Film

Prijatelja drži blizu, obitelj još bliže (“Peaky Blinders”, S. Knight)

peaky blinders
Foto: facebook.com/PeakyBlinders
Vrijeme čitanja: 4 minute

Kroz dim cigareta i isparine viskija došla nam je četvrta sezona BBC-jeve epske povijesne dramske serije o gangsterskoj obitelji Shelby koja vlada Birminghamom početkom 20. stoljeća. Temeljeno na stvarnoj gangsterskoj grupi koja je harala Birminghamom krajem 19. stoljeća, Peaky Blinders stvara svijet u kojem se vlada pomoću straha, novca, grubim nastupom i nemilosrdnošću čvrste mafijaške ruke. Unatoč tome, kroz prethodne tri sezone zaveli su nas dopadljivim likovima okrunjenima kapama s ušivenim britvama i obučenim po zadnjoj modi između dvaju ratova.

U novoj sezoni Steven Knight nastavlja u istom sepija tonu, s istim likovima u novim situacijama, ali i s novim pojačanjem – nakon Iraca i Rusa ovog puta glavni su antagonisti Amerikanci, odnosno američka mafija. Svi elementi su na mjestu, napetost iz prethodne sezone se nastavlja i spremni smo zaglaviti u 20-ima u industrijskom Birminghamu. Što nas je to dočekalo u novoj sezoni?

Nevolje u raju

Tommy Shelby (Cillian Murphy) naizgled je izdao svoju obitelj na kraju treće sezone, koja odmah u prvim minutama nove sezone nevoljko odlazi na vješala, ali ih u zadnji tren spašavaju Tommyjeva snalažljivost i promišljenost. Obitelj mu nije pretjerano zahvalna na velikodušnom daru spašavanja života pa on svoju samoću ispunjeno jedino novcem i glamurom dodatno ispunjava prostitutkama i viskijem. Obitelj je ipak primorana ponovno se sastati kada im svakome na adresu dođe božićna čestitka obitelji Changretta, predvođenu najstarijim sinom Lucom (Adrien Brody) koja im najavljuje posjet i prigodan pokolj.

Tommy sada mora uvjeriti Arthura (Paul Anderson), Johna (Joe Cole) i Polly (Helen McCrory) da se zajedno s njim iz raštrkanosti vrate u zajedničku sigurnost Small Heatha u Birminghamu. U tome mu pomažu Ada (Sophie Rundle) i Michael (Finn Cole), a onda spletom okolnosti cijela obitelj zaista mora doći na isto mjesto i nekako se složiti. Tommy se sada mora nositi s tom novom velikom životnom prijetnjom, neposlušnošću članova svoje obitelji, ali i sa štrajkom radnika u svojoj tvornici te nadobudnim feministkinjama.

peaky blinders
Foto: facebook.com/PeakyBlinders
Samozatajno i hladnokrvno

Novi Peaky Blinders ne donose zapravo ništa novo u smislu radikalnih inovacija u radnji ili postavljanju likova, ali svejedno uspijevaju ostati na istoj razini ili je čak nadići. Ritam serije je umjeren, ali ispunjen do kraja i bez praznog hoda. Svaka je minuta iskorištena ili za razvoj likova i radnje ili za postavljanje atmosfere. BBC se razbacuje svojom visokokvalitetnom i skupom produkcijom, koja je i inače karakteristična za njihove povijesne dramske serije, a Steven Knight to savršeno iskorištava i stvara prekrasno postavljene kadrove, pazeći da sve bude usklađeno i oku ugodno.

Knight je također pedantan i u svom scenariju – dijalozi su dinamični, likovi i njihovi motivi jasno određeni, a priča je popraćena modernim ritmovima alternativnog i indie rocka, predvođene Caveovom Red Right Hand kao uvodnom pjesmom. Ova sezona nastavlja taj neobičan, a uspješan i zapravo savršen spoj stare priče s novim melodijama. Serija je zapravo jednako div kao što je to i njen glavni lik – samozatajna je, ali hladnokrvna u izvedbi i neodoljiva. Ne zaboravlja niti dobru situacijsku komediju, koju Knight također dobro iskoristi kako bi nas oslobodio okova sive i teške magle u Birminghamu.

