Izvedbene umjetnosti

Predstava 'Mater mu jebem, tko je prvi počeo' pokreće alternativnu scenu u Osijeku

Foto: Autorski tim predstave
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Autorski tim predstave
Foto: Autorski tim predstave

U Studentskom centru u Osijeku 12. prosinca će se održati premijera predstave nastale po kultnom makedonskom tekstu Dejana Dukovskog „Mater mu jebem, tko je prvi počeo“. Predstavu izvode studenti diplomskog studija glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku, u režiji mladog redatelja Angelča Ilievskog, a prva repriza je 13. prosinca. Ulaz je oba dana besplatan.

Ova predstava je duboki krik za osvještavanje čovjeka i suočavanje s njegovim velikim greškama. Preko likova, predstava grubo, sarkastično i cinično komentira isprazne i besmislene živote ljudi, njihove duboke rane, njihove frustracije i komplekse, njihove nesreće i tuge, njihove male radosti i ispuštene trenutke sreće. Predstava preko samih scena oštro komentira iskrivljenu sliku čovječanstva, no ujedno nudi i mogućnost spasa, nadu, bolji svijet, preko vertikalnih (uzvišenih) scena koje su metafora unutrašnjih glasova, intuicije, mira i spokoja. Na taj način u predstavi se isprepleću božansko i čovječno, unutrašnje i vanjsko, emotivno i racionalno.

Predstava se bori postaviti velika pitanja. Što je to što nas tjera da ozljeđujemo sami sebe, da sami sebe ne razumijemo, da sami sebe ne poštujemo? Ako to činimo sami sebi, onda kako možemo očekivati da ne povrijedimo druge, da razumijemo druge i da ih poštujemo! Kako možemo voljeti druge, ako ne volimo sami sebe?

Foto: Autorski tim predstave
Foto: Autorski tim predstave

Predstava prenosi krik jedne generacije, krik bijesa i gnjeva. Preko kompleksno izgrađenog svijeta, punog dinamike, ironije, cinizma, simbolike, metafore i znakova, preko duboko izrađenih likova i odnosa, magije i iluzije, atmosfere i glazbe, jednostavnosti i minimalizma predstava dostiže visoku estetiku. Vjerujemo da svijet može biti ljepše mjesto za življenje, i da, samo ljepota može spasiti svijet.

Mladi umjetnici iz Osijeka ovom predstavom traže prostor za umjetnički izričaj, jer Osijeku nedostaje treća, alternativna scena koja pruža sadržaj za mlade. U nadi da će publika prepoznati entuzijazam, volju i rad koji su uloženi kako bi nastala ova predstava i kako bi nastavila živjeti i nakon premijere, kao ostvarenje ideje osnivanja nove scene.

Be social

Komentari