Glazba

Potvrđeno: Green Day i Rancid u Ljubljani

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Green Day će nastupiti u utorak 6. lipnja 2017. u 19 sati u dvorani Stožice u Ljubljani kao glavne zvijezde uz gostovanje legendarnog američkog punk rock benda Rancid!

Američki GREEN DAY kojeg čine Billie Joe Armstrong, pjevač i gitarist, Mike Dirnt, bas gitarist i bubnjar Tre Cool, već je godinama jedan od popularnijih, uspješnijih i utjecajnijih rock bendova današnjice. Svojim sirovim i energičnim glazbenim izrazom, bogatim riffovima i melodijama, te buntovnim i angažiranim tekstovima, Green Day je oživio duh prvog vala punka i popularizirao ga s velikim uspjehom među novim generacijama.

Prošlog je listopada bend objavio novi studijski album Revolution Radio kojeg promovira na velikoj svjetskoj koncertnoj turneji. Prvi dio europske turneje Revolution Radio Tour s mnogim unaprijed rasprodanim koncertima upravo je zaključen. Nakon velikih nastupa u SAD-u, Australiji i Novom Zelandu, prvaci melodičnog punka vraćaju se na stari europski kontinent i nakon dugih 19 godina konačno dolaze u Ljubljanu, što će biti jedan od rijetkih arenskih nastupa u široj regiji.

Green Day su od svojih početaka 1986. na neovisnoj kalifornijskoj punk sceni izrasli u pravu instituciju – snimili su 12 studijskih albuma, uključujući prijelomni i najuspješniji kultni album Dookie (1994) te konceptualni American Idiot (2004), koji je postavljen i kao mjuzikl na Broadwayu. Svoje su albume prodali u 85 milijuna primjeraka, a za svoje glazbeno stvaralaštvo primili su brojne nagrade uključujući 95 velikih nagrada i 5 Grammyja. Izvršili su ogroman utjecaj na izvođače poput Sum 41, Good Charlotte, pa čak i Lady Gagu. Na Facebooku imaju preko 30 milijuna pratitelja, a 2015. primljeni su u prestižnu Rock & Roll Hall of Fame.

Da su Green Day ponovno ”in” i jedan od atraktivnijih i važnijih izvođača na novom vrhuncu svog tridesetogodišnjeg djelovanja dokazuje odličan uspjeh njihovog novog albuma koji je po objavi zauzeo prva mjesta većih nacionalnih ljetvica i Billboarda 200, velika medijska pozornost, nastupi na brojnim glazbenim događanjima i poznatim ljetnim festivalima poput Pink Popa, Downloada, Nova Rocka, Hurricanea, Hyde Parka, Mad Coola… unaprijed rasprodana koncertna turneja Revolutio Radio sada ima nove datume na radost mnogih obožavatelja širom svijeta.

Green Day posebno slove kao izvođači s energičnim nastupima koji traju po dva i pol sata, a na kojima se silovitim tempom nižu najveći hitove njihove cjelokupne karijere. American Idiot, Boulevard of Broken Dreams, Good Riddance (Time of Your Life), King for a Day, Longview, She, Basket Case,When I Come Around, Minority, Hitchin’ a Ride, Know Your Enemy, Bang Bang, Still Breathing samo su neke od mnogih pjesama koje su obilježile mnoge generacije! Na čelu s izuzetnim frontmanom Billie Joe Armstrongom koji je dobro poznat po aktivnom sudjelovanju s publikom, Green Day su najbolji u ovom poslu.

Posebni gosti ljubljanskog koncerta su legendarni RANCID koji se smatraju jednim od najboljih i najuspješnijih neovisnih bendova svjetske punk scene. Kritičari i ljubitelji glazbe cijene njihovu nepokolebljivu predanost ranog punku, kako u glazbenoj kreativnosti, tako i u društveno-političkoj osviještenosti. Ovaj kalifornijski bend pod vodstvom osnivača Tima Armstronga (gitara, vokal) i Matta Freemana (bas gitara, vokal) u 26 godina postojanja objavio je osam studijskih albuma, nekoliko EP-a i niz koncertnih online snimaka. Svjetsku prepoznatljivost i popularnost osigurali su izuzetnim i beskompromisnim koncertnim izvedbama te svojim najuspješnijim djelom …And Out Come the Wolves(1995), sa sjajnim pjesmama Salvation, I Wanna Riot, Radio, Roots Radicals, Ruby Soho, Time BombFall Back Down i drugima koje su uvrštene na mnogobrojne kompilacije. Rancid konačno dolazi i u naše krajeve!

Početak prodaje ulaznica je u utorak, 14. veljače u 9 sati preko sustava Eventim.

Be social

Komentari