Knjige

Privatne knjižnice koje ćete smjesta poželjeti u svom domu

Foto: pinterest
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: tumblr
Foto: tumblr

Jedna od najstarijih je pronađena u gradu Ugaritu, na području današnje Sirije, a datira iz približno 1200. godine prije Krista. Danas ih se može naći posvuda; Diane Keaton ima svoju, Oprah ima svoju, Keith Richards ima svoju, a čak ju je imao i Hitler. Riječ je, naravno, o privatnim knjižnicama čija je popularnost u porastu, pa se može vidjeti kako i knjigoljupci nešto lošijih financija doskaču inovativnim idejama kako bi realizirali svoj san. Prostorija ispunjena naslovima, raznobojnim koricama te mirisom starine utopija je za svakog strastvenog čitatelja, a ubacimo li u sliku još kakav udoban naslonjač dobit ćemo čarobno mjesto koje nadilazi vrijeme i prostor i od čije se čari teško otrgnuti. Upravo takav ambijent za sebe je kreiralo mnoštvo bogatih i slavnih kojima sitnice poput budžeta ne predstavljaju zapreku u ostvarivanju maksimalne udobnosti pri jednom od omiljenih rituala.

Ogledni primjerak među njima svakako je američki filmski redatelj George Lucas, tvorac franšize Star Wars, čija se knjižnica nalazi u sklopu njegova glamuroznog doma u Kaliforniji. Atmosfera kojom prostorija odiše nije nimalo nalik njegovim futurističkim, znanstveno-fantastičnim djelima već se, obložena drvom i izdašnim izvorima svjetlosti, odlikuje dahom prošlosti. Što se nalazi među Lucasovim omiljenim naslovima može se samo nagađati, ali nema sumnje da je udobna knjižnica s raskošnim stropnim vitrajem mjesto koje se lako ne napušta.

Foto: pinterest
Foto: pinterest

Engleski pisac Neil Gaiman svoje je literarne ljubimce smjestio u nešto skromniju okolinu, no bez obzira na jednostavnost dizajna i namještaja kojim dominiraju drvene police, Gaimanova je kolekcija knjiga divljenja vrijedna, a starinski naslonjač pri sredini prostorije jednostavno poziva na raskid veze s vanjskim svijetom i uranjanje u čudesan svijet knjige.

Foto: pinterest
Foto: pinterest

Na jednom od najpoznatijih rančeva na svijetu, Michael Jacksonovom Neverland ranču, nalazi se i njegova privatna knjižnica koja, nalik onoj Georgea Lucasa, uspješno isijava dostojanstvom starine. Ukrašena umjetničkim djelima poput slika i kipića, udomljuje pregršt naslova koji su oblikovali svijest kultnog Kralja popa.

Foto: pinterest
Foto: pinterest

Kako cijela ideja izgleda kada se na nju primijene moderne dizajnerske ideje može se vidjeti na primjeru kućnog ureda kanadskog antropologa i istraživača Wadea Davisa. Prozračna prostorija ispunjena je sitnicama s Davisovih putovanja te drugim starinskim predmetima koji, iako možda nefunkcionalni, sobi daju poseban atraktivni štih. Njegova zbirka ugrađena je u strop oblikujući savršenu kružnicu, a do knjiga se dolazi ljestvama što cijelom procesu odabira knjige i njena čitanja daje posebnu čar.

Foto: pinterest
Foto: pinterest

Prekrasne kućne knjižnice nisu isključivo u vlasništvu bogatih i slavnih o čemu svjedoči i arhaična prostorija skrivena u naizgled posve običnoj kući u Stockholmu. Prašnjav cigleni pod, ispucana boja na drvenim vratima i bijeli vintage namještaj daju neponovljivi sjaj ovom skrivenom biseru.

Foto: pinterest
Foto: pinterest

Na drugoj strani svijeta, u apartmanu u Dallasu, nalazi se ništa manje inspirativna prostorija koju je dekorirao John Bobbitt igrajući prvenstveno na fascinantan efekt šarolikih knjiga na crnoj pozadini, a modernu eleganciju cijeloj priči pridaju svjetla ugrađena u police. Kombinacije neutralnih boja stvara opuštajuću atmosferu, savršenu za uživanje u dobroj knjizi.

Foto: pinterest
Foto: pinterest

U većini domova knjige s pravom imaju svoje posebno mjesto, a uz malo truda i mašte, svatko može napraviti svoju inačicu privatne knjižnice, kutak koji je posvećen tihom upijanju riječi oživljenih mislima. Možda je za dio fascinacije knjižnicama općenito zaslužan intimni aspekt u kojem je čovjekov primarni zadatak fokusirati se samo na svoje misli i osjećaje koristeći pritom instrument koji se obraća isključivo i jedino njemu tj. onome koji ga u datom trenutku koristi. Čitav fizički proces odabira knjige te boravljenja u knjižnici, kao i onaj misaoni, pomalo je ritualnog karaktera što podiže cijelu situaciju na duhovnu razinu koja tako postaje izuzetno bitna u ljudskim svakodnevnim životima pa nije ni čudo da slavni, a i oni manje bogati, ne žale ni novčića kako bi prostor posvećen knjigama odražavao njihov značaj u ljudskoj nutrini.

Be social

Komentari