novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Film

BROKEBACK MOUNTAIN: Film u ime svake ljubavi

Foto: YouTube screenshot
Vrijeme čitanja: 5 minute

Godine 1963. Ennis del Mar i Jack Twist upoznali su se  u ruralnom Wyomingu. Godine 1997. objavljena je kratka priča u kojoj je njihova fiktivna romansa zaživjela. Godine 2005. zabranjena ljubav dvojice mladih kauboja preselila se sa stranica The New Yorkera na kinoplatna diljem svijeta (osim nekih na kojima je filmu bilo zabranjeno prikazivanje.) Godine 2019. živimo u svijetu u kojem je Brokeback Mountain u svim spomenutim verzijama retro. U svakoj na svoj način. Iz film(ofil)ske perspektive zanimljivo je primijetiti koliko je ova klasično snimljena romantična drama u nepunih petnaest godina od izlaska ostarjela. Barem na prvi pogled.

Stil filma gotovo izaziva osjećaj čuđenja kod gledatelja već naviklih na nekonvencionalnost. Pogotovo kada je riječ o gay romansama. No, daleko prije današnjih urbanih drama s gay protagonistima, imali smo Ennisa i Jacka. Oni nikada nisu zajedno posjetili neki mediteranski gradić te sjedili za stolom uz fino vino i još finije nijansirane dijaloge. U paru se nikada nisu maknuli puno dalje od pašnjaka na kojima su se, čuvajući ovce, upoznali i zaljubili. A opet, na puno načina, odmaknuli su dalje od većine današnjih filmskih ljubavnih parova. No, krenimo redom.

Zakašnjela priznanja

Scenaristica Diana Ossana pročitala je priču Brokeback Mountain autorice Annie Proulx, koja je na nju ostavila dubok dojam. Sa suradnikom, Larryjem McMurtryjem, odlučila je priču adaptirati u scenarij za što su 2006. godine nagrađeni Oscarom. Od ukupno osam nominacija, film je osvojio tri zlatna kipića, no onaj za najbolji film pripao je ipak drami Crash. To se danas smatra jednom od kontroverznijih odluka Akademije, a The Hollywood Reporter je 2015. čak proveo anketu među stotinama njenih članova od kojih je većina potvrdila da bi danas najboljim filmom proglasili Brokeback Mountain. Zapravo su brojna priznanja ovom filmu došla tek godinama kasnije, poput uvrštavanja u prestižni National Film Registry prošle godine.

Foto: YouTube screenshot

Unatoč tomu što je Brokeback Mountain već po izlasku nagrađen brojnom publikom u kinima te pohvalama kritike, ne može se reći da je odmah i ozbiljno shvaćen. Nažalost, Annie Proulx u jednom je trenutku čak izjavila da joj je žao što je uopće napisala tu priču jer ju čitatelji uglavnom ne razumiju. Gledatelji koji su dovoljno stari da su imali priliku film gledati u kinima, vjerojatno se sjećaju određenih reakcija koje bi danas (valjda) ipak bile nešto drugačije. Brojne skečeve, prikazivane čak i na prestižnim holivudskim događajima, da ne spominjemo. Humor je u većini slučajeva dobrodošla stvar. No, 2005. velikom je dijelu publike i dalje najviše smiješna bila sama činjenica što su dva momka, još k tome kauboja, gay.

Potisnuta snaga i snaga potisnutog

Annie Proulx izjavila je da su joj mnogi zamjerili i to što svojim likovima nije podarila sretan kraj. Takvima je poručila da priča zapravo nije o Ennisu i Jacku. Priča je to o homofobiji, o mindsetu i moralu društva. Da parafraziramo izjavu iz svijeta jedne popularne tv-serije, oni koji su očekivali happy ending nisu pažljivo gledali. Ennis i Jack nisu morali ”samo” skrivati svoju vezu od svijeta. Bilo im je teško uopće priznati svoje osjećaje, međusobno, ali i sebi samima. Kadrovi u filmu na mnogo mjesta govore umjesto njih. Ne odustavši od krinke heteroseksualnih avantura i brakova, nesretnima su učinili i druge ljude. Nemogućnost pojedinaca da budu ono što jesu u licemjernom društvu koje ih kao takve ne prihvaća zauzvrat truje i pojedince i društvo.

