boris bućan
25. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 3 minute Boris Bućan, jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara preminuo je 18. svibnja u 77. godini, a u nastavku donosimo pregled njegovih najpoznatijih djela.

tina turner
24. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Izvedbene umjetnosti

“Priče iz Bečke šume” kazališta Gavella osvojile tri nagrade na Festivalu bez prevoda

Foto: www.gavella.hr
Vrijeme čitanja: < 1 minute

U jakoj međunarodnoj konkurenciji kazališnih produkcija iz regije, u selekciji izbornika Bojana Munjina, predstava “Priče iz Bečke šume” Ödöna von Horvátha u režiji Igora Vuka Torbice i produkciji kazališta Gavella na 22. Jugoslovenskom pozorišnom “Festivalu bez prevoda” u Užicu osvojila je tri nagrade “Ardalion”. Nagradom “Ardalion” za najbolju žensku ulogu nagrađena je Nataša Janjić za ulogu Marijane, nagradu za najbolju kostimografiju osvojila je Marita Ćopo, a nagradu za scenografiju Branko Hojnik.

Peteročlani žiri odluke je donio jednoglasno, a članovi žirija su kazališni redatelj Dejan Mijač, arhitekt i scenograf Radivoje Dinulović, dramaturginja Željka Turčinović, glumac Zoran Ljutkov i kazališna kritičarka Nataša Nelević. Publika je predstavu ocijenila s ocjenom 4.13.

Predstava “Priče iz Bečke šume” govori o sudbini naivne mlade žene Marijane koja odluči razvrgnuti svoje zaruke s mesarom Oskarom nakon što se zaljubi u Alfreda koji, međutim, nema ozbiljne namjere uzvratiti joj ljubav. Tu pogrešku Marijana će gorko platiti. Uz Natašu Janjić u predstavi igraju Filip Križan, Igor Kovač, Ksenija Pajić, Franjo Dijak, Nela Kocsis, Siniša Ružić, Jelena Miholjević, Barbara Nola, Nikola Baće, Tena Nemet Brankov i drugi članovi Gavellinog ansambla.

Najbolja predstava festivala po ocjeni žirija i publike je “Ivanov” Narodnog pozorišta Beograd u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a koju smo u svibnju mogli pogledati i u Zagrebu te Rijeci. Što se ostalih angrada tiče, Predragu Ejdusu pripala je nagrada za najbolju mušku ulogu za lik Šabeljskog u „Ivanovu“, dok Hana Selimović za ulogu Saše u „Ivanovu“ s Natašom Janjić ravnopravno dijeli nagradu za najbolju žensku ulogu. Ardalion za režiju otišao je Arpadu Šilingu za režiju komada “Dokle pogled seže” Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju. “Ivanov” je od publike također dobio najbolju ocjenu, 4.75.

(Visited 157 times, 1 visits today)
Be social

Komentari