Izvedbene umjetnosti

Praizvedba drame “Ono što nedostaje” Tomislava Zajeca u ZKM-u

Foto: www.zekaem.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Predstava “Ono što nedostaje” Tomislava Zajeca u režiji Selme Spahić bit će praizvedena u subotu, 16. prosinca u dvorani Polanec Zagrebačkog kazališta mladih. Za dramu koja je poslužila kao predložak za predstavu naš poznati pjesnik, romanopisac i dramatičar Tomislav Zajec dobio je Nagradu „Marin Držić“ Ministarstva kulture. Predstavu režira Selma Spahić.

“Planina Everest istovremeno podjednako dobro funkcionira i kao jednostavna geografska činjenica i kao široko primjenjiva metafora. Najviša planina na svijetu u oba je ta smisla čvrsto usječena u nesigurno bivanje između života i smrti. Po pričama svjedoka koji su se uspjeli uspeti, a onda i vratiti, na njezinoj snježnoj špici čovjek iznenada ostaje bez mogućnosti odlučivanja, ali istovremeno nikad nije odlučniji u potrebu za donošenjem konačnih odluka. Od kojih je prva sasvim sigurno ostati ili otići. Negdje pred odlukama koje moraju donijeti, nalaze se i osobe u ovoj predstavi.

Dvije sestre koje moraju odlučiti kako se nositi s gubitkom majke koja ih je ostavila kao djevojčice. Jedan šesnaestogodišnji mladić koji iz nesređenog doma pokušava pobjeći u svijet odraslih, po prvi puta istražujući svoju homoseksualnost. Njegov otac, odjednom i protiv svoje volje natjeran na propitivanje odavno usustavljenih vrijednosnih stavova. Ili mladi par pred sklapanjem braka, koji se suočava s nikad izgovorenim pitanjima u vlastitom odnosu. U tom smislu, otvara se pogled na obitelj kao još uvijek vrlo precizno definiranu činjenicu, ali i na mogućnost osobnog odabira u trenutku njezina raspada pod teretom društvenog pritiska ili nemogućnosti suočavanja sa samim sobom.

Foto: www.zekaem.hr

Čitavo to vrijeme, nad protagonistima se nadvija sjena planine Everest, na koju se neki od njih pokušavaju popeti kako bi pronašli mir, a drugi jer za njih više nigdje drugdje ne postoji sigurno mjesto na koje bi se mogli skloniti. Međutim, na brisanom prostoru vječite hladnoće, pravu istinu odjednom postaje nemoguće suspregnuti. Na taj način, uspon na Everest postaje prostorom nove afirmacije, konačnog oslobođenja i života koji je moguć jedino negdje između osobne zbilje i fikcije, želje za slobodom i straha, na samom vrhu najveće planine na svijetu”, zapisali su o predstavi njezin autor Tomislav Zajec i redateljica Selma Spahić.

Autorsku ekipu čine scenografkinja Mirna Ler, kostimografkinja Doris Kristić, skladatelji Alen i Nenad Sinkauz, oblikovateljica scenskog pokreta Blaženka Kovač Carić i oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek. U predstavi glume Katarina Bistrović Darvaš, Zoran Čubrilo, Nataša Dangubić, Milica Manojlović, Frano Mašković, Adrian Pezdirc, Dora Polić Vitez, Doris Šarić Kukuljica te Goran Guksić kao gost.

Be social

Komentari