Izvedbene umjetnosti

Premijera plesne predstave ‘Paradigma’ u Galeriji SC

Vrijeme čitanja: < 1 minuta
Foto: itd.sczg.hr
Foto: itd.sczg.hr

Premijera plesne predstave Paradigma, autora Željka Drmića održat će se 13. veljače u Galeriji SC s početkom u 20 sati. Izvedbe su na rasporedu 14. i 16. veljače, također u Galeriji SC u 20 sati. 

Predstava Paradigma zamišljena je kao eksperiment, koreodrama, performans, koji se bavi odnosom ljubavnog para koji nakon dugo vremena dolazi do svojeg kraja. Uslijed snažne povezanosti i ljubavi, par počinje nalikovati jedno na drugo, njihovi identiteti mutiraju, tako da Ona poprima njegova obilježja i On njena. Postaju nadrealni blizanci. Mutacija je sveprisutna, ne samo mentalna nego i fizička.

Istu pojavu autor ParadigmeŽeljko Drmić, prepoznaje kod vlasnika kućnih ljubimaca koji nakon određenog vremena počinju ličiti na svoje ljubimce i obrnuto. U tom smislu osobna paradigma je ono što učitavamo prilikom naše interpretacije stvari i pojava oko nas. Prema Thomasu Kuhnu paradigma stvara mentalni filter kroz koji um propušta samo one informacije koje mu se uklapaju u postojeću sliku svijeta. U predstavi Paradigma „mentalni filteri“ su materijalizirani kao prozirni filteri kroz koje publika gleda predstavu. U scenskom izrazu vidimo dvoje izvođača koji se fluidno kreću uz poeziju Nicole Blackman te se polako transformiraju iz jedne slike u drugu.

Predstava Paradigma je prva predstava Udruge Kolaž, koja postoji od 2009. godine. Željko Drmić zaslužan je za koncept, režiju, scene i kostime, a zajedno s Josipom Bubaš koreografirao je i izvodi predstavu.Predstava je nastala u produkciji udruge „Kolaž“ u suradnji s Kulturom promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

Be social

Komentari