Vizart

Posljednji pogledi na Basquiata: Izložba prije odlaska u privatne ruke

Foto: facebook.com/Jean-MichelBasquiat
Vrijeme čitanja: < 1 minuta
Foto: facebook.com/Jean-MichelBasquiat
Foto: facebook.com/Jean-MichelBasquiat

Preko 30 radova američkog umjetnika Jean-Michela Basquiata uskoro će se prodati raznim privatnicima, ali prije toga bit će izloženi u New Yorku. Leonardo DiCaprio i John McEnroe samo su neki od kolektora radova ovog umjetnika, a najskuplja dosad prodana slika za 26,4 milijuna dolara je Untitled iz 1981. godine koja prikazuje ribolovca.

Basquiatove slike uspješno su se prodavale još i za vrijeme njegova života. Početkom 80-ih godina neo-ekspresionistički radovi bili su izrazito traženi u njujorškoj umjetničkoj sceni. Izložba će biti prikazana u Sotheby’s galerijama od 2. svibnja do 8. lipnja, nakon čega će većina radova, koji su nastali u periodu od 1979. do 1987., biti ponuđena na prodaju.

Uskoro izlazi i knjiga koja će sadržavati neke još neviđene Basquiatove radove. Tijekom 1979. i 1980. živio je sa svojom djevojkom Alexis Adler u East Villageu, a Adler namjerava sada u knjizi objaviti razne predmete koje je Basquiat oslikavao – bilježnice, odjeću, razglednice. Zapravo je Basquiat poznat po tome kako je čitav stan bio njegovo platno te je često oslikavao vrata, zidove, radijatore. Adler je otkupila stan u kojem su živjeli te ga nikada nije preslikavala.

Be social

Komentari