Film

Predstavljanje knjige “Povijest eksperimentalnog filma i videa” i programa 12. Festivala 25 FPS

25 fps
Foto: Press/25fps
Vrijeme čitanja: 5 minute
Predstavljanje knjige

Samo dan prije službenog početka 12. Festivala 25 FPS, u srijedu 28. rujna, jedna od organizatorica i programskih izbornica, Marina Kožul, predstavit će knjigu Povijest eksperimentalnog filma i videa autora A. L. Reesa iz edicije Kvadrati sekunde izdavača Udruge 25 FPS. U ovom izmijenjenom i dopunjenom izdanju Rees predstavlja eksperimentalni film i video novim čitateljima zainteresiranim za film u širem smislu, te nudi vodič za entuzijaste avangardnog filma i novih medijskih umjetnosti.

Od Cézannea i dadaizma preko Cocteaua, Brakhagea i Le Gricea do novog vala britanskih filmskih i video umjetnika od 1990-ih do danas, ova opsežna studija postavlja avangardni film između kinematografije i galerije uz mnoge poveznice s vizualnom umjetnošću i umjetnošću zvuka. A. L. Rees (1949–2014) bio je znanstvenik i profesor vizualnih komunikacija na Kraljevskom umjetničkom koledžu u Londonu. Autor je knjiga i eseja o eksperimentalnom filmu, videu i medijskoj umjetnosti. Marina Kožul će knjigu predstaviti kroz razgovor s filmologinjom i filmskom kritičarkom Dianom Nenadić.

Foto:press/25FPS
Foto:press/25FPS

Organizatorica Festivala i programska izbornica Sanja Grbin predstavit će ovogodišnji program – filmove iz natjecateljskog programa, posebno kurirane programe članova Velikog žirija, prigodne Ode filmu koje slave stogodišnjicu Dade, hrvatske filmove iz programa Refleksi, kino-predavanja te brojne performanse Expanded Cinema. Predstavljanje će se završiti projekcijom seminalnog dadaističkog filma čiji će se naslov otkriti tik pred samo prikazivanje. Jedno je sigurno, na 25FPS bit će prikazani mnogi uzbudljivi eksperimentalni i inovativni filmovi, performansi Expanded Cinema i kino-predavanja.

24 filma u konkurenciji za jedan od tri jednako vrijedna Grand Prixa

Svojevrsna kruna programa je konkurencija u kojoj se ove godine nalaze dvadeset i četiri filma koje su među 1462 prijavljena rada izabrali Sanja Grbin, Mario Kozina i Marina Kožul, izbornici programa. Filmovi će se prikazivati u pet programskih i tematskih blokova koji će na najbolji način istaknuti pojedinačne idejne i estetske preokupacije autora. Konkurencija krije nove radove nekolicine autora čiji su filmovi bili prikazivani i nagrađivani na Festivalu 25 FPS, često i uz njihovo prisustvo. Među takvima se posebno ističe u Zagrebu rado viđen nagrađivani britanski filmaš Ben Rivers čiji se film Daleka epizoda nalazi u programskom bloku kojim se otvara 12. Festival 25 FPS.

Gostovanje britanske umjetnice Jodie Mack na 25 FPS-u 2014. godine za sobom je ostavilo veliki broj obožavatelja i pozamašnu količinu šljokica kojima se i ovaj put poigrala u svom najnovijem filmu Nešto među nama. Jedan od tri Grand Prixa 7. 25 FPS-a dobila je korejska autorica Hayoun Kwon koja ove godine konkurira za nagradu filmom 489 godina, prijepisom svjedočanstva bivšeg vojnika u Južnoj Koreji.

Raznovrsne teme i inovativni autorski pristupi

Raznovrsnosti pristupa temama i filmskim tehnikama pridonijet će znanstveno-fantastični i psihotropični imaginarij Nered, film američkog multimedijskog umjetnika Petera Burra, Ništa ne može biti bez duhova, film Rainera Kohlbergera rađen bez kamere i filma koji i takav žestoko napada ljudski sustav percepcije te Rhus Typhina, film A. Moralesove i G. Bagdasarova nastao uz pomoć Labodobleovog  eksperimenata s prirodnim (organskim) razvijačem filma. Dašak dalekih krajeva i civilizacija konkurencijom će pronijeti Grad Maja meksičkog redatelja Andrésa Padille Domene te Prizori iz crtaćeg bloka indijskog redatelja Amita Dutte.

Foto: Andres Padilla/25FPS
Foto: Andres Padilla/25FPS

Radovi Ivana Faktora i Marka Tadića u konkurenciji za Grand Prix

U konkurenciji za festivalske nagrade nalaze se i dva rada hrvatskih autora: Sve bih ostavio ovdje Ivana Faktora koji tijekom četiri godišnja doba kroz prozor bilježi svijet oko sebe malom DV-kamerom i Pokretni elementi Marka Tadića, film o kreativnim procesima koji vode do stvaranja umjetničkih djela.

