Film

Poznati soundtrackovi popularnih filmova!

Foto: Facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Već danima, ako ne i tjednima, glavna tema rasprava među filmskim znalcima je soundtrack filma The Great Gatsby. Nakon odgledanog filma, moram priznati kako nisu pretjerali s pozitivnim kritikama, a kao izvođače koji su me najviše oduševili, izdvojila bih Lanu Del Rey, band The XX te meni najdražu, Flo. Upravo me taj film naveo na razmišljanje o soundtrackovima novijih filmova koji su ostavili dojam na mene. Pogledajte listu poznatih soundtrackova filmova.

Trainspotting (1996.)
Soundtrack o kojem se žestoko raspravljalo 1996. kad je film izašao, do danas nije izgubio svoju čar. Film koji je, prema mom mišljenju, jedan od najboljih filmova britanske filmske industrije, samo se ovom mješavinom punk i indie glazbe dignuo na jednu višu razinu. Mislim da je dovoljno samo spomenuti kako su glazbu za film radili Iggy Pop, New Order, Primal Scream, Sleeper, Blur, Joy Division, Pulp, Underworld, David Bowie i mnogi, mnogi drugi.

American Beauty (1999.)
Film koji je ušao u povijest svjetske filmografije osvajanjem pet Oscara nije razočarao niti svojim soundtrackom, štoviše, pozitivno je iznenadio. Za soundtrack filma zaslužni su Chris Douridas, Sam Mendes, Michael Osin te Thomas Newman, a soundtrack je bio nominiran i za Grammy. Thomas Newman, The Guess Who, Free, Bill Withers, The Who, Bobby Darin, Betty Carter, samo su neki od izvođača koji su svojom glazbom obogatili, ionako već jedno malo, remek djelo.

Almost Famous (2000.)
Film koji je njegovom režiseru i scenaristu, Cameronu Croweu, donio ”vječnu” slavu nakon osvajanja Oscara u kategoriji najboljeg scenarija, također ima jako zanimljiv soundtrack. 2001. je nagrađen Grammyjem za najbolji soundtrack album nekog filma. Ta informacije ne čudi, s obzirom da su glazbu za film radili The Who, Yes, The Beach Boys, Rod Stewart, The Seeds, Led Zeppelin, Lynyrd Skynyrd, Elton John, David Bowie i mnoge druge svjetske zvijezde.

Requiem for a Dream (2000.)
Darren Aronofsky, režiser ovog filma, izabrao je Clinta Mansella kao kompozitora svog filma Pi, još 1998. Od tada, Mansell je radio apsolutno svu glazbu za svaki film Aronofskog, uključujući i Requiem for a Dream. Clint je u ovom filmu uspio postići upravo ono što se traži od svakog kompozitora, glazbom scenu u filmu učiniti jačom i dubljom. Zanimljivo je napomenuti kako se najpoznatija skladba ovog filma, Lux Aeterna, pojavljuje u izmijenjenoj verziji u traileru filma The Lord of the Rings: Two Towers.

Garden State (2004.)
Glazba filma većinom se sastoji od indie – rock skladbi, a za cijeli soundtrack zaslužan je Zack Braff koji je nagrađen Grammyjem za rad na ovom filmu. Coldplay, Zero 7, Colin Hay, Cary Brothers, Nick Drake, Thievery Corporation, Iron & Wine, Frou Frou te Bonnie Somerville ostali su u sjeni The Shinsa, koji su zaslužni za, prema mnogima, najbolji dio soundtracka filma. Posebice valja istaknuti njihovu pjesmu, New Slang, koju je Sam (Natalie Portman) pokazala Andrewu (Zack Braff) riječima: “You gotta hear this one song — it’ll change your life; I swear.”.

Into the Wild (2007.)
Što se tiče soundtracka ovog filma, ne mogu biti subjektivna. Eddie Vedder, poznatiji kao glavni vokal Pearl Jama, napravio je i više nego savršen posao s glazbom ovog filma. Svaka pjesma za svaku scenu je pogođena bez greške, stvarajući još jači emocionalni slom kod gledatelja sudbine Alexandera Supertrampa. Inače, Vedder je za pjesmu Guaranteed, nagrađen Zlatnim globusom u kategoriji nabolje originalne pjesme.

Juno (2007.)
Juno stvarno je jako, jako dobar film, ali kad ga netko spomene bilo vani bilo doma bilo na faksu, prva stvar koja mi padne na pamet je Kimya Dawson. Zbog te simpatične mlade crnkinje, ali i drugih joj kolega, sam ovaj soundtrack preslušala mali milijun puta. Uz nju su tu i The Kinksi, Buddy Holly, Mateo Messina, Belle & Sebastian, Sonic Youth, Cat Power, The Velvet Underground te The Moldy Peaches sa svojom ”Anyone Else but You” koju u zadnjoj sceni izvode Michael Cera i Ellen Page.

Drive (2011.)
Jedan od rijetkih soundtrackova novijih filmova koji me oduševio je upravo soundtrack Drivea. Iako me film razočarao, Cliff Martinez je ponovno jako dobar posao napravio. Upravo je glazba filma, uz uvijek dobre Ryana Goslinga i Carey Mulligan, jedina uspjela zadovoljiti moja očekivanja prenapuhanog američkog filma. Tome u prilog ide i nominacija za Oscara, upravo u kategoriji ”sound editinga”.

Be social

Komentari