U kontekstu filmske današnjice, to se čini kao vrlo jednostavna poruka. Brokeback Mountain i jest basic i uopće se ne zamara pitanjima kakva su zanimljiva današnjim teoretičarima poput toga jesu li Ennis i Jack homoseksualci ili biseksualci. To je zato što ta pitanja u trenutku nastanka ovog filma zaista i nisu bila bitna. Važno je bilo postaviti temelje, a Brokeback Mountain na svojima nosi velik dio zasluge za to što su danas moguća kvalitetnija i hrabrija poigravanja LGBTIQ likovima i temama unutar mainstreama. Uostalom, iako publika političku korektnost iz dana u dan savladava možda i predobro, teško je reći da smo kao društvo prerasli Brokeback Mountain. Dan kada ćemo se zapitati kako je uopće moguće da je mlađahnom Ennisu otac kao lekciju pokazao truplo ”kastriranog” čovjeka kojemu su mještani to napravili samo zato što je gay još je, nažalost, daleko.

Foto: oldbrokeback.tumblr.com

Djevojke se ne zaljubljuju u zabavu

Usprkos očitosti snažne poruke, Brokeback Mountain nipošto nije film kojem nedostaje suptilnosti, ne samo u odnosu Ennisa i Jacka. Zanimljiv je trenutak u kojem Ennis susretne konobaricu (Linda Cardellini) koju je prije više mjeseci ostavio bez riječi. Nakon što joj u polušali napomene da ionako vjerojatno nije bio previše zabavan, ona mu u suzama odvrati da se djevojke ne zaljubljuju u zabavu. Rastužuje pritom što, obuzeta vlastitim razočaranjem, ne sluti koliko je njemu i predobro poznata ta situacija.

Jedna od najupečatljivijih scena u filmu odvija se nakon što Ennis sazna za Jackovu smrt. On tada naziva Jackovu ženu na telefon kako bi saznao što se zapravo dogodilo. Zahvaljujući snažnoj glumačkoj izvedbi, ali i načinu na koji je scena snimljena, postignut je posebno potresan dojam. Likovi govore jedno, misle i osjećaju drugo, a iza svega se krije tragična istina do koje nikad ne bi došlo da na takvo pretvaranje nisu uvijek bili prisiljeni.

Sjajnu glumačku postavu predvode Jake Gyllenhaal kao Jack i neprežaljeni Heath Ledger u ulozi Ennisa. Uz Michelle Williams, i oni su zaradili nominacije za Oscara. Brokeback Mountain je bio velik iskorak i za Anne Hathaway, tada najpoznatiju po glavnoj ulozi u Princezinim dnevnicima. Još vrlo mlada glumačka ekipa jako je ozbiljno shvatila svoj zadatak, a godinama kasnije, baš kao i redatelj i scenaristi, o snimanju i samom filmu govore s velikom dozom emocija. Iznimno su se povezali međusobno i sa svojim likovima te su na koncu i sami sudjelovali u kreiranju redateljskih i scenarističkih odluka.

O tome koliko je ljubav velika

Oscar za glazbu zasluženo je pripao Gustavu Santaolalli. Njegova se jednostavna, bogata i topla melodija provlači kroz film prožimajući ga snažnom emocijom:

                                           

U emotivnom govoru pri preuzimanju redateljskog Oscara Ang Lee je rekao da prije svega želi zahvaliti Ennisu i Jacku, dvjema osobama koje ne postoje, ali zapravo postoje zahvaljujući mašti autorice priče te umijeću scenarista filma. Istaknuo je da su od Ennisa i Jacka on, i svi koji su radili na filmu Brokeback Mountain, naučili puno toga o gay osobama kojima društvo uskraćuje ljubav. A naučili su i – što je, kaže Lee, jednako važno – koliko je sama ljubav velika stvar. Redatelj, koji kaže da se rasplakao nakon što je prvi put pročitao priču, i ostatak filmske ekipe zaista su gusto utkali tu ljubav, u njenim brojnim i različitim oblicima, u Brokeback Mountain. Pritom su pomogli otvoriti vrata za brojne filmove koji su nakon njih poželjeli učiniti isto. A to je nešto što ne može nikada zastarjeti.

Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari