Izvedbene umjetnosti

Studenti Umjetničke akademije u Osijeku sudjeluju na PIF-u s pet predstava

Foto: www.pif.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Studenti glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku već godinama sudjeluju na međunarodnom festivalu kazališta lutaka PIF, a ove će godine napraviti veliki korak naprijed – osim u off programu, sudjelovat će i u službenoj konkurenciji festivala. Uvijek ispunjeni mladenačkom energijom i kreativnosti, ali i tehničkom potkovanošću studenata, ti su radovi i dokaz da studenti lutkarstvo poimaju kao prostor izvedbene kreativnosti bez ograda i granica.

“PIF je i forum na kojem se propituju trendovi u hrvatskom lutkarstvu, a ove godine jedna će se predstava studenata UAOS-a, nastala doduše kao diplomski ispit, ali izrasla kao samostalna, zrela predstava, ravnopravno odmjeriti u konkurenciji”, objasnila je selektorica festivala dr.sc. Livija Kroflin uvrštavanje predstave “Dugau režiji Tamare Kučinović i pod mentorstvom Maje Lučić u službenu konkurenciju festivala.

Duga“, završni rad studenata diplomskog studija glume i lutkarstva naslanja se na novelu Dinka Šimunovića i odvodi nas u krševito selo gdje je kamen u glavama i oko njih. Tek rijeka Glibuša nudi kratki spas za usijane glave, no ne svima, već samo dječacima. Djevojčice ne smiju trčati niti skakati u vodu da ne bi nagrdile lice. Malena Srna ne razumije ne, ona želi slobodu koju pokušava dohvatiti prolaskom ispod duge. Ovo je predstava o kajanju, praštanju i želji za slobodom. Mogu li to sve doživjeti likovi od kamena, rođeni u kamenu i u kamen uklesani? Predstava je namijenjena svima starijima od 12 godina, a na rasporedu je u četvrtak, 17. rujna, u 19:30 i 21:30 sati u Zagrebačkom plesnom centru.

Foto: www.pif.hr
Foto: www.pif.hr

U popratnom programu I TO JE PIF predstavit će se studenti treće godine preddiplomskog studija svojim završnim radovima u mentorstvu Hrvoja Seršića i Katarine Arbanas. Neposredno prije službenog otvorenja 48. PIF-a, u ponedjeljak 14. rujna u 18:30 će na Cvjetnom trgu zaigrati „Zlatokosa“, završni ispit Petre Kraljev, Katje Rabar i Ines Zmazek. Bajkovita je to priča u kojoj se isprepleće dobro i zlo, otkrivaju nove čari života, rađaju nove ljubavi i opraštaju sve laži i nedaće. Sve je to interpretirano na humorističan i maštovit način, a inspirirano ne samo „Matovilkom“ braće Grimm, nego i silnim mogućnostima lutaka. Ova predstava namijenjena je svima, mladima i starima, a možete je pogledati besplatno.

Studenti UAOS-a pioniri su i jedni od rijetkih predstavnika lutkarskog kazališta za odrasle u Hrvatskoj. Tako će u popratnom programu PIF-a u petak, 18. rujna u 17 sati na Sceni Travno bit prikazan završni ispit Hane Kunić, “O Tolstoju i lavovima i pustim otocima“. A i o cirkusima i ruskim Ciganima. I o zabijanju u oblak. O Africi? Pomalo i o Tolstoju, koji je umro na usputnoj željezničkoj postaji. Sam. Može li čovjek preživjeti na pustom otoku, sam? Hana Kunić odgovor je potražila u susretu s lutkama i raznim animacijskim tehnikama.

Istog dana u 18 sati Ivana Vukićević, Antonio Jakupčević i Krešimir Jelić na istom će mjestu oživjeti Kumu Smrt u istoimenoj predstavi nastaloj po motivima bajke braće Grimm. Junak predstave Gustav skroman je i siromašan mladić. Nakon gubitka obitelji proživljava najteže trenutke života, sve dok mu u pomoć ne pritekne krsna kuma Smrt, koja mu doktorskim zvanjem osigurava lagodan život. Ali takav život pun je iskušenja kroz koja će Gustav morati dokučiti ima li života prije smrti. Predstava je namijenjena svima starijima od 12 godina.

Foto: www.pif.hr
Foto: www.pif.hr

Za kraj je ostala predstava “Mjesečina”, koja će imati čast 19. rujna na Sceni Travno zatvoriti 48. PIF. Riječ je o završnom ispitu Anamarije Jurišić, kojoj će se na sceni pridružiti studenti druge godine Matea Bublić i Gordan Marijanović.Mjesečina je vesela, šarena i topla priča o nečemu nimalo veselom – dječjim strahovima. Majka pomaže svojoj djeci da prevladaju strahove, pričajući priču o potrazi dječaka Ante i djevojčice Ane za mjesecom. Predstava je namijenjena svima starijima od 4 godine.

Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF održat će se od 14. do 19. rujna u Zagrebu, a uz predstave UAOS ponudit će lutkovito dobar glavni program koji se kreće od svježeg i eksperimentalnog pristupa lutki do najboljih izdanaka repertoarnog i tradicionalnog lutkarstva. Sve to pratit će vrlo bogat popratni program I TO JE PIF u kojemu će se, osim studenata UAOS, moći gledati drage susjede iz kazališta Let, moći sudjelovati u lutkarskim radionicama, kao i u izložbi i promociji slikovnice “Srce na štapu”, Margarete Peršić.

Be social

Komentari