kinu
28. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom ožujku.

ziherung
19. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Gasim Ziherung. Dugo sam razmišljao i nisam u stanju sam sa sobom napraviti kompromis i reducirati njegov obujam – jedini logičan korak je ugasiti ga, pozdraviti se s čitateljstvom i pozvati vas da i dalje pratite playliste na Spotifyu koje se daju naći tako da utipkate “Ziherung *insert ime mjeseca na engleskom*”.

Izvedbene umjetnosti

Predstava “Dokle pogled seže” Árpáda Schillinga gostuje u ZKM-u

Foto: www.zekaem.hr
Vrijeme čitanja: < 1 minute

Predstava “Dokle pogled seže” u režiji Árpáda Schillinga i izvedbi Kraljevskog pozorišta Zetski dom iz Cetinja, Crna Gora, gostovat će u nedjelju, 30. travnja, u Zagrebačkom kazalištu mladih, u okviru programa Europsko kazalište u ZKM-u. Turbulentne teme današnjice koje je mađarski redatelj Árpád Schilling smjestio u radnju predstave prepoznate su kao gorući problemi u Crnoj Gori, ali i drugih europskih zemalja. Redatelj se nada da će publika nakon izlaska iz dvorane razgovarati o svemu jer, kako kaže, demokracija zahtijeva baš to – da je razumijemo i da je znamo primijeniti.

“Mnogo govorimo o slobodi i demokraciji, smatram da je sve to ipak rad. Smatram da su pojmovi kao što su sloboda, demokracija i mir pojmovi na kojima treba raditi i o kojima moramo govoriti. To traje i teško pada ljudima. Demokracija umara čovjeka. Diktaturu je u neku ruku lakše shvatiti. Čovjek ju može podnijeti, a u demokraciji moramo biti oprezni. Naša predstava dodatna je vrijednost toj temi”, kazao je Árpád Schilling. U 18 prikazanih scena vidimo nelagodu u društvu, ali i u obitelji: otkaze, svađu muža i žene, pokušaj da se pokrade banka koji neslavno završava, nečiju kćer koja iz zemlje odlazi u Englesku, ali se nakon Brexita želi vratiti: “Dobri su im Indijci i Kinezi, nas Balkance ne podnose.”

“Snaga predstave je u ogoljenoj scenografiji, u obliku – onakvom kakav jest, prirodnom, čak hrapavom, u glumi. Predstava se odvija na pozornici, ali čini se kao da je rezervirana za intimno prikazivanje pred nekoliko gledatelja. Glumci su iznimni, odlični i elokventni, donose tekst jedinstvenom snagom, odlučni da budu nešto više, iskreni kada iskazuju osjećaje i slobodni u darivanju likova poštenjem i čistoćom”, zapisao je o predstavi Franco Cardelli za Corriere della Sera.

(Visited 119 times, 2 visits today)
Be social

Komentari