Pojačanje u postavi

Sastavni dio ove serije svakako su izvanredne glumačke izvedbe. Cillian Murphy igra možda ulogu svog života te u ovoj sezoni samo nastavlja raditi fantastičan posao, predstavljajući nam iznimno kompleksnog, slojevitog i zatvorenog Tommyja. Posebno je teško publici koja je jako dobro upoznata s gangsterskim i mafijaškim filmskim diskursom doći s još jednom novom starom idejom i ne zaglibiti u karikaturu, ali Knight i njegova glumačka postava posao odrađuju s taktom i odmjereno.

Odmah uz Murphyjev bok ide Helen McCrory kao Polly, od koje ne stvara histeričnu ženturaču, već kompliciranu i modernu ženu 20. stoljeća, a odmah za njima visoko uzdignute glave hoda Tom Hardy kao urnebesni i nepredvidljivi Alfie Solomons. I dalje nismo potpuno sigurni je li Alfie na Tommyjevoj strani ili samo traži način kako će ga preveslati, ali to je ono što njihov odnos i Alfiejev lik čini toliko zanimljivim.

peaky blinders
Foto: facebook.com/PeakyBlinders

U ovoj im se sezoni pridružuje i Adrien Brody kao prvi pravi antagonist nakon irskog inspektora koji nas je živcirao u prve dvije sezone i od prvog je trena potpuno očaravajući. Novim se likovima i problemima koje oni sa sobom donose održava interes gledatelja. Brody i Murphy imaju dovoljno jaku i dobru kemiju da uspiju na ekran prenijeti rivalstvo među svojim likovima. Kao još jedna dodatna pomoć dolazi Aidan Gillen u liku plaćenog ubojice Abarame Golda te se odlično uklapa u ovaj ćušpajz šarolikih i zapravo veoma individualnih likova. Zanimljivost je ove serije i ta što se hijerarhija likova dobro poznaje, ali svi su jednako važni i svatko od njih dobije dobru minutažu te po nečemu značajne scene.

Strah od dubina

Ako Peaky blinders imaju kakvu boljku, onda su to ženski likovi. Iako su Polly, Ada i Grace iznimno zanimljivi, kompleksni i dobro sastavljeni likovi, ne može se ne primijetiti da žene u seriji spadaju u jednu od dvije kategorije – ili su u krvnom srodstvu s Tommyjem, zbog čega imaju privilegiju biti jednako badass kao i on, ili mu se isprva na neki način suprotstavljaju da bi se do kraja sezone zaljubile i nestale na ovaj ili onaj način. Novi lik Jessie Eden ima ulogu i prikazati Tommyja u novom svjetlu u kakvom ga već dugo nismo vidjeli, a to smo zadnji put imali s Grace.

Serija se također boji zaći u dubine. Vodi se samo obratima, akcijom i predivnim pakiranjem, svojstvenima BBC-u. Ne stavlja se toliki naglasak na socijalna i moralna pitanja društva u kojem likovi žive, već se više fokusira na likove i njihove odnose. Sve ostalo samo je pozadina i katalizator za njihove životne odluke. Već znamo da su ti likovi duboko zaglibili u blato, zakrvarili ruke i okrenuli glavu nebrojeno puta, pa nas samo zanima kako će se snaći u novoj stresnoj situaciji, koga će pozvati u pomoć, a protiv koga se ovaj put okrenuti.

Peaky blinders je izuzetno zavodljiva i pametna serija i iako se koristi već mnogo puta prožvakanim motivima, dokazuje da ako se nešto prezentira na zanimljiv i samo za koju nijansu drugačiji način, publika će itekako pozitivno reagirati. Kada jednom dopustimo da nas ovi šarmantni gangsteri u po mjeri napravljenim odijelima, s cigaretama u ustima i viskijem u žilama zavedu, nećemo si moći pomoći nego navijati za njih i njihove zle namjere.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari