Glazba

Objavljen program po pozornicama 6. Dimensions festivala

Foto: Dimensions Festival (c) Ross Silcocks
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ostalo je nešto više od tri mjeseca do početka 6. Dimensions festivala koji se ponosi time što svake godine složi jednu od najizbirljivijih i najraznolikijih lista izvođača, dovodeći glazbenike i publiku iz cijelog svijeta na idiličnu tvrđavu Punta Christo pored Pule. Nakon velikog otvorenja uz Grace Jones, od 31. kolovoza do 3. rujna, kroz uzbudljiva četiri dana i noći, na pozornicama će se izmijeniti preko 150 izvođača, a neki od njih kao što su Hessle Audio, Zeezout, Clone Records, Resident Advisor, Stamp The Wax, Metalheadz, Exit Records, Bodytonic bit će domaćini pozornica.

Svaku od pozornica Dimensions festivala krasi jedinstven karakter, od opuštene pozornice na plaži na kojoj se preko dana tik uz more mogu poslušati koncerti i DJ setovi iz svijeta soula, disca i world glazbe, pa do kultne The Moat pozornice, 100 metara dugog rova, mjesto poklonstva za sve ljubitelje techna i electra. Pripreme za večer kreću već u podne kada počinje festivalski dan na The Beach pozornici, idealnom mjestu za uživanje u koncertima i DJ setovima glazbenika iz cijelog svijeta tik uz more. Na Beach pozornici nastupit će Khuruangbin, Dam Funk, Moses Boyd, Alma Negra, ali i domaće snage Chui.

The Clearing, glavna festivalska pozornica ove će godine ugostiti Floating Points, funk soul legende u punom sastavu Cymande, multiinstrumentalista Shuggie Otisa, čikaške electro pionire Aux 88, talijanskog eksperimentalista Alexandera Robotnicka, techno kralja Jeffa Millsa, kraljicu minimalnog techna Ninu Kraviz, disco donove Horse Meat Disco te mnoge druge.

Šumom okružena The Garden pozornica ove će godine biti proširena kako bi prihvatila vrlo utjecajan niz imena; Mr Tiesa i Josey Rebelle, tu će nastupiti i jedno od vodećih imena suvremenog techna – Marcel Dettmann, cjelonoćni set Theoa Parrisha bit će posebna poslastica, a soul, hip-hop, house, jazz, afro i latino žanrove vješto će miksati Gilles Peterson, Danny Krivit i Telefon Tel Aviv.

Naoružana vrhunskim zvučnim i svjetlosnim dizajnom The Void pozornica predstavlja dublje i mračnije zvukove iz svijeta elektroničke glazbe. Berlinski Club Der Visionare šalje svoje predstavnike Powder i Leo Leala, a kultni Berghain predstavljaju Tama Sumo i Lakuti, Paul St Hilaire i Rhauder (live), DJ Willow te Moses i Nuno. U petak se na pozornici izmjenjuju prvaci housea Maurice Fulton, Romare, Bradley Zero, a subota je u znaku pravog underground techna kada nastupaju Levon Vincent, Mike Dehnert, Luke Hess i Upwellings.

Kultnu The Moat pozornicu zauzimaju prvaci Hessle Audio kolektiva koji obilježavaju deset godina djelovanja; Ben UFO, Pearson Sound i Pangaea, s prvom damom electra Helenom Hauff. Rov će zaposjesti i Billy Nasty, Resom i DynArec.

U samom srcu tvrđave smjestila se The Stables pozornica s vrlo eklektičnim nizom imena. Andy Stott, Demdike Stare i Kaitlyn Aurelia Smith provest će nas kroz prave glazbene raritete. Unutar 20 metara visokih zidova pozornice nastupit će electro veteran Radioactive Man koji 27. svibnja zagrijava Zagreb za 6. Dimensions festival, a tu je i jackin’ funk majstor Gary Gritness te electro duo Dopplereffekt. Subota će biti u znaku soul i disco žanrova koje nam donose Sadar Bahar, Antal,Sassy J i Interstellar Funk, a u nedjelju The Stables je mjesto za ljubitelje rapa i hip-hopa s MNDSGN, Sofie, Gilla, Lexis i Jonwayne.

Mungo’s Arena na neki je način duša Dimensions festivala još od 2010. godine, koja je dom svjetski poznatom Mungos Hi Fi razglasu koji se svake godine prevozi iz Škotske u Hrvatsku. Deep Medi ekipa i njihov šef Mala preuzimaju Arenu u četvrtak s Kode 9 i Equiknoxxom kada će se zidovi tresti od dancehall i dub hitova. Drum and bass vlada u petak i subotu, a na listi su; dBridge, Alix Perez, Skeptical, Fixate, Goldie. Veliki Adrian Sherwood u live izdanju i Pinch zatvaraju festival u nedjelju.

Be social

Komentari