novo u kinu
28. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom ožujku.

ziherung
19. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Gasim Ziherung. Dugo sam razmišljao i nisam u stanju sam sa sobom napraviti kompromis i reducirati njegov obujam – jedini logičan korak je ugasiti ga, pozdraviti se s čitateljstvom i pozvati vas da i dalje pratite playliste na Spotifyu koje se daju naći tako da utipkate “Ziherung *insert ime mjeseca na engleskom*”.

Vizart

Preminuo Richard Corben, jedan od najutjecajnijih američkih strip crtača

Foto: Richard Corben (© Dona Corben)
Vrijeme čitanja: 2 minute

Richard Corben, veliki crtač stripova i umjetnik, napustio nas je 2. prosinca 2020. godine tijekom kardiokirurške intervencije, vijest o smrti je jučer prenijela njegova obitelj.

Rođen je 1. listopada 1940. u Missouriju, a u vrijeme kad je diplomirao u Kansasu u sklopu Umjetničkog Instituta, paralelno se bavio i bodybuildingom, od čega je ipak vrlo brzo odustao i u potpunosti se posvetio stripu.

Za svog života više je bio cijenjen na području Europe, nego u SAD-u, čemu svjedoče i brojna priznanja i nagrade. Osim svojim stripovima, prepoznatljivost je stekao kao autor naslovnice albuma „Bat Out of Hell” Meat Loafa.

Foto: Meatloaf, Bat Out Of Hell album cover by Richard Corben

Corbenova djela rijetko su se mogla naći na ovim prostorima, a sva koja su dospjela do ovdje, ostavila su dubok trag na svakog čitača stripova. Već u osamdesetim godinama postao je omiljen objavom priče „Svijet mutanata” i dijelom stripa „Den” koji je postao i poglavljem animiranog filma „Heavy Metal” (1982.).

Bio je nadahnut temama “stare škole”, fantastike i horora. Obrađivao je mnoge poznate književnike poput E. A. Poea, Edgara Ricea Burroughse i H.P. Lovecrafta.

Richard Corben

O veličini ovog autora govori činjenica da je prije dvije godine na najvećem strip-festivalu u Francuskoj dobio Grand Prix grada Angoulemea. Radi se o najznačajnijoj nagradi koju crtač stripova može dobiti. Time je postao tek peti Amerikanac kojem je to pošlo za rukom.

Bio je poseban zato što ga cenzura nikad nije mučila. Najvažnija mu je bila uvjerljivost radnje te likovnost.

Do samog kraja svog života, on je neumorno objavljivao nove stripove. Jedan od njegovih posljednih stripova “Rat God”, uskoro bi se trebao pojaviti na hrvatskom tržištu. Bit će to jedan od rijetkih primjera njegovog objavljenog djela kod nas, nažalost ne za njegova života!

(Visited 248 times, 1 visits today)
Be social

Komentari