Film

Preminuo Carl Weathers, legendarni Apollo Creed

Carl Weathers
Izvor fotografije: Facebook.com/LeniseLigon
Vrijeme čitanja: 2 minute

Carl Weathers, proslavljeni sportaš i glumac najpoznatiji po ulozi Apolloa Creeda, Rockyjeva rivala i prijatelja, preminuo je u 76. godini, izvjestila je njegova obitelj.

Rođen je 14. siječnja 1948. u New Orleansu u siromašnoj obitelji, no zbog svoga atletskog umijeća i poznavanja brojnih sportova dobio je stipendiju za privatnu mušku katoličku školu St. Augustine High School. Bio je poznat kao igrač američkog nogometa u srednjoj školi te je i profesionalno igrao za Oakland Raiderse i BC Lions. Za vrijeme pauza od footballa, pohađao je sate glume na Sveučilištu u San Franciscu te je stekao naslov prvostupnika kazališne umjetnosti 1974. godine, kad je i zbog ozljede okačio kopačke o klin.

U početku je bio statist u manjim filmovima, zatim je glumio u nekoliko serija da bi slavu stekao ulogom Creeda u serijalu o Rockyju Balboi, filadelfijskom boksaču i filmskoj ikoni. Zanimljivo je da je audiciju prošao na neuobičajen način, kritizirajući glumu kolege Sylvestera Stallonea što se ovome svidjelo.

No, kao i Creed, ni Weathers nije odustajao lako i nije želio živjeti od stare slave te dobio uloge u filmovima kao što su „Bliski susreti treće vrste”, „Predator”, „Action Jackson”, „Uragan Smith” i drugima.

Unatoč tome što ga većina zna kao vrhunskog dramskog glumca, Weathers je pokazao da mu komedija i parodija nisu strane. Tako će ga ljubitelji jednog od najboljih sitcoma ikad, „Arrested Development”, pamtiti upravo kao Carla Weathersa, lika koji je fikcionalizirana verzija neprežaljenog glumca. Weathers je vrhunski tumačio lika kojeg poznaje najbolje na svijetu, no s tim preokretom da je ovaj iznimno loš glumac koji daje savjete još gorem glumcu, doktoru Tobiasu Funkeu te da je jako škrt.

Među posljednjim ulogama Weathers je bilježio i onu Greefa Karge u hvaljenoj i omiljenoj seriji „The Mandalorian”, a za potrebe koje je i režirao nekoliko epizoda te je čak dobio nominaciju za Emmyja u kategoriji najboljeg sporednog glumca u dramskoj seriji.

„Počivaj u miru i nastavi udarati”, rekao je Sylvester Stallone za svog pokojnog kolegu i prijatelja. Počivao u miru, dragi gospodine Weathers, i hvala na divnom glumačkom daru koji si podijelio sa svijetom!

Be social

Komentari