Film

Top 5: Veliki previdi poznatih povijesnih filmova!

Foto: Facebook.com/Braveheart
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: Facebook.com/Braveheart
Foto: Facebook.com/Braveheart

Bez obzira na njihovu zanimljivost i poučnost, povijesni spektakli su filmovi pri čijoj izradi treba biti posebno oprezan. Scenaristi, producenti i režiseri iako žele najbolje, ponekad ne uspiju iskontrolirati svoju maštu, ili pak, samo ne provjere činjenice. Pogledajte pet previda u poznatim povijesnima filmovima.

5. Frost / Nixon (2008)
Film koji je zaradio pet nominacija za Oscara prati intervju između britanskog talk-show voditelja, Davida Frosta i bivšeg američkog predsjednika, Richarda Nixona. Borba riječima do smrti Michaela Sheena ( Frost) i Franka Lanegelle (Nixon) u kojoj nitko ne pogine, ali ostavi velikog utjecaja na karijere obojice uključuje i scenu u kojoj Nixon pijan priča na telefon. Jonathan Aitken, Nixonov službeni biograf, je rekao da se taj poziv nikad nije dogodio i napomenuo kako je film od početka do kraja plod mašte scenarista Petera Morgana.

Foto: Facebook.com/Frost / Nixon
Foto: Facebook.com/Frost / Nixon

4. 300 (2006)
Iako je film pobrao brojne pozitivne kritike i filmskih znalaca i fanova, ekranizacija poznatog povijesnog događaja nije u potpunosti točna. Prema povijesnim zapisima, u prvoj bitci kod Termopila  borilo se deset tisuća atenskih i spartanskih vojnika protiv osemdeset tisuća perzijanskih, a ne milijun, kako je u filmu prikazano. U svijetu postoje brojni zapisi različitih pisaca o tom povijesnom događaju, međutim, prema procjenama modernih znalaca, brojke variraju od najviše 200-250 tisuća vojnika. Film 300 je napravljen za šire mase koje će lakše pratiti film napravljen stilistički moderno, s brojnim specijalnim efektima, nego u obliku dokumentarca, što bi većini vjeroajtno bilo dosadno. Iako ovaj ”sitni” previd i ne igra veliku ulogu, ipak je scenarist i režiser, Zack Snyder, mogao film učiniti malčice realnijim.

Warner Bros. Pictures
Warner Bros. Pictures

3. The Iron Lady (2011)
Ovdje se postavlja pitanje jesu li kreatori ovog filma namjerno učinili previd kako bi Thatchericu prikazali u što je moguće boljem svijetlu ili su je nehotično prikazali kao savršenog vođu, unatoč brojnim kritikama britanske populacije. U svakom slučaju, Margaret Thatcher jest učinila nezamislivo, izvukla Veliku Britaniju iz gospodarske krize, riješila problem huligana, kao i rat na Falklandima, međutim, kakvim se sredstvima služila, u filmu nije rečeno. Upravo je to razlog brojnih kritika koje je film zaradio od strane protivnika Thacherinog režima. Jedno se mora priznati, Čelična lady je imala više ”muda” nego bilo koji drugi političar njene generacije. Napomenimo, ”famozna” Meryl Streep je za ulogu Iron Lady dobila svog trećeg Oscara.

Foto: Facebook.com / The Iron Lady
Foto: Facebook.com / The Iron Lady

2. Alexander (2004)
Film koji je, unatoč zavidnoj glumačkoj postavi (Colin Farell, Angelina Jolie, Anthony Hopkins), uspio dobiti mizernih 5.4 na IMDb-u, uspio je i u svoj sadržaj uvrstiti brojne neistine. Moj osobni favorit je scena pobune u kojoj Crateros (Rory McCann) spominje te ”čudnovate zvijeri – slonove”, ukazujući na to kako su Makedonci do tada samo čuli za njih, što je laž. Do tog trenutka u povijesti su vodili već dvije bitke koje su kao oružje uključivale i slonove, pa su do tad trebali biti naviknuti na te velike sive životinje. Prema mom mišljenju, jako loš film koji ne bi preporučila ni neprijatelju.

Foto: Facebook.com / Alexander
Foto: Facebook.com / Alexander

1. Braveheart (1995)
Biografska drama koju je Akademija nagradila s čak pet Oscara prati život škotskog junaka, Williama Wallacea. Iako sve to skupa izgleda divno-krasno-prekrasno, plavi Škot ipak nije, prema povijesnim činjenicama, na pravi način prikazan. Zanemarit ćemo njegovo nošenje kilta, kojeg nikad nije nosio, ili bojanje lica u plavo, koje nikad nije bojao. Kao najveću ”sramotu” Mela Gibsona, režisera i glavnog glumca filma, bih izdvojila ne provjeravanje godina Isabelle od Francuske s kojom se William navodno pohvatao. Da su provjerili tu malenu informaciju, vidjeli bi da je Isabella u tom periodu imala svega dvije godine, a William zasigurno ne bi išao u ”fačku”, ukoliko ne bi htio završiti na giljotini. Ali ipak, priznajem, film, za razliku od prethodnog, zaslužuje pohvale.

Foto: Facebook.com / Braveheart
Foto: Facebook.com / Braveheart

Iako sam navela samo pet meni najzanimljivijih, dalo bi se pronaći još ovakvih primjeraka. Od poznatijih, tu zasigurno spadaju, A Beautiful Mind, The Unthouchables, Lawrence of Arabia, Amdeus, The Doors, JFK, Elizabeth: The Golden Age i mnogi drugi.

Be social

Komentari