Knjige

Preporuka: Monografije i autobiografije dostojne svake police

preporuka
Vrijeme čitanja: 4 minute

Kako smo zakoračili u studeni, valjalo bi početi razmišljati o nadolazećim blagdanima i obavezama koje nas čekaju (čitaj: pokloni). Ova preporuka stoga stiže kao spas svima onima koji pribavljanje poklona ne vole ostavljati za zadnji čas, ali sigurna sam da će pomoći i onima koji će darove kupovati koji dan prije Božića.

Moram priznati da sve božićne poklone uglavnom imam već kupljene do sredine prosinca, a prve poklone za pod bor znam uhvatiti već oko rujna. Shvaćam da nemaju svi situaciju koja pogoduje da se planira toliko unaprijed, no nadam se kako će vam lista knjiga glazbene tematike koje sam izdvojila pomoći da nagradite sebe ili nekog srcu dragog sitnicom koja će izmamiti onaj neprocjenjivi osmijeh na lice. Ne mora to darivanje nužno biti ni oko Božića, ideju za poklon možete sačuvati za rođendan, godišnjicu ili neku drugu priliku.

Započeli smo s monografijama, a kroz narednih nekoliko tjedana potrudit ću se složiti još nekoliko tekstova/preporuka koji će vam pomoći u odabiru edukativnih, kulturnih i malo drugačijih poklona za najmilije, prikladnih za skoro sve prigode.


Močvara i priča o URK-u


Foto: Press

Autori: Grupa autora

Kako ugurati dvadeset godina nezavisne kulture u jednu knjigu? Zvuči teško, ali moguće je! Klub Močvara, udruga URK, kao i svi njeni članovi više od dva desetljeća trude se istovremeno biti inkubator nezavisne scene, pokretači kreativnih projekata te vodiči kroz pomalo skrivene, a mnogima od nas zapravo bliske svjetove alternativne kulture.

Bogato ilustrirana knjiga obogaćena nikad prije objavljenim fotografijama, i na preko 400 stranica, priča jednu od najdražih priča zagrebačke alternativne scene i svjedoči o tome kako je Močvara kroz godine prerasla okvire alternative i stvara sadržaje za publiku svih uzrasta. Kultni bendovi, dizajneri plakata, utjecajni prostori iz prošlosti, lokalna underground scena, kako i zašto je Močvara počela s djelovanjem, stripovi, tribine, radionice, kazalište, film i zanimljive priče s margine – sve to, a i više, možete pronaći u priči o URK-u.

Monografiju možeš nabaviti u Planetopiji.


Monografija 2^5 KSET-a


Foto: Press

Autori: Lasta Slaviček, Sanja Ribarić i Marko Kaplan

Monografija 2^5 KSET-a je knjiga o počecima KSET-a, o njegovim članovima i svim njihovim malim i velikim pothvatima koji su doveli do Kluba kakvog danas poznajemo i rado posjećujemo. Troje autora Monografije, Lasta Slaviček, Sanja Ribarić i Marko Kaplan, uz pomoć ostalih članova Fotosekcije, godinama su prikupljali stare fotografije, izjave i sve ostale uspomene nastale u prve 32 godine postojanja KSET-a kako bi naposljetku izdali knjigu 2009.godine.

Čitanjem Monografije saznajte koje sve sekcije su nekoć postojale, kako su izgledali odlasci na poznate Elektrijade, kako je nastao KSET Caffe i saznajte kako je izgledao KSET-ov put od male kotlovnice do današnjeg kultnog zagrebačkog Kluba.

Monografiju je moguće nabaviti u Dirty Old Shopu, PDV shopu ili upitom na info@kset.org.


The Clash


Foto: Press

Autori: Joe Strummer / Mick Jones / Paul Simonon / Topper Headon

The Clash je bio bend kao ni jedan drugi. Pioniri britanskog punk rocka svojim subverzivnim, revolucionarnim i uzbudljivim koncertima, pametnim stihovima, originalnim imidžem i strastvenim idealizmom uhvatili su duh vremena i postali svjetski fenomen.

Postoje različita mišljenja o tome kako je The Clash postao slavan bend – ova knjiga donosi cjelovitu priču i svjedočanstvo je kako se sve to zaista dogodilo. Detaljno izdanje donosi 384 stranice priče o jednom od najznačajnijih bendova svih vremena, riječ je prvom službenom izdanju o The Clashu koje su osmislili članovi grupe.

S jedinstvenim uvidom u arhivu The Clasha, ova ključna knjiga na jednom mjestu otkriva ekskluzivne materijale – kao što su plakati s turneja, rijetke naslovnice, umjetničke radove članova i raznoliku memorabiliju te fotografije benda iz privatnog života, na pozornici, u studiju i na putovanjima – a svaki član osobno svjedoči o svom životu u grupi. Trendseteri, ikone, revolucionari: njihova priča je natopljena mitologijom.

Monografiju je moguće nabaviti u Rockmarku.


Mate Škugor: Glazba za žedno uho


preporuka
Foto: Press

Autor: Mate Škugor

Glazba za Žedno uho Škugorova je ispovijest o odrastanju u rodnom Šibeniku, stasanju u Zagrebu i albumima koji su mu pritom pravili društvo i mijenjali život. Na više od 350 stranica, kroz osobnu, neposrednu i razigranu priču doznat ćete kako su ljubav i strast prema glazbi prerasli u ozbiljan posao i kako je heroje s omiljenih mu albuma dovodio na pozornice želeći sa što je više ljudi moguće podijeliti ono isto ushićenje koje je osjetio kada ih je prvi puta čuo.

Uz uvijek zanimljiva podsjećanja na koncertne, kao i na zgode iza scene, mimo glazbenog narativa otkrivat ćete i lice i naličje društva i njegov odnos prema glazbi i kulturi općenito.

Autobiografiju je moguće nabaviti u Rockmarku.


Long Play – Zabeleške u vremenu


preporuka
Foto: Press

Autor: Blagoje Borislav Pešić

„Long Play” sadrži 1332 portreta 333 regionalnih glazbenika iz prvih pedeset godina rock glazbe (od 1950. do 2000. godine) na ovim prostorima.

Autor Blagoje Borislav Pešić je kolekciju fotografija i popratnih biografskih tekstova s puno truda i žara radio više od 6 godina: „Rođen sam 1973. godine i cijeli sam život bio okrenut rock and rollu, a ljubav se posebno intenzivirala u tinejdžerskim godinama. Priča oko izdavanja knjige rodila se 2013. godine, a završena je ove 2019. godine. Ovo je naravno moj osobni izbor ‘najvažnijih’, ali u knjizi je sigurno zastupljena većina bendova koji su ostavili trag svojim pjesmama. Osnovna ideja od početka je bila spajanje tog kulturnog dijela regije kroz rock glazbu što je, čini mi se, i ostvareno.”.

Monografiju je moguće nabaviti u Rockmarku.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari