kina
1. lipnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom lipnju. Blockbusteri su se napokon vratili u kina i tako još više povećali ljetne temperature.

eurosongu
16. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Loreen je praktički bila proglašena pobjednicom Melodifestivalena prije njegovog starta. Postavlja se pitanje zbog čega se uopće onda održavao nacionalni izbor ove godine i trošili silni novci koje su radije mogli sačuvati za organizaciju Eurosonga iduće godine.

Film

Proslavite 92. rođendan kina Europa uz kultni hrvatski klasik “H-8”

Foto: Kino Europa press
Vrijeme čitanja: 2 minute

U petak, 7. travnja u 20:30 sati u sklopu programa Kinolektira koji na veliko platno donosi odabrana ostvarenja iz filmske antologije, prikazuje se jedno od najznačajnijih hrvatskih modernističkih filmskih ostvarenja – H-8… (1958.) Nikole Tanhofera. Film će biti prikazan na originalnoj 35-mm filmskoj kopiji s engleskim titlovima, koju je kinu Europa za ovu priliku ustupio Hrvatski državni arhiv. Prije projekcije filmolog Nikica Gilić napravit će kratki uvod u film.

Film će biti prikazan na velikom platnu gotovo 60 godina nakon njegova nastanka i uoči 92. rođendana kina Europa koje je 8. travnja 1925. otvorilo svoja vrata svim ljubiteljima filma. Varšavska 3 ubrzo je postala adresa kultnog mjesta koje će u idućih 90 godina održati svoju poziciju okupljališta filmofila, posvećenog odabranim primjerima svjetske i europske nezavisne kinematografije. Bogata povijest kina svoj je vrhunac dosegla prošle godine kada je kino Europa u snažnoj konkurenciji proglašeno najboljim europskim kinom, primivši nagradu mreže europskih kina Europa Cinemas za najbolji program.

Jedan od najcjenjenijih hrvatskih filmova svih vremena, H-8… se podjednako odlikuje dojmljivom glumom, režijom i montažom. U pitanju je kultna akcijska drama u kojoj su inkorporirane sudbine putnika autobusa i vozača kamiona – dva vozila sudarit će se na autoputu jedne kišovite noći i u toj će nesreći samo dio putnika iz autobusa preživjeti. H-8 sve je što se zna o vozilu koje je skrivilo nesreću; tek dio registarske oznake. Iz Zagreba u Beograd polazi autobus pun šarolikih likova: novinar, doktor, lopov, koketa, mlada majka i nekoliko djece. U isto vrijeme na cestu, iz pravca Beograda prema Zagrebu, pristiže kamion kojim upravlja Rudolf Knez sa svojim sinom Vladimirom. Sudar je neizbježan. Ostaje pitanje tko će od svih njih poginuti. Na početku filma razotkriva se završni rasplet – sudar autobusa i kamiona, a čak se i otkriva broj poginulih te brojevi mjesta na kojima su ti ljudi sjedili. Napetost proizlazi iz činjenice što likovi tijekom vožnje izmjenjuju svoja mjesta, a poistovjećivanje s likovima pojačava činjenica da se radi o istinitom događaju. Na festivalu u Puli djelo je nagrađeno Velikom zlatnom arenom za najbolji film te nagradama za režiju, scenarij i za epizodne uloge (Antun Vrdoljak i Mia Oremović), kao i nagradom publike Jelen.

Ova je rođendanska projekcija besplatna, uz prethodno preuzimanje ulaznica na blagajni kina (maksimalno 4 ulaznice po osobi).  Sjedala su numerirana. Rezervacije za ove projekcije nisu moguće.

Više o povijesti Kina možete pročitati ovdje

Foto: Kino Europa press
(Visited 175 times, 1 visits today)
Be social

Komentari