Izvedbene umjetnosti

Premijera predstave “Dvoje” u novom prostoru Teatra Exit

Foto: teatarexit.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Teatar EXIT će u petak i subotu, 9. i 10. siječnja premijerno izvesti komad “Dvoje” jednog od najznačajnijih britanskih pisaca današnjice, Jima Cartwrighta, i to na novoj lokaciji – u Studiju EXIT. Teatar EXIT otvorio je komornu scenu u Gundulićevoj 37/1 pod nazivom Studio EXIT koja prima svega 48 gledatelja, što je trenutno čini jednom od najmanjih kazališnih scena u Zagrebu. Premijera predstave “Dvoje” samo je početak jedne nove kazališne avanture Teatra EXIT.

Svakodnevno pijemo u kafićima, ručamo u restoranima sjedeći pokraj nepoznatih ljudi o kojima ništa ne znamo i za koje nas nije briga, kao, uostalom, ni njih za nas. Tako tisuće sudbina prolazi pokraj nas, a koje jedva da primjećujemo. Kazalište je mjesto gdje nas upaljeni reflektori podsjete na one koji tako često ostanu na marginama naše pažnje. “Dvoje” je priča iz života, kazališna avantura dvoje vrsnih glumaca i njihovih 14 uloga utopljenih u žamor café barova, zvuk džuboksa, dim cigareta, a sve uz zavodljivi zvuk saksofona.

Jim Cartwright višestruko je nagrađivan dramatičar čija su djela izvođena širom svijeta i prevedena na više od trideset pet jezika. Piše za film, televiziju i radio, a njegovi su komadi uvršteni u repertoar kazališnih kuća kao što su The National Theatre, The Royal Court Theatre te postavljeni na londonskom West Endu i njujorškom Broadwayju. Autor je kazališnih komada Road, Bed, Two, The Rise and Fall of Little Voice, Eight Miles High, Prize Night, Hard Fruit, Mobile Phone Show, Ancient Secret of Youth, kao i brojnih filmskih i televizijskih scenarija: Road, Vroom, Wedded, June, Vacuuming Completely Nude in Paradise, Strumpet, Johnny Shakespeare i King of the Teds. Sveučilište u Boltonu dodijelilo mu je počasni doktorat.

Predstavu je režirao Matko Raguž, a igraju Bojana Gregorić Vejzović i Dražen Čuček, uz saksofonista Jakšu Jordesa. Marita Ćopo je kostimografkinja, Willem Miličević potpisuje glazbu, a Deni Šesnić oblikovanje svjetla i projekcije. Prve reprize na rasporedu su 11. i 12. siječnja.

Be social

Komentari