbene umjetnosti

Tjedan suvremenog plesa počinje ovog vikenda s hrvatskom selekcijom

Foto: facebook.com/tjedansuvremenogplesa
Vrijeme čitanja: 3 minute

Najveći regionalni plesni festival, 32. Tjedan suvremenog plesa, ove će se godine održati od 29. svibnja do 20. lipnja. Središnja lokacija festivala bit će Zagrebački plesni centar u Ilici 10, no programi će se odvijati i u Zagrebačkom kazalištu mladih, Muzeju suvremene umjetnosti, GDK-u Gavella, Kulturno informativnom centru te Studentskom centru.

Ovogodišnji je program podijeljen u tri cjeline: Hrvatska selekcija, Festival i vi te Međunarodna selekcija. Prvi vikend festivala, od 29. do 31. svibnja, bit će posvećen hrvatskoj selekciji, a u Festival će započeti posebnim naglaskom na hrvatsku selekciju, a u okviru programa “Hrvatska koreografska platforma“ predstavit će se produkcije koje su proteklih par sezona privukle pažnju javnosti i stručne kritike te stranih promotora. Istog će se vikenda održati međunarodna konferencija u KIC-u na temu Strategije plesa koja se odvija uz suradnju s EUNIC mrežom te okuplja europske centre za kulturu u Hrvatskoj – Geothe Institut, Austrijski kulturni forum i Portugalski institut.

U petak će, 29. svibnja, BADco. izvesti svog „Crtača“ u 19 sati u prostorima SC-a. U 20:30 će na terasi ZPC-a biti izvedena „Koreografska fantazija br. 1“ Mirjane Krajač, za koju je autorica nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta 2014. godine. Predstava u istom terminu igra i dan poslije. Večer će u 21:30 zavoriti Zagrebački plesni ansambl predstavom „Rekvijem za Z“ u ZKM-u.

Foto: Press
Foto: Press

Matija Ferlin će u subotu u 19 sati u ZPC-u izvesti samostalni rad „Sad Sam Almost 6“, s kojim je nedavno gostovao u Parizu u centru Pompidou. U 21:30 će na istoj lokaciji biti izvedena predstava „Pokret-ač“ Studija za suvremeni ples i koreografkinje Aleksandre Janeve Imfeld. Nedjelja donosi popularnu predstavu „Luna Malekova“ Martine Nevistić u 18 sati u ZPC-u,  a vikend će zaokružiti predstava „Ti“ plesne kompanije Masa u 21:30 na istom mjestu.

Ovogodišnji festival udomit će i dva EU projekta: Communicating Dance okuplja predstavnike plesnih organizacija iz Njemačke, Irske, Nizozemske, Italije, Francuske i Hrvatske, te razmatra kako približiti suvremeni ples javnosti i na koje načine poboljšati komunikaciju kroz suvremeni ples. Migrant Bodies razmatra fenomen migracija u najširem značenju ovog pojma – od migracija u prirodi do onih ljudskih. Realizira se u suradnji s partnerima iz Kanade, Francuske i Italije, a uz plesne okuplja i pisce te vizualne umjetnike. Nakon dvije godine istraživačko-kreativnih rezidencija u Zagrebu se predstavlja dio rezultata, a projekt kulminira u srpnju s međunarodnom konferencijom u gradiću Bassano del Grappa u Italiji u okviru festivala Operaestate.

U sklopu festivala na rasporedu su i ispiti Škole suvremenog plesa Ane Maletić, a gostovat će i Umjetnička gimnazija iz Ljubljane. U programu je i nekoliko radionica, razgovora, dilmskih projekcija i izložbi, poput radionice Rasplesana knjiga koju će voditi Zoran  Videoški, a čiji je cilj izraditi vlastitu plesnu knjigu.

Foto: Press / Studio za suvremeni ples
Foto: Press / Studio za suvremeni ples

Međunarodni dio  programa održava se od 13. do 20 lipnja, a posvećen je suradnji s Francuskom, kroz projekt Rendez-vous – festivala Francuske u Hrvatskoj. Predstavit će se novija generacija francuskih koreografa, poput Myriam Gourfink, mladog plesnog dvojca okupljenog oko nagrađivane skupine Sine qua non arts, mladih autora okupljenih oko Collectif Es ili pak autora multimedijalne predstave „HAKANAI“.

U međunarodnoj selekciji valja istaknuti i poljske umjetnike, koji se na Tjednu prvi put predstavljaju s predstavom „Nijinsky: Posvećenje Snova“ u produkciji Teatra Bretoncaffe, za koju su dobili najviša priznanja koja u Poljskoj za ples dodjeljuje Ministarstvo kulture. Poslastica koja će obradovati one koji prate suvremenu mimu bit će nastup slavne Karine Holla. U Zagreb se vraća predstavlja i najnoviju koreografiju rado viđenog gosta Thierry Smitsa, predstavu ReVolt“ nedavno premijerno izvedenu u Belgiji te Baraka Marchalla, koji će nastupiti s predstavom „Wonderland“. 

 

Be social

Komentari