Izvedbene umjetnosti

20 godina Teatra EXIT uz 300. izvedbu predstave 'Kako misliš mene nema?'

Foto: facebook.com/teatarexit.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/teatarexit.hr
Foto: facebook.com/teatarexit.hr

Teatar EXIT nezavisno je kazalište osnovano 1994. godine, pozicionirao kao provokativno, inovativno, britko, visokoestetizirano kazalište koje u središte svog stvaralaštva postavlja glumačko umijeće, teatar kojem je kvaliteta predstava na prvome mjestu. Predstave Teatra EXIT gostovale su u gotovo svim hrvatskim gradovima i na svim važnijim hrvatskim festivalima, kao i u brojnim zemljama svijeta poput Nizozemske, Kanade, Italije, Austrije, Slovačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Češke, Velike Britanije,  Mađarske, Makedonije, Rusije, Grčke, Egipta, Njemačke i drugdje.

Do danas, predstave teatra Exit nagrađene su s preko 150 nagrada i nominacija za najbolje predstave, najbolje glumce, režije i druge kategorije. Godine 1996. i 2009. godine nagrađeni su i posebnim priznanjem, Nagradom Grada Zagreba za izuzetan doprinos kazališnom i kulturnom životu grada. U kinodvoranu Centra za kulturu i film August Cesarec u Ilici 208 useljavaju 1998. godine, koju su preuredili u kazališni prostor te tada postaju prvo nezavisno kazalište za odrasle s vlastitom scenom. Stručno vijeće koje je činilo 65 članova (priznatih poslovnih i marketinških stručnjaka iz hrvatskih medija, agencija, domaćih i stranih korporacija, sveučilišta i stručnih organizacija) te čak 20 tisuća potrošača, u iznimno jakoj konkurenciji od 1000 finalista, izabralo je Teatar EXIT među najjače tržišne marke u Hrvatskoj te im je dodijeljen prestižan status Superbrands Croatia 2009.

Foto: facebook.com/teatarexit.hr
Foto: facebook.com/teatarexit.hr

Simboličan početak nadolazeće jubilarne sezone obilježit će 23. rujna 300. izvedba već kultne predstave Kako misliš mene nema?, kroz koju redateljsko–glumačka trijada, koju čine Ivica Boban, Filip Juričić i Amar Bukvić, propituje i poigrava se svakodnevnim situacijama, dajući komentar na cjeloukupnost dramatičnosti i neuhvatljivosti života.

Središnja problematika vrzma se oko krajnje egzistencijalnog pitanja – Tko sam ja?, i u želji pronalaska odgovora istražuje brojnost naših svakodnevnih društvenih uloga kroz sfere realnog, ali i one koje zalaze u područje fikcije. Glumačka transformacija koja se pokazuje ključnom u cjeloukupnom idejnom prenošenju, upućuje na velik broj likova postavljenih u situacije s kojima ćemo se poistovjetiti, na koje ćemo se nasmijati ili rasplakati, ali sigurno ne ćemo ostati ravnodušnima.

Be social

Komentari