živa
26. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 5 minute Prije nastupa u zagrebačkoj Tvornici koji će se održati u petak, 29. rujna, drugog u glavnom gradu otkako se transformirala iz punkerice u multimedijsku personu iz svijeta slavonske elektronike, prvi puta razgovaramo za Ziher o projektu ili umjetničkom aliasu ŽIVA.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Izvedbene umjetnosti

Praizvedba drame “Stela, poplava” Dine Pešuta u kazalištu Gavella

Foto: www.gavella.hr
Vrijeme čitanja: < 1 minute

U subotu, 16. ožujka u gradskom dramskom kazalištu Gavella bit će praizvedena drama Dine Pešuta “Stela, poplava” u režiji Selme Spahić. “Stela, poplava” posveta je kazalištu i glumicama, dramska elegija o usamljenosti i izmještenosti, o pogrešnim odabirima i potrazi za identitetom. Drama je bila nagrađena 2. nagradom “Marin Držić” za dramsko djelo 2016. godine.

“Ovo je za mene specifičan proces. Meni je “Stela” bitan komad jer je prekretnica u mojoj karijeri i pokazuje trenutak u kojem sam se opustio i počeo tražiti umjetnički izraz svojih osjećaja. Riječ je o komadu koji je trebalo istraživati i prepustiti mu se, i drago mi je da je to Selma radila”, istaknuo je Dino Pešut na press konferenciji uoči premijere predstave. Redateljica Spahić nadovezala se riječima: “Ova predstava otvara pitanja bismo li se nakon katastrofe zapitali o našim obiteljima, o emocijama? Bio je to tematski i autoironijski zabavan rad.

Dino Pešut dosad je pet puta osvojio nagradu “Marin Držić” za dramsko djelo. Drama “Pritisci moje generacije” praizvedena je 2013. godine u HNK u Splitu u režiji Same M. Streleca, dok je 2015. u Zagrebačkom kazalištu mladih Saša Božić postavio “(Pret)posljednju pandu ili statiku“, koju je godinu kasnije Pešut predstavio i u programu Stückemarkt najvećeg njemačkog kazališnog festivala, Berliner Theatertreffen. Prošle godine objavio je debitantski roman “Poderana koljena” u izdanju Frakture.

U predstavi igraju: Jelena Miholjević, Tena Nemet Brankov, Filip Križan, Darko Stazić, Ksenija Pajić, Sven Šestak, Marko Petrić i Igor Kovač. Dramaturginja je Bojana Vidosavljević, scenograf Igor Pauška, kostimografkinja Marita Ćopo, autori glazbe su Alen i Nenad Sinkauz, a koreograf je Pravedan Devlahović. Prve reprize na rasporedu su 18., 19., 29. i 30. ožujka.

Be social

Komentari