Festival 25 FPS ove godine odaje počast djedovima svega zaumnog i iracionalnog na filmu te predstavlja pet istaknutih dadaističkih filmova grupiranih u program Ode filmu koji se daju kao kratki preludiji programima Konkurencije.

Foto: Marko Tadić/25FPS
Foto: Marko Tadić/25FPS
Žiri i nagrade

Filmovi su u konkurenciji za jedan od tri Grand Prixa Festivala, a dodijelit će se i nagrade kritike i publike. Svi hrvatski filmovi u konkurenciji su za nagradu Green DCP kojom organizatori potiču daljni život djela profesionalnom izradom DCP prikazivačkog formata. Veliki žiri čine američka umjetnica i filmska autorica Deborah Stratman, britanski umjetnik, kustos i pisac George Clark i srpski filmski autor Dane Komljen. Oni će zagrebačkoj publici pripremiti zasebne programe Žiri predstavlja. Žiri kritike djeluje u sastavu Tina Poglajen, filmska kritičarka i prevoditeljica, Bojan Krištofić, dizajner, likovni kritičar i tekstopisac, te Greg de Cuir ml., selektor beogradskog festivala Alternative Film/Video i umjetnički direktor Beldocsa.

Oda inspiraciji u programima žirija

Svrha programa Žiri predstavlja upravo je u upoznavanju publike s nadahnućima i metodama kojima u svom umjetničkom radu pribjegavaju članovi stručnog žirija. Deborah Stratman kroz svoj bogati opus otvara mnoga pitanja o odnosu okoliša i sustava za kontrolu moći. Učenica je kalifornijske škole takozvanog „filma političkog kajolika“, a njen program pod nazivom „Zarazni refreni“ prikazat će, među ostalima, filmove Wernera Herzoga, Haruna Farockija i Hollis Frampton. Program Georgea Clarka pod nazivom „Filmovi umjesto mjesta“ sačinjen je od uradaka iz zemalja u kojima je Clark duže ili kraće boravio kroz zadnjih nekoliko godina. Treći član velikog žirija, srpski filmski autor i pjesnik Dane Komljen, festivalskoj se publici svojim radovima predstavljao već nekoliko puta, no ove godine dolazi sa svojim debitantskim dugometražnim filmom Svi sjeverni gradovi koji se prikazuje u nedjelju u 17 sati u MM centru. Tom će prilikom s Komljenom razgovor voditi umjetnik i novinar Davor Konjikušić.

Foto: Komljen/25FPS
Foto: Komljen/25FPS
Expanded Cinema u znaku višestrukih nastupa jedinstvenog Brucea McClurea

Stalni program 25 FPS-a Expanded Cinema putem izvanrednih izvedbi spaja filmski zvuk i sliku, ali i filmsku i glazbenu publiku. Ovogodišnji program obilježit će niz izvedbi svjetskog prvaka proširenog filma Brucea McClurea pod nazivom „Zveckanje kostima“. McClure će svojim performansima s više 16-milimetarskih projektora premjeriti i zabljesnuti tri kultna prostora Studentskog centra – Teatar &TD, Francuski paviljon i Kino SC. Festivalsko gostovanje Brucea McClurea organizirano je u suradnji s Multimedijalnim institutom (MI2).

Bruce Mcclure
Foto: Bruce McClure/25FPS

Prvi put nakon izvedbe 1985. godine na MAFAF-u, Međuklupskom i autorskom festivalu amaterskog filma u Puli, domaća će publika u petak u 22 sata u Kinu SC moći pogledati zahtjevnu rekonstrukciju slovenske eksperimentalne baštine – Tetraplan, rad kultnog i misterioznog filmskog  kolektiva OM Produkcija. Tetraplan se izvodi kao hommage Ivanu Ladislavu Galeti i Tomislavu Gotovcu, u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom.

Daïchi Saïto, Japanac s montrealskom adresom, eksperimentalni je autor i dobitnik Nagrade Fuji na 25 FPS-u 2009. godine, a 2012. godine sudjelovao je u programu Žiri predstavlja. Ove godine predstavit će se vlastitim filmom Engram povratka, raskošnim 35-milimetarskim metafizičkim putopisom u sinemaskopu koji će improvizacijskom izvedbom uživo uglazbiti montrealski bariton i bas-saksofonist Jason Sharp. Daïchi Saïto će održati i kino-predavanje Prostori između slika o svom radu s filmskom trakom.

Četiri hrvatska filma u programu Refleksi

Sva četiri filma iz hrvatskog programa Refleksi na sebi svojstven način se bave pitanjima prostora, krajolika i urbanizma. Miranda Herceg filmom Prvi udah promišlja prostor, Ana Hušman filmom Skoro ništa mapira krajolik kako bi dokučila kako i koje ga političke, ekononomske i socijalne odluke tvore, Darko Fritz filmom Novi Južni Zagreb ispisuje 50 godina urbanističkog razvoja Novog Zagreba, a Sve, još uvijek, u orbiti Dane Komljena i Jamesa Lattimera povezuje dva naoko nepovezana momenta u izgradnji Brazilije.
Refleksi se prikazuju u četvrtak 29. rujna u 18 sati.

Be social

Komentari