Film

Proglašeni pobjednici 2. KinoKino Festivala

Foto: KinoKino Festival press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Drugo izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu KinoKino službeno je zatvoreno proglašenjem pobjedničkih filmova i dodjelom nagrada u subotu, 25. veljače u kinu Europa, a o pobjedničkim filmovima odluke su donijeli zasebno profesionalni žiri i dječji žiri.

Profesionalni žiri ove su godine činili hrvatski redatelj, dramaturg i kreativni svaštar Mario Kovač, njemački glumac David Kross te hrvatski redatelj i ilustrator Milan Trenc. Nagradu za najbolji film dodijelili su nizozemskom filmu Dan kada je moj otac postao grm redateljice Nicole van Kilsdonk, snimljenom u koprodukciji s Hrvatskom, koji „na univerzalan i prepoznatljiv način prikazuje besmisao rata kroz prizmu dječje perspektive‟. Nagradu je u ime redateljice primio hrvatski koproducent filma Siniša Juričić, a uz KinoKino nagradu redateljici filma bit će uručena i novčana nagrada u iznosu od 1000 eura.

Dječji žiri drugog KinoKino Festivala činilo je petero osnovnoškolaca: Ana Bagović, Tamara Iveković, Anuška Priska Klapan, Gabriel Roller i Leda Ujević. Oni su najboljim filmom imenovali njemačko ostvarenje Timm Thaler: dječak koji je prodao svoj osmijeh čiju režiju potpisuje poznati njemački redatelj Andreas Dresen kojemu je ovo prvi film za djecu. Oba žirija dodijelila su posebno priznanje istom filmu – francuskom ostvarenju Fannyno putovanje Lole Doillon, ističući zavidnu kvalitetu glumačkih izvedbi. Nagradu publike osvojio je švedski film Moje grčko ljetovanje Lise James Larsson.

Direktorica KinoKino Festivala Selma Mehadžić istaknula je: „Još smo jučer dosegnuli sveukupnu brojku posjetitelja s lanjskog prvog izdanja, što je pokazatelj da naš mali festival raste‟. Nakon proglašenja pobjednika izvan konkurencije prikazan je animirani hit film Moj život kao Tikvica Claudea Barrasa, koji nakon osvajanja većine europskih filmskih nagrada upravo konkurira za prestižnu nagradu Oscar. U programu KinoKino Festivala, koji je orijentiran isključivo na igrane filmove, tako se našlo i jedno animirano ostvarenje s reputacijom budućeg klasika svog žanra, a njegova službena kino distribucija u hrvatskim neovisnim kinima očekuje se neposredno nakon završetka KinoKino Festivala.

Program KinoKino Festivala nastavit će se i u nedjelju, 26. veljače, kada će na repertoaru, između ostaloga, u 11:30 sati biti reprizna projekcija filma Fannyno putovanje koji su posebnim priznanjem nagradila oba žirija, dok će u 17 sati prikazan biti najbolji film prema ocjeni publike – Moje grčko ljetovanje.

Popis pobjedničkih filmova

Članovi profesionalnog žirija:

Mario Kovač, redatelj, glumac, scenograf, dramaturg i skladatelj
David Kross, glumac
Milan Trenc, redatelj i ilustrator
KinoKino nagrada za najbolji film prema odluci profesionalnog žirija:

Dan kada je moj otac postao grm (orig. Toen mijn vader een struik werd / eng. The Day My Father Became a Bush)
r. Nicole van Kilsdonk; Nizozemska, Hrvatska, Belgija; 2016.; 90’

Uz KinoKino nagradu, redatelju najboljeg dugometražnog igranog filma prema odluci profesionalnog žirija bit će uručena i novčana nagrada od 1000 eura.

„Nagradu za najbolji film žiri uručuje filmu koji je na univerzalan i prepoznatljiv način prikazao besmisao rata kroz prizmu dječje perspektive. Uz čist i jasan vizualni identitet, film je ponudio i duhovito dramaturško rješenje u obliku izmišljenog jezika ‘onih drugih’ koje je omogućilo da se film čita u ključu prepoznatljivom bilo gdje u svijetu. Njegova dodatna vrijednost je izuzetno glumačko ostvarenje glavne glumice Celeste Holsheimer koja pokazuje zavidnu zrelost za svoje godine te ‘nosi’ cijeli film. Žiri nagradu dodjeljuje filmu Dan kada je moj otac postao grm Nicole van Kilsdonk.‟
Posebno priznanje prema odluci profesionalnog žirija:

Fannyno putovanje (orig. Le voyage de Fanny / eng. Fanny’s Journey)
r. Lola Doillon; Francuska, Belgija; 2016.; 94’

„Posebno priznanje žiri dodjeljuje filmu Fannyno putovanje Lole Doillon, filmu koji je u svim strukturnim elementima dosegao zavidnu razinu, predvođen ujednačenim i kvalitetnim ansamblom mladih glumaca. Dodatna kvaliteta ovog ostvarenja leži u tome što je u dramaturgiji i režiji izbjegao potencijalnu patetiku kojom se mogla odraditi ova teška tema. Umjesto toga dobili smo precizan i faktografski točan prikaz istinitog događaja.‟

Članovi dječjeg žirija:

Ana Bagović, Tamara Iveković, Anuška Priska Klapan, Gabriel Roller, Leda Ujević
KinoKino nagrada za najbolji film prema odluci dječjeg žirija:

Timm Thaler: dječak koji je prodao svoj osmijeh (orig. Timm Thaler oder das verkaufte Lachen / eng. The Legend of Timm Thaler or the Boy who sold his Laughter)
r. Andreas Dresen; Njemačka; 2017.; 102’

Redatelju najboljeg dugometražnog igranog filma prema odluci dječjeg žirija bit će uručena nagrada.

„U jakoj konkurenciji filmova za djecu koji nam šalju poruku da moramo biti uporni i odlučni u onome što radimo i volimo, jedan se posebno istaknuo jer kroz originalnu i zabavnu priču šalje važnu poruku da svoju osobnost i vrline moramo čuvati i njegovati. Ne postoji novac za koji smijemo i možemo žrtvovati svoju osobnost. Nagradu za najbolji film dječji žiri daje filmu Timm Thaler: dječak koji je prodao svoj osmijeh Andreasa Dresena.‟
Posebno priznanje prema odluci profesionalnog žirija:

Fannyno putovanje (orig. Le voyage de Fanny / eng. Fanny’s Journey)
r. Lola Doillon; Francuska, Belgija; 2016.; 94’

„Posebno priznanje dajemo filmu Fannyno putovanje Lole Doillon za izvrsne glumačke izvedbe mladih glumaca.‟

Nagrada publike:

Moje grčko ljetovanje (orig. Tsatsiki, farsan och olivkriget / eng. Tsatsiki, Dad and the Olive War)
r. Lisa James Larsson; Švedska; 2015.; 91’

Nagradu publike donosi publika ocjenjivanjem filmova putem glasačkih listića na projekcijama.

Be social

Komentari